szkodnik666 Opublikowano 14 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Cześć i czołem ! Nazywam się Dawid , akwarystyką zajmuję się od 7 lat . Z początku były to wody miękkie ,a że wynajmowałem mieszkanie, ryby pływały w standardowej 112 . Trzymałem w niej , z jako takimi sukcesami hodowlanymi apisto - cacatuoides , agassizi . Wraz z kupnem mieszkania udało mi się wygospodarować kącik na większe szkiełko i w listopadzie 2015 zacząłem projekt Biologię wystartowałem umieszczając w wodzie kostkę Sera FD Tubifex . Przez dwa tygodnie mierzyłem parametry znienawidzonymi powszechnie paskami JBL Które pomimo swoich wad ładnie pokazały skok No2 , NH4 i No3 . Po około dwóch tygodniach poziom azotu zaczął spadać , dodałem Microbe Lift Special Blend . Tydzień później parametry wody zmierzyłem testami kropelkowymi zooleka - wyszło ok . Odczekałem 5 dni i dwa pomiary później miałem zamknięty cykl azotowy Co do szkiełka : 1. Technika - akwarium z szyb guardian 135x45x55 h - bilog Ehem clasic 350 na standardowych wkładach + 3 litry AQUA EL Biocera Max UltraPro 1600 - mechanik Aquael Turbo 1500 + gąbka - Grzałka aquael gold 250 - naświetlacze 2x10W barwa zimna 6500k (obecnie na szybach nakrywowych docelowo belka drewniana) 2. Ozdoby - 30 kg piasku obi - 70 kg łupek - 3 łupiny po kokosie (jak ktoś odszuka w akwarium płacę 10 zł od sztuki ) - tło zewnętrzne czarna plexi 3. Parametry wody / maintenance - temp 25 - Ph 7.6 (średnia z 50 pomiarów paska JBL) - GH /KH nie mierzone - No2 -0 (zoolek kropelki) - No3 -20 (zoolek kropelki) - podmiana wody 2x 20 litrów na tydzień 4. Obsada . No tutaj nie jest już tak podręcznikowo ... Wyszła mieszanka wielu zmiennych, nie chcianych prezentów i ogólny zarys szlag trafił . Obecnie : - Iodotropheus Sprengerae 9 sztuk (zostanie 1+3) - Metriaclima Pulpican 5 sztuk (2(?)/+3 docelowo 1+3) - Melanochromis Auratus 8 sztuk (zostaje 1+4) - Melanochromis Maingano 3 sztuki (chciałbym zostawić 1+1/1+2) Obecnie w zbiorniku nic się nie dzieje . Największą rybą jest dorosły samiec Auratusa (7-8cm) Który goni jedynie dwa inne osobniki swojego gatunku (obstawiam samce) . Największym rozrabiaką jest samiec pulpicana który wybudował sobie jaskinie po środku i goni wszystko (łącznie z el negro) co się zbliży . Jeżeli zacznie się robić nieprzyjemnie Auratusy opuszczą zbiornik na rzecz powiększenia ilości pozostały gatunków. Jednak po cichutku liczę , że do tego nie dojdzie i zostanie układ 4+4+5+2 5 . Pokarm HIKARI Cichild Excel NATUREFOOD PREMIUM CICHLID PLANT O.S.I. Spirulina Flakes ------------------------- O.S.I. VIVID COLOR FLAKES O.S.I. CICHLID FLAKES podawane z przewagą roślinnego dwa razy dziennie . Niedziela głodówka. Poniżej kilka fotek człowieka który pierwszy raz trzymał lustrzankę Pozdrawiam
yaro Opublikowano 14 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Rzadko kogoś chwalę ale ta aranżacja mi się bardzo podoba, kokosy w związku z tym również (bo ich nie widać ). Tylko ten piasek nie trafił w mój gust.
zetce Opublikowano 14 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Super aranżacja. Świetny klimat.
Ireneusz71 Opublikowano 14 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Pełna profeska widać pomysł i potencjał, napewno będe śledził wątek.
egon44 Opublikowano 14 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Super to wyszło,dawno nie widziałem tak fajnej aranżacji wykonanej z łupku
Andrzej Głuszyca Opublikowano 14 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 14 Stycznia 2016 ...bardzo ładnie wygląda gnejs w tym oświetleniu. A szczególnie ten po prawej zarośnięty okrzemkami. Po prostu super...
Mortis Opublikowano 15 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Przyłączam się do pochwał kolegów. Zbiornik naprawdę super się prezentuje. Nie podoba mi się... nie widzę kokos ów, a co za tym idzie nie widzę dyszek
marcin73m Opublikowano 15 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Więcej niż poprawne podejście do tematu, aranżacja na duży plus Witaj i powodzenia!
szkodnik666 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor #9 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Dzięki za dobre słowo . Wrzucę więcej fotek jak ryby podrosną .
MatiK Opublikowano 17 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Witaj, rzeczywiście fajnie się patrzy na Twój baniak aktualizuj temat i powodzenia w hodowli
Rekomendowane odpowiedzi