Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy już napisali wszystko, to najsłabsza ryba więc jest gnębiona i nie ma apetytu...

Yaro nic nie wniosłeś to tematu, forum przeglądam od kilku miesięcy, ale takie wypowiedzi mocno zniechęcają do napisania posta na forum.

A czego się spodziewasz, głaskania po pleckach i oklasków? To by Cię zachęciło do pisania na forum? :) Niestety masz słabą obsadę i słabo karmisz, Jarek nie napisał tego, żeby Cię zgnoić tylko zwrócić na to uwagę dla dobra ryb, którymi się opiekujesz. Siedzisz kilka miesięcy na forum, ale wygląda na to, że wnioski wyciągasz słabe skoro masz źle dobraną obsadę pod rozmiar zbiornika i karmisz jednym pokarmem (na dodatek kiepskim)... Jak zmienisz pokarm i przede wszystkim urozmaicisz rybom menu, zauważysz bardzo szybko, że lepiej się rozwijają... Zdecydowałeś się na hodowlę ryb, a oszczędzasz na podstawowych rzeczach.... Nie ma co się obrażać, to jest forum, ja bym się cieszył, że ktoś mi zwrócił uwagę na taką rzecz ;) idź za radą Andrzeja, a Twoje ryby na pewno będą miały lepiej.

Opublikowano

Absolutnie się nie obrażam i nie szukam "głaskania" po napisaniu postu z problemem, ale przeglądając forum widzę że 80% postów nic nie wnoszą do problemu tematu. Osobiście szkoda mi byłoby czasu napisanie postu nic nie wnoszącego tylko pisaniem to i tamto słabo. Wolałbym konkretne podpowiedzi typu oddaj żółtki np. i kup karmę tą i tą.

Konkretnie jakie karmy kupić z firmy Dainichi do tej obsady to idę do sklepu i kupuję żeby pyszczakom żyło się lepiej ? Super by było jeszcze żeby znający się w temacie ktoś napisał ile i jakimi karmami karmić taką obsadę.

Dziękuję za zainteresowanie.

Opublikowano
Absolutnie się nie obrażam i nie szukam "głaskania" po napisaniu postu z problemem, ale przeglądając forum widzę że 80% postów nic nie wnoszą do problemu tematu. Osobiście szkoda mi byłoby czasu napisanie postu nic nie wnoszącego tylko pisaniem to i tamto słabo. Wolałbym konkretne podpowiedzi typu oddaj żółtki np. i kup karmę tą i tą.

Konkretnie jakie karmy kupić z firmy Dainichi do tej obsady to idę do sklepu i kupuję żeby pyszczakom żyło się lepiej ? Super by było jeszcze żeby znający się w temacie ktoś napisał ile i jakimi karmami karmić taką obsadę.

Dziękuję za zainteresowanie.

Kolego ty chcesz by każdy cie za rączkę prowadził ja tak nie miałem sam musiałem szukać po tematach!zadawaj pytania w konkretnych działach a każdy ci doradzi poczytaj linka co ci podałem to zobaczysz jakie karmy tam są podane!a po za tym wujek google też umie doradzić:Dwpisujesz nazwę rybki i wyskakuje jej opis oraz warunki jedzenie itd wystarczy szukać a nie oczekiwać prowadzenia za rączkę!Na tym forum są opisy ryb i czym je karmić wystarczy tylko poszukać.

Opublikowano

No i ok ;) To nie ten dział, ale zawsze można poprosić o wymoderowanie postów... Oddałbym Labeotropheusy bo po 1 są za duże do tego akwarium, po 2 dietą roślinną nie pasuje do Yellow. Po drugie zastanowiłbym się nad połączeniem Yellow z Saulosi, po 1 dużo żółtego (ale co kto lubi), po 2 znowu dieta - Saulosi to wszystkożerca preferujący pokarmy roślinne, Yellow - "elastyczny" mięsożerca. No ale to temat na dział "Obsady", tutaj nas zaraz pogonią. Co do karm, możesz kupić pokarm NLS (New Life Spectrum Cichlid Formula, albo Tera +) i do niego Spirulinę O.S.I., karmić naprzemiennie w róznych proporcjach (np. 60% NLS i 40% Spiruliny tygodniowo) i mogłoby wg niektórych wystarczyć, albo możesz nakupować karm (tak jak ja :P ) od różnych producentów i karmić naprzemiennie ;) ja mam pokarmy O.S.I, NatureFood, NLS, Hikari i Dainichi :P w zależności od obsady jaką zostawisz, karmienie będzie różne więc najpierw zdecyduj w tej kwestii ;)

a po za tym wujek google też umie doradzić

No wujek google to akurat dosyć niepewny grunt jeśli chodzi o porady...

Opublikowano

No wujek google to akurat dosyć niepewny grunt jeśli chodzi o porady...

Ja nie mówię by się tym sugerować ale tam są opisy też ryb ich preferencje.Ja zawsze weryfikuje to co tam znajdę z waszymi radami.

Opublikowano
Kolego ty chcesz by każdy cie za rączkę prowadził ja tak nie miałem sam musiałem szukać po tematach!zadawaj pytania w konkretnych działach a każdy ci doradzi poczytaj linka co ci podałem to zobaczysz jakie karmy tam są podane!a po za tym wujek google też umie doradzić:Dwpisujesz nazwę rybki i wyskakuje jej opis oraz warunki jedzenie itd wystarczy szukać a nie oczekiwać prowadzenia za rączkę!Na tym forum są opisy ryb i czym je karmić wystarczy tylko poszukać.

Przepraszam za OT bajron trochę pokory dopiero co doprowadzałeś do szału forumowiczów zadając idiotyczne pytania , więc nie grom innych za takie zachowanie .

• Dziękuję 3
Opublikowano
Ja nie mówię by się tym sugerować ale tam są opisy też ryb ich preferencje.

Delikatnie mówiąc często są one bardzo luźno związane z faktami i mogą wprowadzić w duży błąd... A mniej delikatnie mówiąc bardzo zgadzam się z suricade :)

Opublikowano

Spokojnie:) Dziś pogoda sprzyja jakimś nerwowym poczynaniom:) Tematy można poprzenosić i będzie OK. Kolega faktycznie tylko pytał o to co pisze Pozener a my trochę się rozpędziliśmy ale intencje były dobre.

Sławek..jak chcesz się dopytać to po prostu pytaj w odpowiednich działach a uzyskasz wszystkie informacje.

• 2 miesiące temu...