Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuję białego piasku do 200l. W sklepie worek 25kg kosztuje 75zł. Czy warto kupić na allegro? Cena na pewno o połowę mniejsza wliczając przesyłkę. Jeśli piasek jest tej samej jakości to czy ktoś zna zaufanego sprzedawcę i czy piasek jest naprawdę biały? Jaką frakcję wybrać i może wystarczy mniej niż 25kg na 200l.?

Opublikowano

Nigdy bym nie dał tyle pieniędzy za piasek to raz, a dwa nie wiem czemu wielu ludzi jest napalonych na ta białą mąke która fruwa po całym akwarium i jest biała tylko przez miesiąc na każdej żwirowni kupisz piękny naturalny piaseczek, a nawet za piwko sobie weźmiesz a tak naprawde w naturze podłoże nie jest jak biała farba :D

P.S Jak również wielu ludzi używa KREISEL 099 co wygląda 100 razy lepiej niż biała mąka i kosztuje 13 zł za 25kg to tylko oczywiście moje zdanie

Opublikowano

no panie darku dlaczego tak napisałeś jaka maka i cena ale widzę że prawie wszyscy maja ta mąkę i twierdzenie ze po kilku dniach jest i tak szara to sie mylisz zapraszam do mnie to zobaczysz jak mąka fruwa i jest szara uwazam ze to bzdura

Opublikowano
Poszukuję białego piasku do 200l. W sklepie worek 25kg kosztuje 75zł. Czy warto kupić na allegro? Cena na pewno o połowę mniejsza wliczając przesyłkę. Jeśli piasek jest tej samej jakości to czy ktoś zna zaufanego sprzedawcę i czy piasek jest naprawdę biały? Jaką frakcję wybrać i może wystarczy mniej niż 25kg na 200l.?

Siemanko :D... Miałem kiedyś biały piasek,ale z niego zrezygnowałem ...

Piasek jest może i biały ale przez parę miesięcy,potem zaczął po prostu żółknąć więc ja go nie polecam tobie,ale jeśli się uparłeś na niego,to sam z czasem się przekonasz jak z nim jest ;)... Teraz mam piasek koloru szarego ze składu budowlanego i jestem z niego bardzo zadowolony...Jego gradacja jest mieszana,nic nie pyli...Ty kierując się zakupem piasku wybieraj granulację 0.8-1.2mm... Ps.dodam że dałem za 2 wiaderka 10litrowe 2zł :)

Opublikowano
kosztuje 13 zł za 25kg

Dla sprostowania - worek Kreisel 099 kosztuje 7,99zł za worek ;)

Również polecam ten worek, żwirownię jeśli masz "pod" domem bądź piasek z rzeki, niektórzy koledzy mają np z Wisły.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Dla sprostowania - worek Kreisel 099 kosztuje 7,99zł za worek

Oczywiście co sklep to cena :D a za 7,99 tym lepiej :D

-- dołączony post:

no panie darku dlaczego tak napisałeś jaka maka i cena ale widzę że prawie wszyscy maja ta mąkę i twierdzenie ze po kilku dniach jest i tak szara to sie mylisz zapraszam do mnie to zobaczysz jak mąka fruwa i jest szara uwazam ze to bzdura

Wszystko zależny od granulacji oczywiście, ale 90% to mąka moim zdaniem najlepsza granulacja jest 1,2-2mm co oczywiście dla nie których za grubo. Każdy oczywiscie niech robi jak uwaza ale jeśli ktoś chce bardzo odzwierciedlić biotop Malawi to biały piasek to nie to.... To tylko moje zdanie nie każdy musi sie z nim zgadzać.:D:D:D

Opublikowano

Wiem, że dla wielu z was biały piasek, wapienie filipińskie i tak dalej to nie jest odwzorowanie naturalnego środowiska. Oglądałem wiele zdjęć w galerii i większość ma piasek jasny w tym sporo właśnie biały. Na chwilę obecną mam trochę czarnych kamieni z Bałtyku i dokupię jeszcze trochę serpentynitu, więc chciałbym mieć kontrast dla kamieni. Tło granatowe już mam naklejone i nie zamierzam zmieniać (koszty). Wydaje mi się, że to będzie ładnie wyglądało, kiedyś widziałem piasek Kreisel'a w sklepie, ale czy nie wyjdzie piaskownica?

O białym piasku krążą różne opinie, dlatego też pytałem, czy może ktoś z was ma i pamięta u kogo kupił online? Być może jest tak (jak z większością produktów), że biały piasek ma różną jakość? Jeden się zrobi zielony, inny żółty, a pozostały będzie biały, choć wydaje mi się, że wiele też uzależnione jest od parametrów wody?

Efekt jaki mnie interesuje jest mniej więcej taki:

post-16625-14695726834935_thumb.jpg

Opublikowano

Na temat co się komu podoba nie dyskutuję.

Piasek jak każdy ma wady i zalety. Jeden jest tani i z marketu budowlanego a ten z Retne i zamiast grysu koralowego w kuble raptem 1-2kg tu masz 30kg wapieni a to już na pH i KH GH ma wpływ.

30 KG BIALY JAK SNIEG PIASEK DO AKWARIUM MALAWI (5840478917) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Dokładnie ten Retne biały dolomitowy mam w jednym z baniaków i mimo 2 lat ani nie żółknie ani nie mąka. Tropheusy przeżuwają jak się patrzy. Jedyna różnica poza kolorem to taka że glony zielone go porastają ale bardzo delikatnie czego fotka nie oddaje i wiem że o te glony rybom się rozchodzi jak przeżuwają.

b8e9f0fb408174c1gen.jpg

Masz nawet teraz drobniejszy 0,5-1,2mm i ten bym wybrał

PIASEK BIAŁY JAK ŚNIEG DOLOMIT DO AKWARIUM MALAWI (5902718547) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/59/02/71/85/5902718547@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@59/02/71/85@@AMEPARAM@@5902718547

Piaski wapienne płuczemy tylko 5x i do baniaka i mimo że woda-bawarka jest to po 2 dniach filtracji - kryształ. Cały wapień z wody siedzi w gąbkach i kubłach. A to dlatego że płukanie piasków wapiennych stale je ściera i nawet po 20tu płukaniach woda stale biała w przeciwieństwie do kwarcowych które mają pył ale się nie ścierają więc płukanie 10x najczęściej wystarcza.

Opublikowano

Co powiesz na taki:

PIASEK KWARCOWY 0,5 - 1,2mm 1kg MALAWI, TANGANIKA (5938116865) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/59/38/11/68/5938116865@@AMEPARAM@@19@@AMEPARAM@@59/38/11/68@@AMEPARAM@@5938116865

Mam go na miejscu w Szczecinie, więc odpada transport i czas :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.