Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak myślałem że od Jarka. Widziałeś rodziców ale chyba jeszcze nie do końca samiec był wtedy wybarwiony. Przyjedź w kwietniu to się przekonasz. 

• Lubię to 1
Opublikowano
16 minut temu, Paweł83 napisał:

Widziałeś rodziców ale chyba jeszcze nie do końca samiec był wtedy wybarwiony.

Dziś mówił mi, że jest piękny. 

Opublikowano

Astatotilapia calliptera jest najbardziej spokrewniona z mbuną. Pytanie tylko, czy taki zbiornik jest odpowiedni dla tej ryby, ponieważ występuje w zupełnie innych siedliskach. Głównym łupem w jeziorze są ślimaki. 

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, przemo-h napisał:

Astatotilapia calliptera jest najbardziej spokrewniona z mbuną. Pytanie tylko, czy taki zbiornik jest odpowiedni dla tej ryby, ponieważ występuje w zupełnie innych siedliskach. Głównym łupem w jeziorze są ślimaki. 

Stąd moje wątpliwości, ale porozmawiałem sobie z Wojtkiem i wątpliwości rozwiał. Miał tą rybę w różnych układach i różnym wystroju (środowisku). Karmił też różnym pokarmem i stwierdził, że to jest bardzo uniwersalny gatunek żywieniowo. Zjada dosłownie wszystko, włącznie z roślinami (jeśli takowe są) i rybami. U niego zjadł np. świeżo wpuszczone 4 centymetrowe Copadichromis borleyi Mbenji. Tak więc to będzie piąty gatunek u mnie. 

• Lubię to 4
Opublikowano
7 minut temu, pozner napisał:

Stąd moje wątpliwości, ale porozmawiałem sobie z Wojtkiem i wątpliwości rozwiał. Miał tą rybę w różnych układach i różnym wystroju (środowisku). Karmił też różnym pokarmem i stwierdził, że to jest bardzo uniwersalny gatunek żywieniowo. Zjada dosłownie wszystko, włącznie z roślinami (jeśli takowe są) i rybami. U niego zjadł np. świeżo wpuszczone 4 centymetrowe Copadichromis borleyi Mbenji. Tak więc to będzie piąty gatunek u mnie. 

Na pewno bardzo uniwersalna pod względem żywienia, jak i skrajnych parametrów wody z tego względu, że występuje również poza jeziorem. Tylko jakoś tak nie pasuje do tych skał. Osobiście mam bzika na tym punkcie i to tylko moje "widzi mi się" 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, przemo-h napisał:

Osobiście mam bzika na tym punkcie i to tylko moje "widzi mi się" 🙂

Ja takiego bzika nie mam, więc przeważyła ciekawość tego gatunku. 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

No i moje dorostające maluchy. Loriae są prawie dwa razy większe od reszty. Te mniejsze i tak dają sobie radę. Z założenia ignoruję te, berdzo pozytywne, porady z szczyptami pokarmu. U mnie młode są karmione 2...3 razy dziennie, bardzo obficie. Tak wyglądają. 

IMG_20200225_025440.thumb.jpg.469b4948fd9268952f007006079c93ba.jpgIMG_20200225_025305.thumb.jpg.cef4d6987f86974d5f29d653fd84ce50.jpgIMG_20200225_024836.thumb.jpg.db478ffc0ba7b6297df539e6be4d63d8.jpg

Lubię widoczne brzuszki. Dorosłe karmię raz dziennie, a nawet co drugi dzień, ale młode, tak jak napisałem, daję obficie. 

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 3