Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od 7 lat pracuje u mnie filtr Tetra ex700, jest cichy i bezawaryjny. Dwa lata temu kupiłem Tetrę ex1200 i jest to samo. Wpływ na to może mieć częstotliwość konserwacji. Ja robię to średnio raz do roku i tylko dlatego, żeby przekonać się, czy wszystko jest ok. Dopóki przepływ nie wykazuje objawów przytkania, nie ma potrzeby czyszczenia filtra.

Opublikowano

Ja używam aquael unimax 500. Połączyłem jedynie 2 wloty i wyloty w jeden wlot i wylot. Na wlocie korpus z gąbką i lata mi tak już 3 lata. Filtr ustawiłem na gąbce w szafce i jest niesłyszalny. Zero problemów. Otwieram raz do roku aby przepłukać wkłady.

Opublikowano

Ja mam w domu 2x JBL e1501, i po jednym JBL e701 i HW 304. JBLe są bezgłośne i jak na razie (odpukać) zupełnie bezproblemowe. HW 304 to już niestety inna bajka, jest wyraźnie słyszalny, no i jakość wykonania pozostawia trochę do życzenia, ale z drugiej strony czego się spodziewać za taką kasę...

Opublikowano
Ja mam w domu 2x JBL e1501, i po jednym JBL e701 i HW 304. JBLe są bezgłośne i jak na razie (odpukać) zupełnie bezproblemowe. HW 304 to już niestety inna bajka, jest wyraźnie słyszalny, no i jakość wykonania pozostawia trochę do życzenia, ale z drugiej strony czego się spodziewać za taką kasę...

Tak jak mówisz MatiK nie ma też się czego spodziewać za kasę jaka kosztuje w porównaniu z Jbl lub Tetra Tec.

Opublikowano

Ja miałem Unimaxa 500 i właśnie go sprzedałem.Chyba miałem pecha bo po wymianie wirników a następnie pokrywy filtr nadal " buczał ".Zamknięty w szafce a słychać go było nawet w kuchni.

Opublikowano
Ja miałem Unimaxa 500 i właśnie go sprzedałem.Chyba miałem pecha bo po wymianie wirników a następnie pokrywy filtr nadal " buczał ".Zamknięty w szafce a słychać go było nawet w kuchni.

Może zaciągnął piachu? I dlatego buczył.

Opublikowano

Hw-302 użytkuje już jakiś czas, plus to cena i cicha praca a minus, że faktyczny przepływ to połowa tego co podają (na biologa i tak wystarcza)

Opublikowano
Hw-302 użytkuje już jakiś czas, plus to cena i cicha praca a minus, że faktyczny przepływ to połowa tego co podają (na biologa i tak wystarcza)

Szczerze mówiąc to wszystkie firmy oszukują z przeplywami trzeba by to sprawdzać specjalnym urządzeniem.

Opublikowano
Szczerze mówiąc to wszystkie firmy oszukują z przeplywami trzeba by to sprawdzać specjalnym urządzeniem.

hm.. wystarczy chyba butelka o ustalonej pojemności i stoper..? ;)

Przy okazji.. mam też HW-302 i jestem bardzo zadowolony, cichy i jako biolog do 240-ki spisuje się znakomicie. :)

• Dziękuję 1