Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam rozumiec ze taki symbol gwarantuuje mi ze to bedzie ten ceresit ? z atestem tak , nawet jak nie bedzie na opakowaniu wzmianki o tym ze sie nadaje do wody pitnej ?

Opublikowano
byłam wczoraj w LeroyMerlin (hipciomarket budowlany) z zapytaniem > cyt< dziendobry czy macie zaprawe ceresit z atestem do zbiorników z woda pitna < pan sprzedawca >?????hmm uhh hmmmmmm Leszek mamy taka > hmmuhhmm no ceresit to my mamy ale bo ja wiem czy to atest ma

Pół roku temu kupowałem i mieli. Potrzebowałem do oczka wodnego, oczywiście nikt nie miał pojecia czy to ma jakieś atesty, po prostu pytałem o Ceresit CR65.

Opublikowano

Ceresit CR65 jest jedyną na polskim rynku zaprawą nadającą sie do wody pitnej więc nie powinni tego pomylić z niczym innym ale nie łatwo jest ją dostać niestety. Pytałem się o tą zaprawę w Castoramie we Wrocku i niestety nie mieli takowej na stanie;( Przymierzam się do zbudowania takiego tła, jak coś stworze to zaprezentuje "fotorelację"

Pozdrawiam

Opublikowano

PTB_PL no więc nie do końca. W wysoko specjalistycznych składach budowlanych dostępne na zamówienie najczęściej są też inne zaprawy z atestem do wody pitnej. Są one jednak z tego co się orientowałem droższe i trudniej dostępne niż CR65. Nazw teraz nei pamiętam, więc nie mogę uwiarygodnić mojej wypowiedzi nazwami, niemniej obecnie nie ma chyba produktu, który byłby jeden jedyny li tylko na rynku. To tak gwoli wyjaśnienia i zupełnie nie jako krytyka.

Pozdrawiam

Opublikowano

Muszę przyznać że przeczytaniu wątku jestem już przekonany że budowa tła

ze stryropianu i cersanitu to niezłe rozwiązanie zwłaszcza że planuje

stworzyć groty skalne i skały podwieszane. A z racji wielkości akwa

300x98x65 naturalne skały naprawdę ciężko dostosować do własnego

pomysłu o wadze kamlotów nie wspomnę.

Przystępuję do projektu diy

Opublikowano
Gratuluję! ........... W moim przypadku pierwsza warstaw Ceresitu schła 3 dni (obficie zwilżana), a druga z czarnym barwnikiem 5 dni (też obficie zwilżana). ...............................

Ogólnie uważam, że Marcin uzyskałeś super efekt! Gratuluję. TEraz tylko odrobina glonków i będzie cudo.

Pozdrawiam.

Jakiego rodzaju barwnika dodałeś?

Opublikowano

Barian co do barwnika to stosowałem barwnik Bayer'a polecany przez Wojtka "Leeriego" w jego artykule. Leeri podesłał mi go wraz z Ceresitem, który mu został. Ja zastosowałem barwnik, ale na niego położyłem też 2-3 warstwy czarnej i potem rozjaśnianej emalli akryl. Faust. Wydaje mi się, że warto jednak położyć wierzchnią CR'a z barwnikiem, gdyż wtedy nie trzeba tak dodkładnie pokrywać potem farbą, a powstałe niedokładności mogą wręcz wzbogacić potem fakturę i efekt wizualny. Na pewno polecam stosowanie przy malowaniu metody suchego pędzla opisanej przez Cezarixa. Ja wprawdzie zużyłem dosłownie kilka mililitrów farby beżowej zmieszanej z czarną, ale to dlatego że chciałem zachować ciemną barwę skał (wręcz czarne). Jeśli chcesz jaśniejsze odcienie, to napewno zastosowanie mieszanek dwóch kolorów wyglądać będzie dużo korzystniej niż w przypadku malowania tylko jednym.

Pozdrawiam i powodzenia przy budowaniu tła. W Twoim wypadku pole do popisu jest olbrzymie i właściwie chyba tylko wyobraźnia wyznacza granice.