Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na razie jestem na etapie dojrzewania zbiornika, ale powoli zastanawiam się nad obsadą mojego szkiełka 260l o wymiarach 120x45x55h.

Chciałbym aby zamieszkały w nim:

Pseudotropheus saulosi

Labidochromis caeruleus

Iodotropheus sprengerae

Pytanie do was, czy te 3 gatunki będą pasowały do siebie, ile kupić maluchów i jakie haremy później zostawić w takim litrażu?

Opublikowano

A ja bym się zastanowił nad obsadą ponieważ Yellow jak nazwa mówi to żółty, a i u Saulosi będziesz miał żółte samice więc trochę dużo cytryn będzie. Może rozważ Cynotilapia Hara Gallireya Reef lub Maingano? Ilościowo jak Timi Ci napisał.

Proponuję

Pseudotropheus Saulosi (dwa kolory samiec niebieski i żółta samica)

Cynotilapia Hara Gallireya Reef (biało/błękitny samiec i niebiesko/granatowa samica)

Rdzawy czyli kolor rdzawy :)

Trzy gatunki a pięć kolorów.

Opublikowano
A ja bym się zastanowił nad obsadą ponieważ Yellow jak nazwa mówi to żółty, a i u Saulosi będziesz miał żółte samice więc trochę dużo cytryn będzie.

To moja subiektywna opinia:) Ja uwielbiam żółty w akwa, a yellow to imho jeden z najpiękniejszych pyszczaków.

Opublikowano
To moja subiektywna opinia:) Ja uwielbiam żółty w akwa, a yellow to imho jeden z najpiękniejszych pyszczaków.

Rozumiem Marcinie, nikomu nie narzucam swojego zdania to jest tylko moja propozycja, może misqu nie spojrzał na samice. Oczywiście kolega dobierze jak mu się będzie podobało bo dobór jeśli chodzi o żywienie jak i wielkość ryb jest jak najbardziej ok.

Opublikowano

Dałoby się to połączyć, ale jeśli chodzi o żywienie to Yellow są elastycznymi mięsożercami, a Saulosi to niby wszystkożerca, ale jednak chyba preferujący karmę roślinną. Niby można 50/50 ale zawsze któraś ryba na tym straci, dlatego poza argumentem Karola, który trafia też do mnie (za dużo żółtego w baniaczku) bym się nad takim zestawieniem zastanowił ;)

Opublikowano

Liczyłem się z tym że yellow są żółte i samice saulosi też, ale myślałem że będzie to najprostsza i w miarę spokojna obsada dla początkującego.

Cynotilapia Hara Gallireya Reef bardzo mi się podoba i zamieniłbym je z yellow-ami tylko czytałem gdzieś że są dość agresywne? Nawet lepiej byłoby z żywieniem bo wszystkie gatunki byłyby wszystkożerne.

Z tym żywieniem 50/50 to rozumiem pół na pół mięsny i roślinny? Podawany np. rano jeden wieczorem drugi, czy wymieszane oba?

Opublikowano
Z tym żywieniem 50/50 to rozumiem pół na pół mięsny i roślinny? Podawany np. rano jeden wieczorem drugi, czy wymieszane oba?

W ten sposób bardziej kontrolujesz stosunek 50/50. Mieszając może wyjść np. ,że dajesz 70/30 jeżeli oczywiście wymieszasz w jednym pojemniku z którego sypiesz. Chyba ,że masz ustaloną dawkę ogólną i sypiesz np. pół szczypty jednego i pół szczypty drugiego podczas jednego karmienia ale z różnych pojemników ( opakowań).

• Dziękuję 1