Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbiornik o wymiarach 120x60x40. Litraż szału nie robi, powierzchnia dna na plus imo.

No i dorzeczy - ja ostatnie malawi miałem naście lat temu, spędziłem z tymi rybami kilka lat i jakieś zakurzone doświadczenia mam. Zbiornik o którym mowa należy do mojego przyjeciela - chłop od szmatu czasu nakręcał się na akwarium i w końcu po którejś wizycie u mnie nakręcił się do końca. Miesiąc temu postawił 112l dla kilku małych i towarzyskich rybek, ale choroba postąpiła szybko. Nowe szkło jest już ustawione, zalane i właśnie sobie dojrzewa. Kolega wybrał pyszczaki bo od zawsze mu się podobały, bo kranówkę mamy pod nie znośną i koniec końców to wdzięczne i piękne rybska :)

Akwarium powstaje pod moim okiem, a że przez te wszystkie lata wiedza o tych rybach znacznie się rozwinęła postanowiłem dopytać u tych którzy siedzą w tym non stop.

W akwarium chcemy upchać 4 gatunki ryb w ilości ~6 sztuk. Mamy listę rybek dostępnych dla nas lokalnie i przy tym chcielibyśmy pozostać. Możliwe, że gdy ryby odrosną, gatunek z najmniej korzystnym układem płci zostanie oddany. To już zależy jak akwarium będzie funkcjonować z dojrzałymi płciowo rybami.

Gatunki które wstępnie bierzemy pod uwagę:

Iodotropheus sprengerae

Pseudotropheus sp. "acei"

Pseudotropheus demasoni

Pseudotropheus saulosi

Labidochromis caeruleus

Labidochromis sp. "mbamba"

Cynotilapia afra cobue

Metriaclima sp "elongatus chewere"

Metriaclima estherae red red

Melanochromis cyaneorhabdos

Jak dla mnie z listy powinny odpaść acei i red red ze względnu na ich rozmiar, demasoni za swoją zadziorność (może i maingano?).

Jakie są wsze opinie?

Opublikowano

Witaj, tak jak napisał Bezprym, do tego litrażu wejdzie nie więcej niż 3 gatunki po 5 ryb, czyli trzy układy jednosamcowe. Słusznie rozumujesz z tymi, które się nie nadają, co do Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano to dużo zależy od osobnika alfa, może być ok, a może być jatka... Z Waszej listy na pewno wdzięczną rybką na początek będzie Iodotropheus Sprengerae. Obrałbym to jako punkt wyjściowy. Teraz jest kilka opcji, ja bym Ci polecił dobrać Labidochromis Caeruleus i Labidochromis sp. "mbamba", albo Saulosi i Cynotilapia Zebroides Cobue.

Opublikowano
co do Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano to dużo zależy od osobnika alfa, może być ok, a może być jatka...
Tego gagatka miałem w latach 90 i strasznym terrorystą był, chipokae były przy nim jak baranki.

Punktem wyjściowym na 90% będzie L. caeruleus bo bardzo się podoba Adamowi, więc dobrze będzie jeśli reszta ryb będzie stosunkowo wszystkożerna z przewagą zooplanktonu.

Fajnie by było coś kontrastowego dla niego. Pod kontrastowe pasują C. zebroides cobue, L. sp. "mbamba" - który z nich będzie odpowiedniejszy? P. saulosi raczej z listy wypadnie chociaż grzeczny i piękny, to jednak może być zbyt żółto w akwarium. Może jeszcze warto pod uwagę wziąć P. sp "acei" Ngara? Tylko tego nie widziałem nigdzie w pobliżu (Lubuskie).

Ryby będziemy kupować młode, więc na pewno w większej ilości niż owe 5 sztuk, żeby później była możliwość selekcji wdłg płci. Myślę, że w grupach 7-8 sztuk z tych gatunków których płeć będzie cięzka/ryzykowna do oszacowania przy 4-5cm rybkach.

Opublikowano

Jeśli Caeruleus jest pozycją wyjściową to nadal proponuję do nich Sprengerae ;) Saulosi odpadają ze względu na ilość koloru żółtego (a wcale takie grzeczne nie są), ale zauważ, że nie proponowałem ich razem ;) pamiętaj też, że tylko samce wśród Zebroides i Mbamba są ładne, a samice raczej szarobure. Do Caeruleus i Sprengerae proponowałbym Mbambę bo to jednak niebieski akcent, którego na razie brakuje w składzie. Acei Ci nie polecam bo macie do dyspozycji niski zbiornik, a te ryby lubią popływać w toni wodnej. Nie wiem jak szukałeś, ale w Gorzowie Wlkp. jest jedna z najbardziej polecanych na forum hodowli :) tan-mal. I tam proponuję wybrać się po ryby.

Opublikowano

Wiem co mam pod nosem Matik, sporo mojej Tanganiki jest od p. Wisza, regularnie zaopatruje się tam w pokarmy. Niestety spora część ich cen jest zaporowa dla mojego przyjaciela. Na liście jest większość tego co aktualnie w Różankach na promocji ;)

Opublikowano

No nie wiem, czy wiesz, znaczy teraz już wiem, ale jak pytasz o miejsca w okolicy lubuskiego to dajesz do zrozumienia, że nie wiesz :P mogłeś napisać "oprócz tan-mal" wtedy byłoby jasne. Wyobraź sobie, że niektórzy na forum dopiero pierwszy raz słyszą o czymś takim, że poza zoologicznymi są jeszcze u nas jakieś renomowane hodowle ;) a powiedz mi, co tam jest zaporowego bo zerknąłem na aktualny cennik i wszystkie gatunki, które bierzemy pod uwagę są po 12 zł :)

Opublikowano
co tam jest zaporowego bo zerknąłem na aktualny cennik i wszystkie gatunki, które bierzemy pod uwagę są po 12 zł

...przepraszam za OT. Mateusz..powiedz mi czy mają aktualnie Labidochromis sp. "perlmutt" i po ile? Wysłałem niedawno zapytanie ale pewnie jutro dostane a zależy mi bo jutro mogę kupić na moim terenie.

Będę wdzięczny. Jak coś to możesz na PW aby tu już nie zaśmiecać.

Opublikowano

Matik, bo ta lista powstała w oparciu o promocje tan-malu ;)

12 czy 20 nie jest ceną zaporową, ale 59 już np tak.

@AndrzejWałb: jest F1 za 59.