Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powoli zamierzam przejść do zbiornika 160x60x60 i jest coś co mi nie daje spać. Nie jestem fanem predatoriów. Tu wolę pielęgnice amerykańskie(nie bijcie:) ) ale jest jeden, który absolutnie mnie kręci zarówno pod względem wyglądu jak i energii i takiej siły, którą sobą prezentuje. Mowa o Nimbochromis livingstonii. Pytanie do osób znających tego koksa praktycznie. Czy to akwarium pomieściło by 1 samca i z 3 dziewczyny czy absolutnie za małe.

Istnieje prawdopodobieństwo, że w lato zmienię miejsce zamieszkania i może będę miał możliwość postawienia akwarium na 180cm długości. Ale to nie jest pewne wiec napiszcie czy to na 160 wystarczyłoby czy nie.

Widywałem już Nimbo w takich akwariach ale mam mieszane uczucia więc napiszcie co sądzicie o tym w praktyce.

Opublikowano

Jest ładnie wszystko opisane w opisach gatunku a mianowicie :

W przypadku tej energicznej i szybko pływającej ryby należy zapewnić zbiornik o odpowiedniej długości, aby ryba miała się gdzie wypływać. Za absolutne minimum dla obsady z jednym samcem uważam akwarium o długości 180 lub 200cm. Dla obsady z dwoma samcami długość powinna mieć przynajmniej 250, a nawet 300cm. W akwarium powinno znaleźć dużo kryjówek, w których będą mogły ukryć się samice w czasie tarła, gdyż samce stają się dość napastliwe w stosunku do nich. Ewentualnie akwarium można gęsto obsadzić roślinami z rodzaju Vallisneria, które stworzą naturalne schronienie dla ryb.

Opublikowano

Tak, znam ten opis dokładnie i nie tylko ten i znalazłem akwaria nawet na 160. Dlatego tak czy siak muszę zadać to pytanie choćby po to aby się wyleczyć z tej ryby. Łapka w górę kto je trzymał? A może w praktyce to 180 tez za małe? No właśnie potrzebuję osób praktykujących ten gatunek.

Opublikowano

Właśnie o to chodzi yaro też. Albo da radę albo się z tej ryby wyleczę bo absolutnie się nie da trzymać.

Może ja to źle sformułowałem ogólnie na początku.

Mam 160x60x60

Mogę mieć 180x60x60

I teraz albo da się w 160 albo absolutnie nie bo naślecie na mnie zabójce za to.

Oraz czy w 180 już da radę? Czy też za małe. Bo niby to rozmiar minimalny ale wszyscy dobrze wiemy jak to jest z tymi rozmiarami minimalnymi.

Wiec kto hodował lub jest na tyle poinformowany o tym gatunku w praktyce proszony jest do tablicy...

Opublikowano

to zależy na jaka ryba trafisz chodzi o charakter, ja miałem w 200zm akwarium venustusa i podczas tarła zajął ponad połowę zbiornika i nie był to ładny widok, a livingstonii jest jeszcze większa cholera, wiec ja bym raczej odpuścił ze względów na inne gatunki ryb.

Opublikowano

O nie, nigdy nie wsadziłbym drugiego gatunku na 160cm:) Tak bardzo jak chciałbym mieć śpiocha tak bardzo wiem, ze brakuje mi te 20/30cm. DLa samego dobra ryby trzeba sobie odpuścić.