Skocz do zawartości

PROTOMELAS TAENIOLATUS red empress

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów, gdzies ostanio usłyszałem ze PROTOMELAS TAENIOLATUS Red Empress jest gatunkiem hodowlanym czyli takim co nie wystepuje w naturze?

I jeszcze jedno jakis czas temu kupiłem kilkanascie małych red empresów i po czasie okazało sie ze miałem wyjątkowe szczęście i ...wybarwiły sie same samce . :? Może ktoś ma na sprzedaż jedną lub dwie samiczki? Powoli rozdaje nadliczbowe samce.

Opublikowano
  torgi75 napisał(a):
Witam szanownych forumowiczów, gdzies ostanio usłyszałem ze PROTOMELAS TAENIOLATUS Red Empress jest gatunkiem hodowlanym czyli takim co nie wystepuje w naturze?

Pod tą nazwą handlową (red empress) sprzedawana jest odmiana barwna tego gatunku występująca w okolicach wyspy Namalenje. Protomelas taeniolatus jest gatunkiem występującym na obszarze całego jeziora Malawi. Oraz w jednym z moich baniaków :)

Opublikowano

tak jak u Ciebie torgi - tak i u mnie ... miałem nadmiar samców

obecnie mam 2+2 i czekam na pierwsze tarło, samiczki mam dopiero od maja tego roku

Opublikowano
  leeri napisał(a):
Pod tą nazwą handlową (red empress) sprzedawana jest odmiana barwna tego gatunku występująca w okolicach wyspy Namalenje. Protomelas taeniolatus jest gatunkiem występującym na obszarze całego jeziora Malawi.

No już wcześniej dyskutowałem z torgim na ten temat. Mówiąc szczerze, nigdzie nie oglądałem właśnie odmiany tego Protomelasa z Namalenje Island, był on cały niebieski. Ma jedynie czerwony odcień na płetwie ogonowej. Jak chociażby tutaj--->http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=1368 Również w książce Ad Koningsa Malawi Cichlids in their natural habitat s.113 też jest jego zdjęcie, a stronę dalej jest opisane, że posiada jedynie czerwone "wstawki" na końcach płetw.

Natomiast torgi, jak i pewnie większość posiadaczy zbiorników, ma raczej tą odmianę --->http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=1369

A tu jest wzmianka przy występowaniu w naturze: Aquarium line-bred strain of the Namalenje variety

Czyli IMHO rybka nabyła tyle czerwieni przez długi chów wsobny. Zapewne w jeziorze nie doświadczymy tego Protomelasa aż tak czerwonego :)

Ale to tylko moje domysły i przypuszczenia ;)

Opublikowano
  Łonio napisał(a):
Zapewne w jeziorze nie doświadczymy tego Protomelasa aż tak czerwonego :)

Ale to tylko moje domysły i przypuszczenia ;)

Są fotki tej rybki -

1/ 3 tomowy atlas pielęgnic jeziora Malawi Ada Konindsa. Mam jego wydanie niemieckie - "Atlas der Malawisee Cichliden" wyd. BEDE - tom III, str. 168.

2/ polskie wydanie 'Back to Nature przewodnik po świecie pielęgnic z Malawi' str 115 foto nr 6

3/ foto Ada Koningsa zrobine w naturze: http://cichlidpress.pair.com/cichlids/p ... enje10.jpg

tak mniej więcej wybarwione są moje samce - które sprzedano mi jako protomelas taeniolatus Namalenje red epress

Przyglądając sie zdjęciom w atlasie oraz na stronie cichlidpress.com moim zdaniem większość lokalnych populacji (samce) mają kolor niebieski i tylko czerwone wstawki na płetwie odbytowej.

Występują pewne kolorystyczne odstępstwa np.:

- protomelas taeniolatus Chitande (atlas BEDE t.III str.166) ma dolne partie ciała oraz płetwę odbytową wybarwione na żółto i wygląda bardzo podobie jak protomelas sp. "steveni imperial" Gome -"Back to nature" wyd. polskie str.114 fot.1.

- protomelas taeniolatus Lumbulao czy Mbenji (BEDE t.II str.57,60) ze swoim żółtym korpusem przypomina bardziej rybki gatunku copadichromis.

Intensywne czerwone wybarwienie korpusu - nie całego ciała - głowa jest metalicznie niebieska - mają jedynie populacje Namalenje, Senga Point, Chemwezi (mniej intensywnniej)

Brałem pod uwagę fotki które mogłem obejrzeć. Możliwe, że jeszcze jakieś nieopisane lokalne odmiany.

Pielęgnice z jeziora Malawi mają bardzo zrónicowane ubarwienie w obrębie gatunku w zależności od miejsca występowania danej populacji. Jak widać - gatunek protomelas taeniolatus nie odbiega od tej zasady.

Opublikowano

Witam , jak ja kupowałem te młodziutkie Protomelas taeniolatus red empress (a brałem je od Mwinia z Łodzi) to mówił mi ze to Senga point. :D Sprawdzałem polskie wydanie BACK TO NATURE I jest rzeczywiscie odmiana Namalenje łudząco przypominająca samca co pływa w moim zbiorniku, choć jak pisałem mwiniu mówił mi ze to Senga Point.

• 8 lat później...
Opublikowano

A ja mam 5 sztuk takich Protomelas Red empress ale w tym stadium to chyba za wcześnie by określić jaka to konkretnie odmiana co nie. Do wybarwienie.