Skocz do zawartości

Purolite a520e - nie działa jak trzeba?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, egon44 napisał:

Rozumiem...

Nie doczytałem o krzemianach...

Nie wiem jak inni ale ja renegeracje robię tak że na 2l wody dodaję około 35szt tabletek...

Reszta czynności bez zmian...

No nie wiele to chyba zmienia bo ostatnio regenerowalem dwa razy dla pewnosci czyli 2x 2l wody i 20tabletek. Wlasnie regeneruje i przy okazji czyszcze prefiltry. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
34 minuty temu, Lozin napisał:

Wczoraj ph spadło już do 7 więc postanowilem zmierzyc kh wynik 3'n dodalem znowu sody ale nadal nie wiem co wplywa na kh i ph. 

Nadal używasz tej samej żywicy czy zgodnie z sugestiami kupiłeś nową?
Czy próbowałeś wyłączyć Purolite z obiegu i wtedy przez kilka dni obserwować parametry wody?

Opublikowano
52 minuty temu, rafalniski napisał:

Nadal używasz tej samej żywicy czy zgodnie z sugestiami kupiłeś nową?
Czy próbowałeś wyłączyć Purolite z obiegu i wtedy przez kilka dni obserwować parametry wody?

Nadal uzywam tej samej. Nie chcialem pochopnie wymieniac.  Nastepnym krokiem bedzie wylaczenie i jesli to pomoze to wymiana zywicy. 

Opublikowano
Godzinę temu, Lozin napisał:

Nadal uzywam tej samej. Nie chcialem pochopnie wymieniac.  Nastepnym krokiem bedzie wylaczenie i jesli to pomoze to wymiana zywicy. 

Powiem Ci że dziwi mnie twoje zachowanie. Tyle czasu wałkujesz temat, wciąż masz problem że spadkiem ph a żywica dalej hula w obiegu. Już dawno trzeba było ją usunąć i poobserwować. 

• Lubię to 3
Opublikowano
25 minut temu, Kubeq napisał:

Powiem Ci że dziwi mnie twoje zachowanie. Tyle czasu wałkujesz temat, wciąż masz problem że spadkiem ph a żywica dalej hula w obiegu. Już dawno trzeba było ją usunąć i poobserwować. 

A gdzie mi się spieszy?  Nie lubie wyrzucac kasy.  Jak bede mial pewnosc to wymienie. 

Opublikowano
Godzinę temu, suricade napisał:

Nikt nie pisze u kupowaniu nowej. Wystarczy wyjać aktualnie używaną i zobaczyć czy parametry się zmienią. 

No to tak tez uczynie. Ale najpierw chcialem sprawdzic czy po podaniu sody i podniesieniu kh znowu będzie się dzialo to samo. A już pisalem wczesniej ze nie chcialem robić podmian bo w kranie mam wysoki poziom krzemianow a walcze z okrzemkami. A jakbym zakręcil purolite to musialbym robić wieksze podmiany. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Lozin napisał:

A gdzie mi się spieszy?  Nie lubie wyrzucac kasy.  Jak bede mial pewnosc to wymienie. 

Przecież można ją wyjąć i nie wyrzucać. 

Nic nie zmieniając nie dojdziesz do przyczyny.

7 minut temu, Lozin napisał:

No to tak tez uczynie

i super.