Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i miłośników tego cudownego biotopu :D

Zanim przejdę do szczegółów chciałbym powiedzieć pare słów o sobie, oraz rozjaśnić troszkę dlaczego nazwałem temat tak, a nie inaczej. Mam na imię Adrian, mam 19 lat, jestem miłośnikiem akwarystyki od czasów gimnazjum. Moim drugim, choć wiele później poznanym i zagłebianym zainteresowaniem stał się tenis ziemny. Pochłonął mnie kompletnie - graliśmy codziennie po 3-4 godziny na upale. Grałem w niego niestety tylko dwa sezony letnie. W skrócie mówiąc i już dłużej nie zanudzając - w czerwcu 2015 zacząłem się źle czuć - bóle stawów (szyja, lędzwie, biodra, kostki - po kolei wszystkie stawy sztywniały, pojawiały się gorączki i ogromna potliwość. Z czasem było i jest niestety coraz gorzej - silne bóle głowy, utrata pamięci, światłowstręt. Dianozowano mnie pod wieloma kątami - słyszalem już, że mam depresje, symuluje, by unikać uczelni, przechodziłem rehabilitacje. Każdy po poświęceniu mi 5min odsylał mnie. Zacząłem szukać sam odpowiedzi. Wszystko wskazywało na boreliozę. Jednak test ELISA potrafi zafałszować wyniki i łatwo wprowadzić w błąd. Ujemny test tego wyniku wystarczal lekarzom i w szpitalu i w ośrodkach aby stwierdzić, ze to nie borelioza. Tutaj też apeluje do wszystkich Was. Nie kierujcie się tylko tym podstawowym badaniem, drążcie dalej. Obecnie za kilka dni mam drugą wizytę u lekarza leczącego metodą ILADS. Polega ona na połączeniu kilku antybiotyków i jest bardzo agresywna dla organizmu. Jeżeli ktoś ma podobny problem, sam, lub w rodzinie, może będe w stanie pomóc.

Dlatego nazwa tematu już chyba jasna. Planując to wszystko, sprzęt, obsade, gdzie zrobić zakupy - odrywałem się od tego wszystkiego.

Dlaczego tylko 112? Mieszkamy na piętrze jednorodzinnego domu i naprawdę drewniana podłoga nie da rady więcej. W sklepie widziałem i 240 i 450 i po prostu chciałem je porwać i w nich coś urządzać. Ale staram się chociaż na chwilę zadowolić tym.

We wszystkim wspiera mnie moja dziewczyna, bardzo dziwi ją (nie mam na celu tutaj nikogo obrazić), że wiele żon/narzeczonych/parnerek często ogranicza akwarystów do danych zbiorniczków. Ona najchętniej wszędzie by umieściła akwaria. Bardzo szybko zaraziła się tym hobby :D

To forum zaraziło mnie tym biotopem. Przeglądam je od lat, a moje parametry wody aż same proszą się o Malawke.

Akwarium: 80x35x40 :oops:

Filtracja: Aquael Circulator 1000l/h + Tetra ex 700 (gąbka - ceramika - ceramika - biobale)

Oświetlenie: Belka 3x24W - Sylvania Aquastar + Narva Daylight. Do trzeciej będę z czasem próbował coś na wieczór zamontować. Taką konfigurację póki co ustaliłem, mam też inne świetlówki i postaram się kombinować i przysłonić je mocno po bokach.

Obsada: Saulosi, docelowo 1+4/5 (Pysie będą zakupione w Tan-Mal)

Dekoracja: Serpentynit, z którego poszukiwaniami w moich okolicach męczyliśmy się długo, czarne tło i piasek kwarcowy.

Poniżej kilka zdjęć z tego, co udało nam się zrobić wczoraj (proszę o ignorowanie piasku, gdyż ten jest o sporej granulacji i będzie zmieniony). Kamieni także około połowa w zbiorniczku, postaram się maksymalnie uruchomić wyobraźnię :D

Nie wiem czy jest tu na chwilę obecną co komentować, postaramy się wszystko skończyć w sobotę i wtedy zasypie was zdjęciami. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły i uwagi, jestem otwarty.

Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego wieczoru :)

post-16760-14695726649502_thumb.jpg

post-16760-14695726653344_thumb.jpg

Opublikowano

...witam na forum maniaków biotopu Malawi:) Fajnie mieć hobby które jeszcze "zaraża" najbliższych. Widzę ,że masz wszystko przemyślane co dobrze rokuje dla pysi. Jak chcesz coś popytać o sprzęcie to pytaj w odpowiednim dziale. Życzę powodzenia i miłych wrażeń.

..zastanów się tylko czy chcesz tak mocne oświetlenie i ten wężyk od powietrza. Ale to w innym dziale pytaj.

Opublikowano

Cześć, zapowiada się konkretnie, Sauloski będą dobrze się komponować, sam chciałem na początek jednogatunkowe na Sauloskach właśnie, bo bardzo mi się podobają te ryby.

Wrzucaj fotki z powstawania baniaka.

Powodzenia i bez pośpiechu.

Opublikowano
...witam na forum maniaków biotopu Malawi:) Fajnie mieć hobby które jeszcze "zaraża" najbliższych. Widzę ,że masz wszystko przemyślane co dobrze rokuje dla pysi. Jak chcesz coś popytać o sprzęcie to pytaj w odpowiednim dziale. Życzę powodzenia i miłych wrażeń.

..zastanów się tylko czy chcesz tak mocne oświetlenie i ten wężyk od powietrza. Ale to w innym dziale pytaj.

Filtr włożyłem tylko "dla przymiarki", przy nieudolnych próbach kamuflowania go, wężyka nie będzie docelowo i nawet go nie zauważyłem :D Co do oświetlenia będę próbował przysłonić sporo światło i obserwował zachowanie ryb.

Opublikowano

Witaj, zachowanie ryb raczej nie powinno być zależne od światła, ale sam po jakimś czasie dojdziesz, że taki delikatny mroczek w akwarium z tymi rybami jest bardzo fajny ;) fajnie, że tu trafiłeś bo widzę, że zyskamy ciekawą osobowość i rozsądną postać z prawidłowym podejściem do tematu. Pewnie za jakiś czas wylądujesz w Klubie :D a tymczasem życzę Ci powodzenia nie tylko z akwarium, ale też w walce z chorobą ;) no i czekam na więcej zdjęć bo zapowiada się zacnie! ;)

Opublikowano

Witaj.

Życzę powodzenia w nowym hobby i udanej terapii.

Ja z kolei zwrócę Tobie uwagę na podkładkę pod kamienie. Widzę, że o tym pomyślałeś, ale lepiej by było, gdyby podkład był na całej powierzchni dna. Pysie lubią kopać, więc lepiej, żeby nie miały żadnego punktu zaczepienia do wyskubywania podkładu. Z tego samego względu zmień styropian na jakąś matę, jeśli nie chcesz mieć białych kulek pływających po akwarium.

Jeszcze raz powodzenia.

Opublikowano

Jest i sobota!

Przede wszystkim dziękuję za cenne porady, gorące powitanie i tyle życzeń. Pod akwarium jest mata (użyłem podkładu pod panele). Styropian także kupiłem na całą powierzchnię.

Dziś nie obeszło się bez problemów ze strony filtra zewnętrznego jak i z wypoziomowania akwarium i szafki. Tetra na początku mocno ciekła, ale po nasmarowaniu uszczelek dała sobie spokój i na chwilę obecną wszystko śmiga.

Co do oświetlenia będę sporo eksperymentował, póki co jest sama Sylvania Aquastar.

Piasek wymieniony na zwykły kwarcowy ze składu.

No cóż, nadeszła godzina osądu, załączam zdjecia!

post-16760-14695726814875_thumb.jpg

post-16760-14695726816269_thumb.jpg

post-16760-14695726817662_thumb.jpg

post-16760-14695726818348_thumb.jpg

post-16760-14695726819758_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja pisałem w innym temacie, że są delikatne, na podstawie własnych obserwacji. Jako początkujący (kilkanaście lat temu), dwa razy robiłem podejście do tej ryby i w obu przypadkach przy niewielkim pogorszeniu się parametrów wody te ryby padały jako pierwsze. Demasoni może także sprawiać problemy jeśli chodzi o dobór odpowiedniej diety. W wielu opisach wyczytałem, że jest to ortodoksyjny roślinożerca. Agresja, o której wspomniał Andrzej, zbyt mały zbiornik, źle dobrana reszta obsady (ryba stadna) powodują, że chyba w nie tylko mojej opinii, nie jest to ryba dla początkujących. Szkoda, że nie jest już aktywny na forum @SlavekG o ile pamięć mnie nie myli, miał piękne Demonarium coś ponad 800l. Ale są @_BM_ @Gonera1992 którzy z powodzeniem hodują ten gatunek (też w dużych baniakach) może podzielą się swoimi spostrzeżeniami.
    • Myślę , że @Bartek_DeBartkowi chodziło o ich agresję. Miałem stado Demasoni w akwa700 litrowym z dwoma czy też trzema gatunkami.  Były spokojne to znaczy nie agresywne wobec innych ryb. Jedne z piękniejszych ryb w moim akwarium. To , że były spokojne to miało na to wpływ kilka czynników: wielkość akwarium , reszta obsady , aranżacja. Pewnie o to chodziło Bartkowi , że jak będzie je miał  "mało doświadczony " akwarysta z naszym biotopem to mogą być problemy gdy nie dochowa wspomnianych warunków. Ale jeżeli będzie je miał jednogatunkowo ( to jest moje zdanie ) to da spokojnie rade. Ktoś powyżej napisał , że są delikatne. Z tym akurat się nie zgodzę ale każdy może mieć i ma swoje obserwacje. Dodam tylko , że w ówczesnym składzie była to najczęściej i bez kontroli rozmnażająca się ryba. Bartku..sorry , że wystąpiłem w charakterze Twojego mecenasa  . Pozwoliłem sobie wrzucić zdjęcie jednego z osobników Dmasoni z mojego akwarium:    
    • @ironcladKrótka odpowiedź. Nie zachwieje na tyle aby coś stało się rybom.  Biologie już masz w jednej Ikoli.  Możesz dodać ampułkę  lub dwie prodibio biodigest. Kupisz u Michała ( w Trzmielu).
    • @jarasdzięki za informacje w takim razie wyleczę się z mdok, a zrobię mbunarium oparte na 1 gatunku z non mbuny czyli: 1) Protomelas steveni taiwan reef  2) Pseudotropheus acei luwala lub itungi jakaś większa grupa  3) Metriaclima fainzilberi maison reef  4) Maingano lub perlmutt lub rdzawy
    • Moi mili potrzebuję porady krótkiej i treściwej na  niżej zamieszczony temat do rzeczy. Mam obecnie 2 kubły Sunsun 304 i ikola 600maxx chcę zastąpić sunsun drugą Ikola drugą ikole już mam w domu i teraz sunsun ma być oddany kumplowi ale zażyczył sobie cały z wkładem filtr pracuje już ponad miesiąc jeden i drugi pytanie czy jak pójdę na skróty do drugiej ikoli włożę nową ceramikę,matrix i purigen mocno to zachwieje biologią w akwarium akcja ma być szybka, dlaczego chcę wymienić Ikola ciągnie 17W czyli 2 zużyją tyle co jeden sunsun on tacha 34 Warty i tylko dlatego chcę wymienić sam filtr jest ok pompuje zdrowo i po miesiącu zrobił się znośny w zamkniętej szawce można spać przy nim dzięki za pomoc 
    • @Bartek_De dawaj tutaj swoją opinię odnośnie Chindongo Demasoni  W sensie dlaczego wg Ciebie nie jest polecany dla osób rozpoczynających przygodę z Malawi? Może powstanie w tym wątku jakaś lista gatunków, na które początkujący Malawiści powinni zwrócić uwagę  
    • Cześć wszystkim   Inny wątek na forum zachęcił mnie do rozpoczęcia tego tematu. Utarło się, że pewne gatunki malawijskich pielęgnic nie są polecane dla początkujących malawistów. Ciekawi mnie skąd taka opinia się wzięła i czym jest spowodowana. Zakładam, że jeśli ktoś rozpoczyna dopiero przygodę z akwarystyką jako taką i na pierwszy baniak wybrał właśnie biotop jeziora Malawi, to niektóre gatunki mogą być problematyczne. Mam na myśli bardziej bezmyślne łączenie niektórych gatunków z innymi czy to pod kątem diety, czy zachowania. Czy natomiast jakiś gatunek może być nie polecany dla osoby, która ma już jakąś świadomość akwarysty i wie co to jest cykl azotowy, wie że do zbiornika 100l nie wpuszcza się dużych ryb albo dużo ryb, poczytał trochę o wymaganiach poszczególnych gatunków ale wcześniej nie miał do czynienia akurat z biotopem Malawi? @Bartek_De nie chciałem zaśmiecać tamtego wątku, a pomyślałem, że może wyjdzie z tego ciekawa dyskusja  
    • Od lewa do prawa fajny pomysł. Kiedyś próbowałem coś takiego zrobić i nie udało mi się. Okazało się że mam za krótki baniak do symulacji takiego wschodu i zachodu albo za mało dałem ledów. Wysłane z mojego RMX3301 przy użyciu Tapatalka
    • Odnoszę się tylko do akwarium 180cm Jak chcesz połączyć L. Perlmutta, który dorasta raptem do 11cm. Z mdokami, które w moim akwarium samce mają po 18cm? Jeżeli chcesz coś w jasnym żółtym , złotym ubarwieniu, to zamiast Labidochromisów, proponuję nimbochromis venustus. A z mdoki są bardzo problematyczne w utrzymaniu ich w zdrowiu, oczywiście moim zdaniem i piszę tutaj tylko o moim doświadczeniu z tymi rybami. Pierwszy raz kupiłem stado 12ryb, po krótkim czasie zostało kilka szt. Które przeżyły do max rozmiarów. Później postanowiłem odbudować stado. Kupiłem kolejne kilkanaście rybek i wpuściłem do akwarium przejściowego, aby tam podrosły - padały jak muchy i po pewnym czasie nie zostało z nich nic. Nie poddałem się i długo szukając kupiłem kolejne 8szt. Takich odchowanych 8cm. (Ryby z Holandii) Aby je wpuścić od razu do dużego akwarium. Po 2mc z 8szt. Zostało mi 3szt i pływają do dzisiaj z 5 starszymi dorosłymi mdokami. Nie wiem, może tylko u mnie, ale te ryby są bardzo wrażliwe. Aby uzupełnić niebieski kolor w akwarium - samce i samice niebieskie, kupiłem stado cyrtocara moori. Kolorem tułowia nie odbiegają od ndok, lepiej pływają, bo mają temperament i przede wszystkim -nie zdychają. W dużym akwarium aktualnie pływa 5szt. Takich około 12cm. Dokupiłem też 16szt małych rybek, takich 3cm. Które aktualnie pływają samodzielnie w przedszkolu 200l mają już około 5-6cm i dalej rosną, w dodatku ani jedna z 16szt nie padła. Podrosną do około 8cm i wpuszczę je do reszty obsady. Ogólnie ryby z gatunków non - mbuna wolno rosną, a już cyrtocara wybitnie wolno rośnie. Do 0.5cm miesięcznie. W dodatku nie każdemu, podoba się garb tłuszczowy na czole tych ryb. Mi akurat się podoba.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.