Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo serdecznie. Mam pytanie o podłoże koloru czarnego w Malawi. Czy ktoś z was ma jakie doświadczenie . Planowałem Czarny Żwir frakcji 2-5 mm i białe duże kawałki wapienia filipińskiego. Czarne tło i słup światła na środku. Może jakaś galerie polecicie.

Opublikowano

Pyszczak lubią kopać dlatego większość używa piasku. Drugi minus żwirku to brud, który się w nim odkłada i psuje parametry wody. Po trzecie w akwarium biotopowym ciemne podłoże wygląda nienaturalnie. Co do wapienia to kwestia gustu może się on podobać szczególnie na początku, ale jak zarośnie glonami to szybko można o nim zmienić dobre zdanie.

Opublikowano

Ale ktoś z Kolegów ostatnio wykorzystał w swoim baniaku czarne podłoże... nie pamiętam na tę chwilę kto - trzeba poszukać bo i fotki były. Aranż z tego co pamiętam całkiem, całkiem.

Opublikowano
Właśnie o efekt końcowy mi chodzi. W sobote baniak przyjedzie a tu pomysł jest ale jakby go nie było. Głównie chodzi o podłoże i światło. chciałbym żeby wyglądało naturalnie ale mam ryby z płytkiej strefy .

Jeśli chcesz żeby wyglądało wszystko naturalnie to polecam tobie normalny piach ze składu budowlanego...Ja w swoim baniaku mam koloru szarego,na fotce wygląda inaczej niż pod wodą...

Co do światła to polecam moduły Led białe zimne+RGB...Ale to już temat na inny dział ;)

post-15785-14695726572378_thumb.jpg

post-15785-14695726575516_thumb.jpg

Opublikowano

Obecnie Czarna Perła przeszła face lifting :) znaczna redukcja kamieni, spowodowana ograniczonym przepływem wody, niemniej mojej żonie obecnie bardziej przypadła do gustu, być może z tego powodu, że pomagała ustawić rumowisko. Kolor piachu chyba nie ma większego znaczenia na to czy wygląda naturalnie czy nie, to chyba raczej kwestia gustu, nienaturalnie to wygląda porcelanowy wrak statku albo muszelki a i to jest też kwestią gustu, każdy robi pod swoje oko a jak podoba się komuś jeszcze to też miło :)

W sprawie kamieni i piasku napisałem Ci PM. łącznie z linkiem do aukcji na A.

Czarna Perła po lifcie