Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio z braku czasu nie miałem nawet kiedy założyć tematu związanego z moją obsad, ale na szczęście udało mi się w kokońcu wygospodarować wolną chwilę. Nowy większy zbiornik ma się dobrze, woda klarowna i parametry są w normie więc przesiadka przebiegła pomyślnie. Na chwilę obecną w szkle pływa 6 szt labidochromis sp. perlmutt oraz 3 szt aulonocara jacobfreibergi otter point. Obydwa gatunki bardzo mi się podobają ale z tego co już się zdążyłem rozeznać to mają one odmienne wymagania co do temperatury, a dodatkowo aulonocara jest chyba za duża do tego zbiornika? Poczytałem trochę proponowane obsady w przyklejonych tematach i w innych tematach z gdzie były podobne akwaria, i muszę się przyznać, że mam mętlik w głowie i sam.nie wiem jakie ryby bym chciał. Udało by się stworzyć coś w moim baniaku z aulonocara która mam?

Opublikowano

Witam sąsiada :)

Jeśli uznasz, że chcesz się pozbyć Labidochromis sp. perlmutt to daj znać :)

a swoją drogą czy jest szansa żeby się spotkać? Chętnie zobaczyłbym jak wyglądają te ryby w baniaku bo do tej pory widziałem je tylko na filmach.

Opublikowano

Na pewno nikt nie proponował do takiego baniaka Aulonocara jacobfreibergi otter point. Jacobfreibergi to są jedne z najładniejszych Aulonocar. Dorastają do ponad 15cm i cechuje się dość dużą agresją. Przez wielu użytkowników uważane są za najbardziej agresywne Aulonocary.

Opublikowano

Ja bym się pozbył auloncar i dołożył do Labidochromisow np Labidochromis Cerelus lub pseudotropheus Acei lub pseudotropheus saulosi

Chyba ze chcesz mieć tylko auloncary to dał bym Jacobfreibergi new blue lub Auloncara hansbaenschi.

Opublikowano
Ja bym się pozbył auloncar i dołożył do Labidochromisow np Labidochromis Cerelus lub pseudotropheus Acei lub pseudotropheus saulosi

Chyba ze chcesz mieć tylko auloncary to dał bym Jacobfreibergi new blue lub Auloncara hansbaenschi.

Dołożenie kolejnego samca z grupy Jacobifreibergi to proszenie się o trupy w akwarium.

Ze względu na wymiary trzeba patrzyć się na obsady do typowej 240l.

Opublikowano
Witam sąsiada :)

Jeśli uznasz, że chcesz się pozbyć Labidochromis sp. perlmutt to daj znać :)

a swoją drogą czy jest szansa żeby się spotkać? Chętnie zobaczyłbym jak wyglądają te ryby w baniaku bo do tej pory widziałem je tylko na filmach.

Nie ma problemu zgadamy się na priv i możesz podjechać :)

Co do obsady w takim razie Perlmutt zostaną (szybko zżywam się z moimi przyjacielami) a niestety Auloncary pójdą na sprzedaż z bólem serca:(.

Ułożyłem sobie takie zestawy, co wy na to?

A)

-labidochromis sp. perlmutt

-Cynotilapia afra (Msobo)

-Iodotrophus sprengerae

B)

-Labidochromis caeruleus

-Cynotilapia afra (Msobo)

C)

-Metriaclima msobo "magunga"

-Labidochromis caeruleus /Cynotilapia afra (Msobo)

Zastanawiam się jeszcze nad Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga" zamiast Afry