Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
na początku pisałem, że wszystkie poza afrą są roślinożerne bo jakoś zapomniałem, że ja też jem wszystko a nie tylko mięsko lub sałatę.

Źle się zasugerowałeś ;) są oczywiście ryby stricte mięso- albo roślinożerne, którym karmienie mieszane może zaszkodzić. Większość jednak jest tolerancyjna na przyjmowanie różnych pokarmów, oczywiście w odpowiednich proporcjach w zależności od danych gatunków.

Jeśli chodzi o Twoje propozycje, kręcisz się wokół ryb raczej agresywnych, na początek proponowałbym spokojniejsze ryby ;)

Widzę, że strasznie Ci się to Hongi podoba, jeśli jednak bierzesz pod uwagę Rdzawe, proponowałbym Ci je połączyć w mniejszym akwarium właśnie z Saulosi, mając dwa gatunki stworzysz bardzo ciekawy jeśli chodzi o zachowania i kolory zbiornik ;) Hongi przez swój temperament nadaje się do trochę większych zbiorników (ale nie Twojego większego bo to ryba właśnie roślinożerna, a masz tam ryby preferujące mięsko)

Do większego z Yellow (musisz dokupić jeśli została Ci jedna sztuka) i Cynotilapia Zebroides Red Top Likoma (to poprawna nazwa ;) ) możesz spróbować np. z Metriaclima Estherae Red Blue.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Widzę, że strasznie Ci się to Hongi podoba, jeśli jednak bierzesz pod uwagę Rdzawe, proponowałbym Ci je połączyć w mniejszym akwarium właśnie z Saulosi, mając dwa gatunki stworzysz bardzo ciekawy jeśli chodzi o zachowania i kolory zbiornik

...zgadzam się z tym co napisał Mateusz. Jeżeli chodzi o Hongi to warto to przeczytać i zorientować się czy faktycznie jest tak jak koledzy w tym linku pisali http://forum.klub-malawi.pl/wybarwienie-hongi-sweden-t19612.html?&highlight=hongi+sweden .Też kiedyś miałem zamiar ich posiadania ale właśnie z tych powodów zrezygnowałem na rzecz " Rdzawych" i nie żałowałem tego.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Do większego z Yellow (musisz dokupić jeśli została Ci jedna sztuka) i Cynotilapia Zebroides Red Top Likoma (to poprawna nazwa ;) ) możesz spróbować np. z Metriaclima Estherae Red Blue.

witam, zgadzam się:

1.yellow dokupie jak przykazałeś (to wiedziałem i pisałem że muszę)

2. piszę afra bo wiesz o co chodzi a ja wiem też co mam (to skrót)

3. metriaclima red-blue z tego co sprawdzałem ciężko dostępna, pasowała by mi. jest red-red, nie wiem czy mogły by być???? wolałbym red-blue

4. hongi mi się podoba ale "podobać się może", AndrzejWałb ma też racje i ja się zgadzam, rdzawe!!!

5.z tym jedzonkiem to ja poczytałem po pytaniu skąd mam takie info, "lekko się wybronić chciałem"

6, w 208l saulosi coral, rdzawy, i coś jeszcze może? pisałeś matik że wystarczająco, a moze?? nie nalegam!

daniel

tak zostałem wrobiony w akwaria, które nawet mnie kręcą. jest plan na 1500l, za jakiś może rok, no na zime następną jak faktycznie zainteresowanie nie minie i człowiek ogłady nabierze. z doświadczenia wiem, że zainteresowania moje nie mijają, do kobiet mi nie minęło! miejsce jest

-- dołączony post:

witam jeszcze raz,

a czy np. aulonocara fire fisch do wiekszego zamiast matriaclimy??

daniel

Opublikowano
3. metriaclima red-blue z tego co sprawdzałem ciężko dostępna, pasowała by mi. jest red-red, nie wiem czy mogły by być???? wolałbym red-blue

Zaproponowałem odmianę Red Blue ze względu na to, że z Yellow masz już ciepły odcień kolorów i ten niebieski Samiec Red Blue jednak by coś urozmaicał, ale jeśli nigdzie nie dostaniesz Red Blue to jak najbardziej może być i Red Red (chociaż poszukaj jeszcze, podzwoń, może to kwestia zamówienia - Tan-Mal, Aquaafrika, Malawian) ;)

6, w 208l saulosi coral, rdzawy, i coś jeszcze może? pisałeś matik że wystarczająco, a moze?? nie nalegam!

Ja bym nie polecał, 10 ryb w zupełności tam wystarczy. Weź pod uwagę to, że musisz jeszcze odjąć to co wsypiesz z piachem i ile włożysz w kamieniach. Nie zostanie wcale dużo wody więc nie pchałbym więcej gatunków.

tak zostałem wrobiony w akwaria, które nawet mnie kręcą. jest plan na 1500l, za jakiś może rok, no na zime następną jak faktycznie zainteresowanie nie minie i człowiek ogłady nabierze. z doświadczenia wiem, że zainteresowania moje nie mijają, do kobiet mi nie minęło! miejsce jest

Super plan! Zazdroszczę miejsca i trzymam kciuki żeby się udało ;) mam nadzieję, że nadal będziesz na forum i będziemy mogli ten baniaczek pooglądać ;)

witam jeszcze raz,

a czy np. aulonocara fire fisch do wiekszego zamiast matriaclimy??

daniel

No widzisz, Fire Fish to właśnie sztuczny twór, o którym Ci pisałem na początku. Nie polecam, to ryba stworzona w laboratorium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

No widzisz, Fire Fish to właśnie sztuczny twór, o którym Ci pisałem na początku. Nie polecam, to ryba stworzona w laboratorium.

witam, zdaje sie że coral będący w posiadaniu też jest stworzony no ale nie będe go wymieniał bo tak po trochę to się cała flota wymieni a to nie o to chodziło.

na forum będę i jak faktycznie plan się wykona to będzie mały basen w salonie.

zastanawiam się jak wyłapać te kadango bo nie są głupie i siatka ani butelka w grę nie wchodzi. kamieni mam przez środek w pigułe i w dodatku ułożone piętrowo, wapien filipiński i koralowy. wyciągnę trochę z jednego końca, i jak do karmienia podpłyną to może je zablokuje plexą by do kryjówek odciąć drogę. najpierw na olx ogłoszenie że za darmo oddam- chyba.

matik dzięki za odpowiedzi. stosuje się do nich. za red-blue poszukam- ciekawsze od redred.

nie za bardzo mam czas by szukać w postach i dlatego pytam!

daniel

Opublikowano

Hej, jeśli jeszcze się nie natknąłeś to proszę :

MAYLANDIA ESTHERAE RED BLUE (5713661731) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img12.allegroimg.pl/photos/400x300/57/13/66/17/5713661731@@AMEPARAM@@12@@AMEPARAM@@57/13/66/17@@AMEPARAM@@5713661731

red blue ;)

Opublikowano

witam, matik widziałem to ale gdzie krym a gdzie rzym. ja z gdyni kiedyś nawet dorszy nie dowiozłem w marcu a co dopiero rybki- chyba, że sie mylę. połączenia bezp nie ma a ja na samym południu się gnieżdżę. będzie chyba problem ale czekam i postaram się namierzyć red-blue.

pozdrawiam daniel

Opublikowano
https://pl-pl.facebook.com/AquaSerwisOpole zadzwoń tutaj i się spytaj. Bardzo fajny i rzetelny salon. Poproś z szefem ...Facet jest bardzo konkretny i zna się na tym co sprzedaje i hoduje. Kiedyś tam byłem to była pracownica..ale nie bardzo się orientowała w temacie.

witam, spoko zadzwonie tam, kiedyś tam byłem i rzeczywiscie jest jak piszesz. zapomniałem o tym miejscu. do opola tylko 60 km, to można jechać, w końcu miasto wojewódzkie.

pozdrawiam daniel