Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Deccorativo mam świadomość tych 3 pkt które wymieniłeś.

Jedyny minus to mniej miejsca w baniaku, ale może uda się jakieś kompaktowe wymiary zbudować:)

Opublikowano

No to stawiaj narurowca. Zero miejsca w baniaku, rozwój możliwy, no cena może troche inna ale coś za coś:)

Wiem Deccorativo napisze ze w kasecie woda nie opuszcza akwa, ale co tam

Opublikowano

Na narurowca nie mam niestety miejsca, tak samo na sumpa.

W grę jedynie wchodzi kubełek albo kaseciak, a chce zrobić system który będzie zużywał w miarę mało prądu.

Opublikowano
Na narurowca nie mam niestety miejsca, tak samo na sumpa.

W grę jedynie wchodzi kubełek albo kaseciak, a chce zrobić system który będzie zużywał w miarę mało prądu.

No to się nie zastanawiaj tylko idź w kaseciaka.

Opublikowano

Jestem zdecydowany na kaseciaka, tylko muszę poczekać na wypłatę i zakupić jebao. Więc narazie odpale to na kubełku a budowę zacznę jak przyjdzie pompa

Opublikowano
Ja przy baniaku 140cm długości mam skręconego DCT4000 do połowy (też ma regulację), powyżej robi się taka wichura że piasek się porusza :) także jeśli przyszłościowo i masz wolną gotówkę to 6000 a jak oszczędnościowo to 4000 do Ciebie to świat i ludzie. Tylko ja jeszcze mam naganiacza RW-8, który obecnie chodzi na jeden, bo na prawdę ma potencjał do robienia pralki :)

Ja mam podobne doświadczenia. U mnie pracuje DCT6000 w baniaku 1000l (200cm długości) + 250l sump dość mocno wypchany mediami i chodzi na 3 biegu i podnosi wodę na 1,4 metra do tego RW8 na 2 biegu w dzień i na 1 w nocy (bo można taką opcję ustawić) i cyrkulacja jest bardzo dobra.

bizonkrk17, nie wiem jak duży ten następny baniak planujesz lub przez co chcesz przepychac tę wodę w obecnym baniaku, ale zastanów się, czy 6000 to nie za dużo. Nasze ryby nie pochodzą z rwących rzek :D

Opublikowano

Wojtekr zdaję sobie sprawę, że to dość duża pompa i bardzo na wyrost ale mam nadzieje, że za jakiś czas uda mi się postawić właśnie taką tysiączkę albo i wiecej i nie chce kolejny raz inwestować w sprzęt, a różnica między dct4000 a 6000 to jakieś 30 pln

Opublikowano
różnica między dct4000 a 6000 to jakieś 30 pln

zauważ, że ja o pieniądzach nie wspomniałem :-)

mam nadzieje, że za jakiś czas uda mi się postawić właśnie taką tysiączkę albo i wiecej i nie chce kolejny raz inwestować w sprzęt

też kiedyś miałem nadzieję na większe akwarium i kupiłem sobie większy bubeł na "później". A później okazało się, że w tym większym akwarium będzie sump i kubeł musiałem sprzedać oczywiście dużo taniej. Jeszcze na etapie rozmyślania o tym baniaku z sumpem chciałem kupić pompę jebao i dobrze, że się wstrzymałem kilka miesięcy aż akwarium stanęło, bo wtedy weszły nowe pompy DCT, a tak to bym miał starą.

W technice akwarystycznej postęp idzie dośc szybko do przodu, więc nie ma sensu kupować teraz czegoś, co mam pracowac w przyszłości.