Skocz do zawartości

Parametry Wody- Jakie powinny być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście to dotyczy wymienionych testów, bo niech ręka Boska broni kupować zoolekowskich testów na NO3 czy PO4 :twisted:

Mała uwaga: test JBL na PO4 jest gorszy w swoich wskazaniach od Zoolek'a :) Co nie znaczy, że ten drugi jest dobry. Temat był już opisywany.

Opublikowano

Bardzo niedobrze jak mądra i cenna wypowiedz dotycząca KH i GH

następnie robi wodę z mózgów młodzianków:D jeśli chodzi o testy

Co do testów. Kuba_Akwarium, nie ma co pakować kasy w JBL-a, który wydoi z Ciebie na każdy z testów (KH, GH, pH) pod 20zł. pH oraz GH+KH (tak - 2 testy w cenie jednego) zooleka będziesz miał za połowę tamtej ceny.

Oczywiście to dotyczy wymienionych testów, bo niech ręka Boska broni kupować zoolekowskich testów na NO3 czy PO4 :twisted:

Bardzo długo wielu z nas próbuje wpoić młodym adeptom Malawi czyli młodziankom :D po pierwsze że testy są jednak potrzebne - co widać choćby po dziale Choroby gdzie okazuje się że jest choroba a oni od lat nie mają nic ani jednego testu akwarystycznego a potrafią użyć pasków Mecka z poziomem amoniaku i azotynów zaczynających się od 5ppm.:shock:

Bardzo długo też próbujemy podpowiedzieć jakie i jakich firm testy kupować.

Po czym pojawia się złotówkowy ciułacz i obwieszcza że tylko Zoolek bo JBL cię wydoi i tu pada zawyżona kwota. Ja też nie lubię JBLa bo lekceważy biotop Malawi i Tanganika ( dawno mógłby skompletować dla nas zestaw) i nie odpowiada na pytania akwarystów z Polski a z Czech już tak - ale prawdę trzeba uznać.

Nam tu nie zależy na najtańszych testach ale na możliwie wiarygodnych a ludzie zapamiętują pierwsze zdanie -a ostatnie pomijają - szczególnie raptusi:D

IMHO Podstawą testów dla Malawi są 3 testy:

1/test na pH ale tylko o zakresie 7,4-9 a nie inne zakresy i tu sprawdzone są Zoolek i JBL ale nie ma ich w żadnej z ich walizek - trzeba dokupić oddzielnie.

2/test na NO2 i tu tylko wiarygodny jest JBL - służy do oceny startu a potem stanu biologii nitryfikacyjnej bo pomierzy - 0,01 - 0,025-0,05 ppm

3/test na NO3 i tu tylko Salifert albo JBL

resztę testów traktujemy jako rozszerzenie pomiarów i w zależności od kasy kupujemy lub nie.

Jak błędna i wręcz szkodliwa jest opinia kolegi widać po teczkach testów:

ten Zooleka

ZOOLEK AQUASET TEST 9w1 NO3 NH3 PH PO4 NO2 GH-KH (5135388077) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/51/35/38/80/5135388077@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@51/35/38/80@@AMEPARAM@@5135388077

za 144 zł gdzie na 9 testów nie ma żadnego dobrego dla nas testu pH a to podstawa Malawi a tylko w sumie 3 są wiarygodne - KH,GH,NH4, reszta albo nie ten zakres albo wręcz wprowadza w błąd .

ten JBLa

koniecznie ten https://www.jbl.de/?lang=pl&mod=products&func=detail&id=5941

ale w tej chwili nikt nie ma tego właściwego tylko ten z Fe więc wklejam ale z uwagą by kupić ten z linku - ale ceny obu identyczne - 112 zł

JBL COMBI SET TEST (KH PH FE NO3 NO2) ___ Promocja (5390383432) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/53/90/38/34/5390383432@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@53/90/38/34@@AMEPARAM@@5390383432

w tym także nie ma pH 7,4-9 ale jest skala barwna więc kupujemy uzupełnienie za 14 zł

https://www.akwarystyczny24.pl/jbl-uzupelnienie-testu-na-ph-74-90-p-248.html

https://www.akwarystyczny24.pl/jbl-uzupelnienie-testu-na-ghtwardosc-ogolna-p-240.html

i GH za 12zł razem26zł czyli w sumie 138 zł

a na pewno mamy wiarygodne pH, NH4, NO2,NO3, KH, GH czyli 6 parametrów + jeszcze coś bezcennego !

Teczka JBLa ma wszystkie barwne skale do ich testów także te do PO4 i SiO2 co w przyszłości pozwala dokupić nie całe testy a tańsze uzupełnienia lub inne dokładniejsze w wynikach odczynniki jak jest z PO4.

to który zestaw wychodzi pełniejszy, wiarygodniejszy i taniej?

Opublikowano

Zrobiłem dzisiaj testy wody i wyglądają tak:

28.12.15

Ph - 7,8

Gh - 8

Kh - 7

NO2 - 0,05

NO3 - 40

NH4 - 0,05

Czy wyniki są dobre?

Jak nie to jak je poprawić?

Pozdrawiam

Opublikowano

Odczyn wody masz dobry, twardość mogłaby być odrobinę większa, ale pytanie, kiedy zalałeś zbiornik? To samo tyczy się NH4 i obu NO (tzn. kiedy zalałeś i jakie podjąłeś działania)

• Dziękuję 1
Opublikowano
kiedy zalałeś zbiornik? To samo tyczy się NH4 i obu NO (tzn. kiedy zalałeś i jakie podjąłeś działania)

Zbiornik (112l) zalałem jakieś 2 miesiące temu. Najpierw miałem filtr wewnętrzny ale jakiś tydzień temu kupiłem zewnętrzny (Fluval 200l). Mam w akwarium tylko Militari Helmet (2 ale niedługo dokupie jeszcze 3) i helleny (chyba 4). Co 1-3 tygodnie podmieniałem ok. -20% wody i dolewałem kranowej z uzdatniaczem.

Opublikowano

Potwierdzam odpowiedzi poprzednika. Testy Zooleka mozna miedzy bajki wcisnac poza kh, gh, ph. okreslenie wyniku z ich kolorem graniczy z cudem. Moze poza początkowymi wartościami bezpiecznymi dla ryb nh4, no2, no3 bo jak parametry podskocza w gore to wróż z fusów jaki to kolor wyszedl bo do zadnego nie pasuje. Z checia bym doplacil i zamienil testy albo odsprzedal.

-- dołączony post:

Poza tematem, firmy mogłyby wymyslec w sprzedazy jakis szlam nitryfikacyjny prosto we filtry bo te starty o nerwy przyprawiaja. heh. Od paru dni stoje na wysokim NH4 i modle sie puki jeszcze miesci sie w widelkach i czekam az te leniwe bakterie wezma sie do roboty. A w drugim akwa testowym z kirysem i glonojadem odpalonym po to zeby potem flore przeniesc do wiekszego NH4 0, NO2 nawet 1,5 a no3 40. Czemu to no2 takie wysokie? Akwa 10L z pompką. podloze kamieniste i wrzucone 6 biobali

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Nie wiem jak to będzie przy power ledach.Miałem oświetlenie na modułach LED 8500k dodatkowo miałem białe było spoko oczywiście podłączone pod chiński sterownik zmierzchu i świtu. Potem chciałem mieć możliwość wykorzystania pełnej mocy sterownika i dałem moduły RGBW i byłem jeszcze bardziej zadowolony.Gdybym teraz ponownie robił oświetlenie to dałbym moduły RGBW i pobawił się ustawieniem ich na sterowniku.
    • Jak w temacie kupie Drapieżniki : Aristochromis christyi  Dimidiochromis compressiceps  fossorochromis rostratus  nimbochromis venustus  nimbochromis livingstonii  nimbochromis fuscotaeniatus  buccochromis rhoadesii yellow  / Buccochromis atritaeniatus  Exochochromis anagenys    
    • Walczyłem i ja z filmem na powierzchni ale w moim przypadku nie chciał zniknąć nawet gdy tafla wody była mocno wzburzona. Sprawę załatwił dopiero dołożony skimmer. Kupiłem używanego Eheima i sprawę rozwiązał w zasadzie po godzinie. Wracając jeszcze do falownika to obieg wody masz dookoła ale z tego co mi się wydaje to woda z falownika pchana po tylnej ścianie w lewo i woda z wylotu filtra pchana po przedniej ścianie w lewo zderzają się właśnie na lewej stronie zbiornika i wg mnie hamuje to dobrą cyrkulację. Jeśli chodzi o filtr to ja mając jeden kubełek kulki JBL Micromec zastąpiłbym kształtkami K1 a gąbki zostawił te które były w filtrze i to wszystko. Ewentualnie można byłoby kulki zastąpić gąbką ppi15. Można też nie robić nic 🙂 Tzn. jeśli biologia "hula" to nie ma podstaw żeby martwić się złożami filtracyjnymi.  Czy to co nie podoba Ci się w wodzie zbiornika to tylko ten film na powierzchni?
    • Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
    • To niebieskie oświetlenie jest tylko na środku jako wieczorne. Kupiłem moduły 6500k + do tego jeszcze 8500k. Zobaczymy co z tego będzie 
    • Jeśli już masz niebieskie podświetlenie, to dałbym wszystkie 6500K.
    • To może w takim razie spróbuję dać po 2 kabały na jedną lampę jeden kanał 6 diod 6.5 a drugi 9tyś k. Niebieski mam już realizowany na modułach LED 24v jako oświetlenie wieczorne tylko na środku. Niestety ale z power ledami jest ten problem, że bez zmiany napięcia każdy kanał musi mieć tą samą ilość diod. U mnie to jest po 6szt przy napięciu 24v i do tego pod każdy kanał driver 
    • W swoim akwarium miałem diody 6500k. Takie diody dają światło neutralne, najbardziej zbliżone do naturalnego. W takim świetle kolorystyka ryb też jest naturalna. Dla podkręcenia koloru niebieskiego i żółtego, pomarańczowego, czerwonego dodałem niebieskie i czerwone diody. Było ich mniej niż białych i miały tylko delikatnie podkreślić kolorystykę ryb nie zmieniając jej. Wiem, że funkcjonuje trend montowania zimnych diod powyżej 6500k, ale jak dla mnie kolorystyka ryb wygląda nienaturalnie, chociaż ryby niebieskie przy takim świetle wyglądają na pewno atrakcyjnie. Żółte i pomarańczowe czy czerwone niestety już nie. Polecam Ci te diody 6500K. Do tego dodaj te czerwone i niebieskie i powinieneś być zadowolony.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.