Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuję pomocy

Kupiłem taki zestaw:

Pompa omnigena omis 25-40

Trzy korpusy narurowe 10" wyjscie 1/2 cala

Dwa zawory kulowe 3/4"

Cała masa kształtek, redukcji jak na zdjęciu

Chciałbym to jak najlepiej poskładać do kupy by przeznaczyć 2 korpusy na wkłady sznurkowe oraz jeden na biologie.

Potrzebuję najskuteczniejszy projekt jak to wszystko poskładać do kupy by nie dławić przepływu oraz porobić bajpasy na biologie by jej nie wydmuchało z filtra.

Czy posiada ktos jakis gotowy schemat który mógłbym zrealizować za pomocą tego co posiadam oczywiście dokupię co trzeba by filtr dobrze pełnił swoją rolę .

W internecie pełno schematów jak i opini odnośnie tego jak połączyc to cudo

Zależy mi na tym by zasys filtra był z tej samej strony co wylot w miejscu najspokojniejszego ruchu wody

Opublikowano
Wlot i wylot po jednej stronie to nie jest dobry wybór
Możesz uzasadnić, ja tak mam i uważam że jest to bardzo dobre rozwiązanie, byle wlot był na dole a wylot na górze wzdłuż akwa.
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Najlepsze rozwiązanie to takie gdy wlot i wylot jest po trj samej stronie akwarium tak jak pisze eljot. Przy takim układzie woda z filtra musi opłynąć cały zbiornik (najpierw przy powierzchni a następnie opadając powrót nad dnem) powracając i zbierając syfek z dna jest zasysana do filtra. Jeśli wylot jest po przeciwnej stronie niż wlot (zasys) to pod wylotem nie ma dobrej cyrkulacji a woda wypływająca z filtra jest skierowana i wyłapywana bezpośrednio z powrotem do filtra.

Wysłane z mojego I213 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja mam dwa wyloty. Jeden po tej samej stronie co wlot, a drugi po przeciwnej. Obie opcje są spoko. Wszystko zależy od tego jak te wyloty będą ustawione bo jak wiemy opcji jest zylion :)

Opublikowano
Jeśli wylot jest po przeciwnej stronie niż wlot (zasys) to pod wylotem nie ma dobrej cyrkulacji a woda wypływająca z filtra jest skierowana i wyłapywana bezpośrednio z powrotem do filtra.

...zgadzam się tym co piszesz i tym co napisałeś w pierwszej części swojej wypowiedzi. Ale jeżeli chodzi o wypowiedź cytowaną to problem ten ( jak w moim przypadku ) rozwiązuje odpowiednio ustawiony cyrkulator ( patrz w tym przypadku filtr mechaniczny) czy też sam falownik . Ja mam zasys i wylot naprzeciwko z tym ,że tam gdzie mam zasys mam tez mechaniczny ale tak ustawiony aby efekt był taki ,że odchody wpadają do zasysu a nie gromadzą się pod wylotem zewnętrznego. Gdybym nie miał mechanika to zrobiłbym tak jak napisałeś w pierwszej części bo też uważam ,że jest to najlepsze ustawienie zapewniające prawidłową cyrkulację.