Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

n\No to może o obsadzie później

Start zbiornika planuje na koniec stycznia , a na razie studiuję forum , w istocie KOPALNIA WIEDZY!!

Korzystając z okazji - zdrowych i wesołych świąt!!!

Opublikowano
Mianowicie czy mając dość krótkie akwarium jak na Malawi( jak pisalem 110/60/60) ale dość szerokie i wysokie , dobrze kombinuję chcąc połączyć 1 czy 2 gatunki preferujące skalisty wystrój ( to chyba Mbuna tak?) i załóżmy 1 gatunek preferujący strefę wolnej wody czy piaszczystego dna( to chyba nonMbuna ? dawniej Utaka?)

Czy jednak myle sie ze dam rade obsadzic akwarium choc trzema gatunkami?

Do toni nie masz odpowiedniego akwarium (za krótkie) Moim zdaniem te 60x60, niestety, nie rekompensuje długości.

I tutaj jest pytanie do toma77; czy Gephyrochromis lawsi pasuje do tej koncepcji? Jeśli tak, to w jakiej konfiguracji?

Opublikowano

Święta święta i po świętach.

Sporo czytałem odnośnie obsady i doszedłem do wniosku że im więcej czytam tym bardziej mi się w głowie miesza.

Za wasza radą , z racji wymuszonych wymiarów zbiornika, akwarium będzie Mbuna Zdecydowałem się na akwarium wielogatunkowe

Jakie są zasady właściwego doboru gatunków? Nie mylę się , że głównym kryterium jest poziom agresji( zwłaszcza zewnątrzgatunkowej) i preferencje żywieniowe?

Czy zmieszczę w moim akwarium 3 czy może nawet 4 gatunki?( zakładając po 1 samcu plus parę panienek każdego gatunku) ?

Czy muszą to być sami roślinożercy lub mięsożercy , lub wszystkożercy?

Czy może jednak mogę łączyć wszystkożercę z roślinożercą lub wszystkożercę z mięsożercą ; bo domyślam się że układ mięsożerca z roślinożercą nie ma racji bytu z uwagi na utrudnione karmienie

Czy mając 1 gatunek agresywny mogę do niego dołożyć ze 2 łagodniejsze czy raczej nie

Wiem że dużo tych "czy" , ale kto pyta nie błądzi . Dopiero startuję w Malawi i nie chcę przygodę z tym biotopem zacząć od niepowodzenia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.