spiochu Opublikowano 10 Sierpnia 2020 #401 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Przesadzacie, po prostu u niego cały czas jest pora deszczowa U mnie zresztą prawie też 3 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pozner Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #402 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) Z obserwacji tych gatunków. Najbardziej terytorialne są loriae. Mam 5 samców i każdy ma swoje terytorium. Każdy ma odpowiednio duże groty...zakamarki i tam głównie przebywa. Drugim terytorialistą jest Labeotropheus. Nie jest tak przywiązany do swojego terytorium jak loriae, ale ma swoją enklawę i tam często wraca. Metriaclimy nie mają terytorium wśród skał, jak Melano i Labeo. Swoje terytoria wyznaczają nad skałami. Itungi nie są terytorialne. Przez cały czas pływają grupowo w górnych partiach akwarium. Dopiero wieczorem zaczynają kryć się między skałami. Po swoim wystroju widzę jak duże znaczenie mają duże, przestronne groty. Tego rodzaju wystrój sprawdził mi się nie pierwszy raz. Przywołam tu niesławne garaże. Nie wyglądają może naturalnie, ale dla pyszczaków są świetnym rozwiązaniem. Sztuką jest utworzenie takich samych przestrzeni dla ryb, ale wyglądających jak najbardziej naturalnie. Tworząc wystrój powinno się przygotować rybom obszerne, duże groty. Szczeliny nic nie wnoszą, samce nie mają możliwości w nich stale przebywać, czym narażają się na konflikty. Moje loriae dzięki temu mogą funkcjonować nawet po sąsiedzku. W takiej obszernej grocie też często dochodzi do tarła. Takie warunki można spełnić tylko przy użyciu dużych skał. Drobnica, którą często widzę przy aranżowaniu akwariów, zajmuje bezproduktywnie tylko miejsce w akwarium. Oprócz 5 samców loriae mam 3 samce Labeotropheus, 3 samce M. estherae (2 wybarwione), 3 (może 4) samce dolphina, kilka samców itungi (2 duże i okazałe) i wszystko bezproblemowo funkcjonuje. Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez AndrzejGłuszyca 10 Cytuj
Limak86 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 #403 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 W dniu 10.08.2020 o 20:55, pozner napisał(a): Oprócz 5 samców loriae mam 3 samce Labeotropheus, 3 samce M. estherae (2 wybarwione), 3 (może 4) samce dolphina, kilka samców itungi (2 duże i okazałe) i wszystko bezproblemowo funkcjonuje. Rozwiń Jeśli tak, to czemu wspomniałeś wcześniej o konieczności redukcji? To dla dobra ryb, bo jednak coś tam się dzieje czy raczej niechcianego wizualnego zatłoczenia zbiornika? Cytuj
pozner Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor #404 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) To drugie, za dużo ryb. Itungi wyjadą i samce loriae. Zostanie ich 3 szt. Praktycznie nic się nie dzieje. Dochodzi jedynie do niegroźnych potyczek. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez pozner Cytuj
pozner Opublikowano 20 Września 2020 Autor #405 Opublikowano 20 Września 2020 W dniu wczorajszym odłowiłem itungi. Nie wszystkie (było ich 13), jeden się ostał. Oprócz nich odłowiłem samca loriae, 2 samce trewavasae i kilka młodych. Do odłowienia zostały 2 samce loriae, samiec nochala i ta jedna itungi. No i młodzież. To już na spokojnie uda mi się niedługo odłowić. Mam nadzieję. Z młodzieżą będzie trudniej, ale mam czas. Wyraźnie zrobiło się luźniej. Ciekawe, czy i jak wpłynie to na życie w akwarium. Na pewno wpłynie to na mój portfel, rzadziej będę kupował pokarm 1 Cytuj
pozner Opublikowano 15 Października 2020 Autor #406 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) No i po restrukturyzacji obsady. Teraz pływają Metriaclima estherae Chiofu, Metriaclima sp. dolphin Thumbi Point, Labeotropheus trewavasae Thumbi West (samce Mcat, samice klasyczne) i Melanochromis loriae. Są jeszcze Synodontisy petricola i spora gromada młodzieży. Układy są wielosamcowe. Czas pokaże czy to się utrzyma. Edytowane 15 Października 2020 przez pozner 9 Cytuj
pozner Opublikowano 25 Października 2020 Autor #407 Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) No i niestety, akwarium już tak nie wygląda. Ograniczyłem karmienie i ryby dostają papu tylko raz dziennie, rano. Odbiło się to na glonach. Sytuacja z poszczególnymi gatunkami wygląda tak: Melanochromis loriae jest z pięcioma samcami. Cztery mają swoje rewiry i potykają się na pograniczu tych rewirów. Piąty nie ma swojego rewiru i ma kolokwialnie przesrane. Funkcjonuje gdzieś w zakamarkach akwarium i wypływa tylko do karmienia. Dobrze, że ma gdzie się ukryć. Ostatnio dokupiłem 3 samice, szybko i bez problemów się zaaklimatyzowały. Oprócz tych samic dodałem 3 samce Labeotropheus trewavasae Thumbi West Mcat. Ryby już podrośnięte, ok. 8-9cm. Też nie było najmniejszych problemów z dodaniem ich do obsady. Metriaclimy estherae Chiofu doszły w układzie 3+5. Niestety samic jest teraz 4. Za to z samcami sytuacja się wyklarowała. Przez długi czas 2 samce były wybarwione. Trzeci przez długi czas nie mógł znaleźć sobie miejsca i nie wybarwiał się. Jednak od pewnego czasu znalazł swoje miejsce w akwarium i pokazał już pełny błękit. Metriaclimy sp. dolphin są ustawione. Są 2 dominujące samce. Reszta to samice, albo samce je udające. Na pewno są jeszcze 2-3 samce. Jeśli pozostałe to będą 3 samice, to będę zadowolony. Na koniec dwa krótkie filmiki i kilka zdjęć: https://youtu.be/yyMcRzKQu8Yh Edytowane 25 Października 2020 przez pozner 6 Cytuj
Falcowski Opublikowano 28 Października 2020 #408 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Niezłe grubaski z tych twoich ryb. Widać dobrobyt im sprzyja. Zmniejszyłbym bardziej racje żywnościowe. Edytowane 28 Października 2020 przez Falcowski Cytuj
pozner Opublikowano 28 Października 2020 Autor #409 Opublikowano 28 Października 2020 Nie uważam, żeby były za grube. Karmię je od pewnego czasu raz dziennie i tak już zostanie. Cytuj
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 28 Października 2020 #410 Opublikowano 28 Października 2020 W dniu 28.10.2020 o 12:24, Falcowski napisał(a): Niezłe grubaski z tych twoich ryb. Widać dobrobyt im sprzyja. Zmniejszyłbym bardziej racje żywnościowe. Rozwiń Krzysztof karmi ich dobrym pokarmem dlatego są takie efekty Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi