Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Być może był już wcześniej z jakąś wadą . Dziwne tylko, że te czerwone krople pływały po powierzchni, bo o ile się nie mylę napełnia się je alkoholem.

..nie zbił mi się podczas opadania. Ja go zbiłem kamieniem jak leżał na dnie. A to czerwone to prawdopodobnie barwnik i prawdopodobnie to pływało. Być może ten barwnik to toluen który faktycznie śmierdzi.. Ale pewności nie mam .

Opublikowano
A te termometry rtęci nie mają???

Już od paru lat (chyba od 2009r) jest zakaz sprzedawania termometrów z rtęcią. Najczęściej stosuje się toluen, który słabo miesza się z wodą. Unosi się na wodzie jak oczka w rosole :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Już od paru lat (chyba od 2009r) jest zakaz sprzedawania termometrów z rtęcią. Najczęściej stosuje się izopropanol, alkohol który słabo miesza się z wodą. Unosi się na wodzie jak oczka w rosole :)

no to już Andrzeju wiemy, co za cholerstwo jest w termometrach :) dzięki Marcin :)

Opublikowano
no to już Andrzeju wiemy, co za cholerstwo jest w termometrach :) dzięki Marcin :)

Przepraszam wprowadziłem w błąd. Nie miało być izopropylen tylko toluen. Alkohol izopropylowy miesza się tak samo dobrze jak alkohol etylowy.

Pomyłka wynika z faktu, że ostatnio używałem tych dwóch substancji do oznaczania liczby kwasowej oleju :)

Opublikowano
No to mi ulżyło że jak się zbije to nic rybką nie będzie

...chyba ,że to jakoś zjedzą. Bo o ile wiem toluen jest trujący. Ale to Marcin jest specem od tych spraw to może potwierdzi ,że jest trujący. Przynajmniej chyba dla ludzi. Jeżeli tak jest to też chyba zafunduję sobie elektroniczny.

Opublikowano
...chyba ,że to jakoś zjedzą. Bo o ile wiem toluen jest trujący. Ale to Marcin jest specem od tych spraw to może potwierdzi ,że jest trujący. Przynajmniej chyba dla ludzi. Jeżeli tak jest to też chyba zafunduję sobie elektroniczny.

Na pewno nie jest tak groźny jak rtęć, ale do bezpiecznych też nie należy. Ja po 2 godzinach miareczkowania toluenem dochodziłem do siebie przez cały dzień.

Na pewno nie jest obojętny dla ryb. Na pewno może spowodować zatrucie lub zgon.

Opublikowano
Na pewno nie jest tak groźny jak rtęć, ale do bezpiecznych też nie należy. Ja po 2 godzinach miareczkowania toluenem dochodziłem do siebie przez cały dzień.

Na pewno nie jest obojętny dla ryb. Na pewno może spowodować zatrucie lub zgon.

No to kupuje ten nie ryzykuje....

Termometr elektroniczny LCD do akwarium _ dokładny (5158912064) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/51/58/91/20/5158912064@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@51/58/91/20@@AMEPARAM@@5158912064