Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie posiadam zbiornik 70/70/75 i filter aquael bodajże 700 38 W czy zbyt wydajny filter może macic wodę dodam że wylot jest przy grze zbiornika, akwarium jest nowe i zalane drugi dzien żwir i cały osprzęt bardzo dokładnie wymowy i oplukany.

Proszę o odpowiedź

Opublikowano

jak podłączysz to zobaczysz czy ci mąci wodę, jeśli chodzi o biologię to za dużo nie zaszkodzi.

Opublikowano
Witam mam pytanie posiadam zbiornik 70/70/75 i filter aquael bodajże 700 38 W czy zbyt wydajny filter może macic wodę dodam że wylot jest przy grze zbiornika, akwarium jest nowe i zalane drugi dzien żwir i cały osprzęt bardzo dokładnie wymowy i oplukany.

Proszę o odpowiedź

w nowym akwa często woda jest metna ....wydajność filtra raczej poprawia jego klarowność,a nie bardziej mąci wodę ....początkowo , jak masz słabo wypłukane podłoże wodą będzie mętna

Opublikowano

nie wiem czy autorowi postu nie chodziło o to, czy za mocny przepływ nie będzie za bardzo mieszał piasku powodując "burzę piaskową" ;).

Opublikowano
nie wiem czy autorowi postu nie chodziło o to, czy za mocny przepływ nie będzie za bardzo mieszał piasku powodując "burzę piaskową" ;).

przy takiej wysokości akwa i tym filtrze z wylotem przy powierzchni to raczej niemożliwe :) ja mam podobny filtr wewnętrzny 1000l/h w duzo mniejszym akwa o wysokości 35 cm i nic nie mąci :)

Opublikowano

Z tego co zaskoczyłem to chodzi mu o Aquael Unimax 700 , mysle że pociągnie na nim całą filtracje biologiczną i chemiczną.