Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć i czołem !

Nazywam się Dawid , akwarystyką zajmuję się od 7 lat . Z początku były to wody miękkie ,a że wynajmowałem mieszkanie, ryby pływały w standardowej 112 . Trzymałem w niej , z jako takimi sukcesami hodowlanymi apisto - cacatuoides , agassizi .

Wraz z kupnem mieszkania udało mi się wygospodarować kącik na większe szkiełko i w listopadzie 2015 zacząłem projekt :)

Biologię wystartowałem umieszczając w wodzie kostkę Sera FD Tubifex . Przez dwa tygodnie mierzyłem parametry znienawidzonymi powszechnie paskami JBL :P Które pomimo swoich wad ładnie pokazały skok No2 , NH4 i No3 . Po około dwóch tygodniach poziom azotu zaczął spadać , dodałem Microbe Lift Special Blend . Tydzień później parametry wody zmierzyłem testami kropelkowymi zooleka - wyszło ok . Odczekałem 5 dni i dwa pomiary później miałem zamknięty cykl azotowy :)

Co do szkiełka :

1. Technika

- akwarium z szyb guardian 135x45x55 h

- bilog Ehem clasic 350 na standardowych wkładach + 3 litry AQUA EL Biocera Max UltraPro 1600

- mechanik Aquael Turbo 1500 + gąbka

- Grzałka aquael gold 250

- naświetlacze 2x10W barwa zimna 6500k (obecnie na szybach nakrywowych docelowo belka drewniana)

2. Ozdoby

- 30 kg piasku obi

- 70 kg łupek

- 3 łupiny po kokosie (jak ktoś odszuka w akwarium płacę 10 zł od sztuki ;) )

- tło zewnętrzne czarna plexi

3. Parametry wody / maintenance

- temp 25

- Ph 7.6 (średnia z 50 pomiarów paska JBL)

- GH /KH nie mierzone

- No2 -0 (zoolek kropelki)

- No3 -20 (zoolek kropelki)

- podmiana wody 2x 20 litrów na tydzień

4. Obsada .

No tutaj nie jest już tak podręcznikowo ... Wyszła mieszanka wielu zmiennych, nie chcianych prezentów i ogólny zarys szlag trafił . Obecnie :

- Iodotropheus Sprengerae 9 sztuk (zostanie 1+3)

- Metriaclima Pulpican 5 sztuk (2(?)/+3 docelowo 1+3)

- Melanochromis Auratus 8 sztuk (zostaje 1+4)

- Melanochromis Maingano 3 sztuki (chciałbym zostawić 1+1/1+2)

Obecnie w zbiorniku nic się nie dzieje . Największą rybą jest dorosły samiec Auratusa (7-8cm) Który goni jedynie dwa inne osobniki swojego gatunku (obstawiam samce) . Największym rozrabiaką jest samiec pulpicana który wybudował sobie jaskinie po środku i goni wszystko (łącznie z el negro) co się zbliży .

Jeżeli zacznie się robić nieprzyjemnie Auratusy opuszczą zbiornik na rzecz powiększenia ilości pozostały gatunków. Jednak po cichutku liczę , że do tego nie dojdzie i zostanie układ 4+4+5+2

5 . Pokarm

HIKARI Cichild Excel

NATUREFOOD PREMIUM CICHLID PLANT

O.S.I. Spirulina Flakes

-------------------------

O.S.I. VIVID COLOR FLAKES

O.S.I. CICHLID FLAKES

podawane z przewagą roślinnego dwa razy dziennie . Niedziela głodówka.

Poniżej kilka fotek człowieka który pierwszy raz trzymał lustrzankę :)

Pozdrawiam

post-16506-14695726361815_thumb.jpg

post-16506-14695726404149_thumb.jpg

post-16506-14695726406106_thumb.jpg

post-16506-14695726408214_thumb.jpg

post-16506-14695726410392_thumb.jpg

post-16506-14695726411849_thumb.jpg

Opublikowano

Rzadko kogoś chwalę ale ta aranżacja mi się bardzo podoba, kokosy w związku z tym również (bo ich nie widać :) ).

Tylko ten piasek nie trafił w mój gust.