Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po kilku latach przygody z akwariami roslinnymi przyszedl czas na malawi. Popelnilem blad juz na samym poczatku i zglosilem sie do "lokalnego guru" malawi, ktory hoduje/sprzedaje te ryby od ponad 20 lat. Polecil mi on mix mlodych kolorowych(na zalaczonym obrazku). Dzieci, zona wszyscy zachwyceni. Zaglebiajac sie jednak w temat zrozumialem ze taka ilos (ok 30ryb) dlugo w tym akwarium nie pociagnie i trzeba bedzie sie czesci pozbyc. Sprzedajacy chetnie wymienia wieksze ryby na kilka mniejszych itp tylko nie wiem co i jak i kiedy sie za to zabrac. Mam w domu kilka mniejszysz zbiornikow, ktore uzywane byly do rozmnazania skalarow i na pewno chcialbym kontynuowac proby rozmnazania ryb. Wiem ze zabralem sie za sprawe od d... strony ale nie mam pojecia co dalej. Wszelkie sugestie beda bardzo mile widziane.

8af90952_9146_48e2_8b8f_5259aea910c3.jpg

b6afcdda_f6e7_40b6_9504_6d073228bfd2.jpg

Opublikowano

...na początek to poczytaj FAQ u góry na pasku . Z tego co pokazujesz wynika ,że masz już dojrzałe akwa ( tak się przynajmniej wydaje skoro pływają ryby). Napisz jakie masz parametry wody( przynajmniej NO2 NO3 pH) . Obsada do wymiany ( przynajmniej częściowej). Ale aby pisać o obsadach musisz założyć temat w dziale OBSADY . Jak będziesz miał dobre warunki dla swoich pysi to będą Ci się spokojnie rozmnażać.

Jak masz pytania to je zadawaj ale w odpowiednich działach. A tak na marginesie to jestem pewien ,że większość już znajdziesz tutaj używając wyszukiwarki. Powodzenia Ci życzę i przyjemności z posiadania naszego biotopu.

Opublikowano

Witaj, w zasadzie najważniejsze napisał Ci Andrzej, zapoznaj się z FAQ forum ;) z kwestią rozmnażania też się zgodzę bo innego wyjścia nie ma, wśród Pyszczaków to żaden problem, nie będziesz potrzebował osobnych zbiorników, a inkunujących samic bym nie odławiał - dla ryb stres, a dla Ciebie żaden zarobek, poza tym dbajmy o czystość tych ryb i kupujmy z zaufanych źródeł. Ten Twój "guru" to jakiś zwykły oszust i cwaniaczyna, wepchnąć komuś początkującemu tyle ryb o różnych preferencjach pokarmowych, różnych wymaganiach co do wielkości zbiornika i przede wszystkim zupełnie odmiennych zachowaniach to zwykłe sk....yństwo (przepraszam, inaczej już nie umiem tego opisać po tym co jest na zdjęciach) :).

Plan działania :

1. Idź do tego przemiłego pana, niech zabiera wszystkie ryby do siebie i oddaje Ci kasę.

2. Zrób małe przemeblowanie bo te garaże są niezbyt bezpieczne, a i naturalnie nie wyglądają (skorzystaj z forumowej galerii, pooglądaj baniaki i na pewno znajdziesz inspirację).

3. Jak już zgłębisz wiedzę na forum, dobierzemy odpowiednią obsadę, w odpowiednim dziale i wszyscy (łącznie z rybami!) będą szczęśliwi (no, może poza panem cwaniakiem-sprzedawcą).

Powodzenia!

Opublikowano

No garaże takie sobie ale jak się koledze podobają to czemu nie? Zadbaj tylko aby leżały na dnie na jakiejś podkładce a nie na piasku. Z resztą wypowiedzi powyżej się zgadzam.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Dzieki panowie za odpowiedzi. Parametry wody to Ph 8, Ammonia 0 NO2 0 NO3 10ppm. Garaze sa tymczasowe a kamienie dostalem od znajomego wiec na dluzsza mete pojda out (leza na dnie btw). Ryb oddac na raz nie moge wiec myslalem, zeby redukowac po trochu.

Mam problem z identyfikacja tego co mam w akwarium wiec nie wiem co pogonic na poczatku. Zalaczam link do filmiku wiec jesli bylby mi ktos w stanie pomoc bylbym wdzieczny. Wiem ze jest osobny dzial do identyfikacji, ale jakby nie bylo dotyczy sie to doboru obsady a nie chce startowac kilka tematow na raz. Jeszcze raz wielkie dzieki.

Mixed Malawi 240L - YouTube

Opublikowano

Od tego jest forum, żeby zakładać kilka tematów jeśli to potrzebne ;) do identyfikacji służy specjalny dział w galerii : http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?c=49 więc najlepiej porobić fotki i tam wrzucić, dział obsady jest od doradzania co z czym i w czym trzymać ;) a z tego filmiku i tak trudno byłoby coś powiedzieć, na pewno masz Melanochromis Auratus, Pseudotropheus Acei i Labidochromis Caeruleus, na pierwszy rzut oka wydaje się, że wcisnął Ci ryby parami (a to by była kolejna kpina z jego strony jeśli uznaje się za "specjalistę")

Nie wiem czemu nie możesz oddać ryb na raz, gość wpakował Cię na szambo to niech teraz weźmie za to odpowiedzialność...