Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli generalnie masz nasze rady w głębokim poważaniu :) filmiku nawet nie uruchamiam bo mam go w takim razie tam, gdzie Ty rady. Na koniec tylko napiszę, że masz akwarium zupełnie nie przystosowane do biotopu Malawi, a skład gatunkowy wychodzi poza komentarz. Dla dobra ryb mam nadzieję, że kiedyś zmądrzejesz.

Tak jak mówi MatiK dla dobra pyskow sprzedaj je i zrób sobie standardowe Mieczyki Molinezja Gupik. Powodzenia.

Opublikowano

Został, a nie powinien. Kopały bo taka ich natura, jak się decydujesz na pyszczaki to powinieneś być na to przygotowany. Co Ci to przeszkadzało tak poza tym...?

Opublikowano
(...) w sklepie zoologicznym doradzili mi drobny kamyk , no został, czemu nie powinien?

Skoro w sklepie tak ci doradzili... w ogóle nie słuchasz co się do ciebie mówi więc nie rozumiem po co tyle pytań zadajesz?

Poczytaj trochę zanim zaczniesz działać. Piasek dla pyszczaków to podstawa a skoro nie potrafisz tego zrozumieć i zaakceptować to wybierz inny biotop i inne ryby. Kolorowych ryb jest dużo i spora ich część idealnie nadaje się do twojego akwarium.

Pooglądaj zdjęcia, filmy i wybierz coś dla siebie a o pyszczakach zapomnij skoro nie potrafisz zaakceptować naturalnych zachowań tych ryb.

Opublikowano

Ja tylko dodam (bo pewnie nie zadasz sobie tyle trudu żeby gdzieś to przeczytać), że pyszczaki przekopują piach w celu czyszczenia skrzeli lub żeby np. ułożyć sobie siedlisko tarliskowe więc dla nich jest niezbędny. Jak ryba sobie upatrzy dane miejsce to nawet jak zasypiesz, ona i tak będzie odkopywać, trzeba po prostu się do tego przyzwyczaić. Stosując cokolwiek innego pozbawiasz ich tych zachowań, a ponadto narażasz na niebezpieczeństwo uduszenia się takim drobnym żwirkiem... Dlatego nie powinien, ale Ty i tak nie posłuchasz rad bo w zoologu mówią inaczej. Poszukaj innego biotopu, skoro tak Ci to przeszkadza.