Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Myślę że kluczowe w robieniu zdjęć w akwarium jest światło, to nad akwarium. Nie robię dobrych zdjęć i podobnie jak Ty nie mam zbytniego parcia na dodatkowe oświetlenie. Moją fotkę robiłem wieczorem gdyż w dzień w akwarium odbija się okno.

Zbiornik oświetlony świetlówką 40 w i na dodatek na lustrze wody liście co nie pomaga w fotografii.

przysłona F 5,6

czas 60 s

iso 400

lampa błyskowa w aparacie

i wychodzi coś takiego

na logikę wychodzi, że masz mniej światła w akwarium ;]

-- dołączony post:

ostatnio mnie zainspirował AndrzejWałb i zrobiłem sobie coś ala foto blog i wrzuciłem kilka zdjęć... https://crav.flog.pl/wpis/10726219#w

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zbyszek nie bądź złośliwy i kąśliwy, to nie św. Gral ale czy nie mogę mieć swoich kilku tajnych myków. Wypracowałem je sobie tysiącami zdjęć i godzinami ślęczenia przed akwarium w różnych warunkach, także ten teges.

Wracając do tematu to ustawienia aparatu mam praktycznie zawsze takie same czyli ISO 320 czas 1/320sek i f/8. Lampy używam różnie i z dodatkową i bez.

Powiem tak, każde akwarium ma swój klucz bo w mbunarium używam innej techniki, a u predatorów innej. Nawet wpadajce światło z okna już każe mi inaczej podejść do tematu. Także moja rada to ćwiczenia jeszcze raz ćwiczenia.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Myślę że kluczowe w robieniu zdjęć w akwarium jest światło, to nad akwarium

Też tak myślę. Wystarczy porównać czasy migawki u Ciebie i Zbyszka z czasem Staszka. Jest krótszy, a ISO mniejsze niż u Ciebie. Podejrzewam, że Stan podczas fotografowania doświetla akwa czymś extra. Dzięki krótszej migawce zdjęcia są ostrzejsze. Dodatkowo bardzo duży wpływ na jakość ma obiektyw.

Fotografem nie jestem i to tylko moje teoretyczne dywagacje;)

Opublikowano

Nikt tu nie chce wyciągać z nikogo jego tajemnic;] Kącik ma służyć do luźnej dyskusji. Ja jak robię foty strasznie mieszam ustawieniami, nadal nie wypracowałem sobie nic stałego. Tknęło mnie z ta lampą bo moja pięćsetka nie jest jakoś szałowo doświetlona, a 240 już bardziej i widzę to na zdjęciach - z mniejszego baniaka są lepsze. Natomiast żal mi kupić lampę, wydać parę stów tylko po to żeby spróbować jak to będzie. Szkoda, że nie znam nikogo kto mógłby pożyczyć na małe testy ;]

Opublikowano

...do Twojego Nikona będzie pasować http://www.ceneo.pl/tumax-dsl983afz-nikon-p7336781. To jest lampa manualna bez TTL. Za te pieniądze jak kupisz to uwierz mi,że do Twoich celów wystarczy. Nie pytaj o parametry ale jak dla amatora są bardzo wystarczające. Nie ma odbłyśnika ale możesz sam włożyć kawałek białego plastiku ma nawet miejsce na to . Dyfuzor dokupisz za 10 zł w każdym sklepie nawet wysyłkowym. Za te pieniądze dla celów iście amatorskich jest to dobry zakup. Nie będziesz musiał pożyczać a zawsze Ci się przyda.

-- dołączony post:

LAMPA BŁYSKOWA TRIOPO TR-960 II CANON NIKON W-wa (5893242434) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img12.allegroimg.pl/photos/400x300/58/93/24/24/5893242434@@AMEPARAM@@12@@AMEPARAM@@58/93/24/24@@AMEPARAM@@5893242434

Lampa YONGNUO YN-460II Canon Nikon Pentax (5661656395) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/56/61/65/63/5661656395@@AMEPARAM@@19@@AMEPARAM@@56/61/65/63@@AMEPARAM@@5661656395

Z tych prostych i tanich do Twojego Nikona polecam również te lampy . Jak zajdzie potrzeba zawsze można sprzedać lub zostawić jako drugą lub zapasową.

• Dziękuję 2
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.