Skocz do zawartości

Parametry Wody- Jakie powinny być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czytałeś coś o starcie cyklu azotowego? ;) Jeśli nie to najpierw przeczytaj, a potem wlej kilka kropel wody amoniakalnej, dodaj jedną ampułkę bakterii Prodibio Biodigest, i przez jakieś 3 tygodnie za nic nie podmieniaj wody. Mierz parametry mniej więcej co tydzień i dawaj znać jak idzie... Dla ułatwienia... :

http://forum.klub-malawi.pl/szablon-startu-biologii-wode-amoniakalna-wa-t26014.html?&highlight=start+na+wod%C4%99+amoniakaln%C4%85

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kuba-Akwarium - proszę tu podać:

1/ wyniki twoich pomiarów wody kranowej zrobione w świetle dziennym a nie po 19 podając przy każdym wyniku jakiej marki testem wykonane.

2/( usunięte bo sklejono dwa tematy)

Zrobiłem dzisiaj testy wody i wyglądają tak:

28.12.15

Ph - 7,8

Gh - 8

Kh - 7

NO2 - 0,05

NO3 - 40

NH4 - 0,05

Czy wyniki są dobre?

Jak nie to jak je poprawić?

Pozdrawiam

Parametry kranówy zawsze są wyjściowymi i bez nich nie można odpowiedzieć jakie powinny być w akwarium bo każdy w zależności od tej swojej kranówy może mieć nieco inne.

Dam ci przykład - dla ryb najlepiej jak jest b. niskie NO3 czym niższe tym lepiej.

czyli np 1mg/l ale jest wielu kolegów którzy w kranie już mają NO3 - 10-30 mg/l więc nie ma szans by bez specjalnych technik mogli mieć w akwarium te NO3 - 1mg/l .

Ponieważ ryby tylko mogą dołożyć więcej to dla nich poziom 50 mg/l jest okupiony podmianami wody po 50% 1-2 razy w tygodniu.

Zacznij ty czytać o cyklu azotowym :D i kup Wodę Amoniakalną a jak podasz o co prosiłem na początku postu to sprawdzimy ten twój baniak.

Tu masz identyczny temat jak kolega sprawdził dojrzałość swojego akwarium.

http://forum.klub-malawi.pl/prolem-woda-nowe-akwarium-t26359.html?p=339555#post339555

EDIT

dzięki - widzę że MOD skleił twój dublecik w jeden temat

podaj więc tylko jakim testem mierzyłeś podając wyniki kranówy.

Jakbyś wpisał w swój profil miejscowość to bym bez ciebie wiedział jaką masz kranówę i porównał z twoimi pomiarami - od razu wiadomo czy młodzianek umie test prawidłowo wykonać a tak mogę tylko liczyć żeś nie raptus;)

Opublikowano
Bardzo niedobrze jak mądra i cenna wypowiedz dotycząca KH i GH

następnie robi wodę z mózgów młodzianków:D jeśli chodzi o testy

Bardzo długo wielu z nas próbuje wpoić młodym adeptom Malawi czyli młodziankom :D po pierwsze że testy są jednak potrzebne - co widać choćby po dziale Choroby gdzie okazuje się że jest choroba a oni od lat nie mają nic ani jednego testu akwarystycznego a potrafią użyć pasków Mecka z poziomem amoniaku i azotynów zaczynających się od 5ppm.:shock:

Bardzo długo też próbujemy podpowiedzieć jakie i jakich firm testy kupować.

Po czym pojawia się złotówkowy ciułacz i obwieszcza że tylko Zoolek bo JBL cię wydoi i tu pada zawyżona kwota. Ja też nie lubię JBLa bo lekceważy biotop Malawi i Tanganika ( dawno mógłby skompletować dla nas zestaw) i nie odpowiada na pytania akwarystów z Polski a z Czech już tak - ale prawdę trzeba uznać.

Nam tu nie zależy na najtańszych testach ale na możliwie wiarygodnych a ludzie zapamiętują pierwsze zdanie -a ostatnie pomijają - szczególnie raptusi:D

Wszystko spoko i fajnie. Ale:

W temacie zostało zadane pytanie o odpowiednie parametry wody. -pH, KH i GH. Temat zszedł do tego, jakie testy na owe parametry będzie najlepiej kupić. W swoim poście oczywiście odniosłem się do rzeczonych testów. Ba! Zaznaczyłem również, że chodzi tylko i wyłącznie o te testy, o których piszę i żeby nawet nie myśleć o kupowaniu zoolekowskiego NO3 - nie doszedłeś do tej części posta? To po co krytykować jak się nie doczytało ;)

Można wpychać Koledze zestawy, ale On nie o to pytał :)

To samo się odnosi do Kol. kubica_kolo (też lubię F1 ;) ).

Co do tego jakie testy są potrzebne - uważam, że nieważne czy to Malawi czy nie - testy na azotany(III) i amoniak są potrzebne tylko przy dojrzewaniu i tylko w przypadku jak komuś się zbytnio spieszy. Jeżeli jest z nimi problem w późniejszych fazach życia akwarium to wynika to z faktu, że jest ono przerybione w stosunku do filtracji jaką dysponujemy - a to również wskazuje, że rybom niekoniecznie jest komfortowo w takim zagęszczeniu. Myślę że czytając to forum pełne wartościowych porad, po stosunkowo niedługim czasie młody adept może spokojnie nabrać wiedzy potrzebnej do zaplanowania i opanowania (zresztą również z pomocą forumowiczów) zbiornika. Wtedy może kupić pakiet o którym pisałem wcześniej za 30zł + test NO3, co do którego oczywiście się zgadzam, że się mocno przydaje ;) I żaden zestaw nie jest mu potrzebny.

Opublikowano

Chciałbym dziś zamówić testy i widzę dobry zestaw,ale chyba coś pomieszane bo inaczej wygląda walizka a inaczej foto środka.

JBL COMBISET TEST PH KH NO2 NO3 NH4+NH3 CO2 (5693516165) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/56/93/51/61/5693516165@@AMEPARAM@@17@@AMEPARAM@@56/93/51/61@@AMEPARAM@@5693516165

Opublikowano
Chciałbym dziś zamówić testy i widzę dobry zestaw,ale chyba coś pomieszane bo inaczej wygląda walizka a inaczej foto środka.

JBL COMBISET TEST PH KH NO2 NO3 NH4+NH3 CO2 (5693516165) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Na fotce w walizce zapewnie reklamują inne testy swojej firmy...W środku walizki widać że testy te same co w opisie,więc jest ok...

Opublikowano

Zarkres pH 3-10 jest bez sensu - dokładność mizerna.

Brak testu na twardość ogólną. Za to z łaską dają tabelkę, którą można sobie odszukać w sieci - a w nazwie pakietu widnieje dużymi literami "CO2".

Moim zdaniem nie warto.

Opublikowano

Już zamówiłem,dodatkowo z akwarystyczny24 Ph 7,4-9 i Gh. Niestety nie znalazłem też lepszego zestawu dla nas.

Opublikowano
Zarkres pH 3-10 jest bez sensu - dokładność mizerna.

Brak testu na twardość ogólną. Za to z łaską dają tabelkę, którą można sobie odszukać w sieci - a w nazwie pakietu widnieje dużymi literami "CO2".

Moim zdaniem nie warto.

Dlatego zawsze proponujemy do tej walizki dodatkowy zakup testów na GH + Ph z zakresu skali 7,4-9 w sumie to i tak całość wyjdzie taniej niż zakup pojedyńczych testów...

Już zamówiłem,dodatkowo z akwarystyczny24 Ph 7,4-9 i Gh.

Dobrze zrobiłeś ;)

Niestety nie znalazłem też lepszego zestawu dla nas.

Według mnie,i zapewne nie tylko mnie ten zestaw z walizką+te dwa testy co powyżej są najbardziej ok do naszego biotopu...Mamy tam wszystkie potrzebne parametry których potrzebujemy...