Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Do wpuszczenia pysi jeszcze ok 2mc ale powoli gromadzę wyposażenie akwarium i nad obsadą również się zastanawiam . Podstawą tej obsady ma być Cynotilapia Afra Jalo Reef.Więc proponuję taki zestaw .

- Cynotilapia Afra Jalo Reef

- Cynotilapia Afra Cobue

- Aulonocara Firefish

- Aulonocara Stuartgranti Ngara

Wybierając takie zestawienie kierowałem się żywieniem , jeśli popełniłem gdzieś błąd proszę o uwagi. Jeśli chodzi o ilości to liczę na wiedzę bardziej doświadczonych forumowiczów

Opublikowano

Nie wiem jak połączenie tych dwóch Zebroidesów (czy nie będą się krzyżować), ale odradzałbym łączenie Mbuna z Aulonocarą, a już na pewno odradzałbym w ogóle Fire Fish z tego względu, że jest to ryba sztuczna i ma tyle wspólnego z jeziorem Malawi co i ja :P

Opublikowano

Ok wszystko rozumiem , ale czy jest wystarczającym powodem ""sztuczna"" aby nie dać szansy takiej rybce na fajny żywot ? Przecież jest to stworzenie żywe , bardzo strojne, żyjące w takich samych parametrach wody ,muszę się nad tym głębiej zastanowić. Jeśli chodzi o Alunocary ; żyją w tym samym jeziorze , tylko w innych strefach . Nasuwa się pytanie; czy te ryby nie spotykają się w naturalnym środowisku? . Oczywiście niczego nie chcę tu podważać a na pewno już czyjegoś większego doświadczenia . I również nie upieram się przy takiej obsadzie ale próbuję zrozumieć .

Opublikowano
Ok wszystko rozumiem , ale czy jest wystarczającym powodem ""sztuczna"" aby nie dać szansy takiej rybce na fajny żywot ?

A czy wystarczającym będzie powód nie wspierania producentów takich ryb poprzez kupowanie ich, żeby może kiedyś w końcu zaprzestali eksperymentów na żywych stworzeniach i tworzenia ryb, które cierpią?

Nasuwa się pytanie; czy te ryby nie spotykają się w naturalnym środowisku?

Chcesz naprawdę porównywać naturalne środowisko do 375 litrów? :)

Opublikowano

-- dołączony post:

A czy wystarczającym będzie powód nie wspierania producentów takich ryb poprzez kupowanie ich, żeby może kiedyś w końcu zaprzestali eksperymentów na żywych stworzeniach i tworzenia ryb, które cierpią?

Tak przekonujący argument , szczerze mówiąc spodziewałem się takiej odpowiedzi . W takim razie może jakaś propozycja ( w kolorystyce czerwonego i niebieskiego) do Cynotilapii
Opublikowano

Czerwieni w mbunie jak na lekarstwo... Natomiast i bez czerwieni może być mbuną pięknie. Proponuję zestaw:

Cyntilapia ZEBROIDES Jalo Reef (piękny pasiak)

Labidochromis Caeruleus Yellow (kolor żółty)

i do tego stadko Pseudotropheus Acei Msuli lub Itungi

Jeżeli interesuje Cię bardziej non mbuna to pisz - zaraz fani tych ryb coś doradzą.