Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dłuższego czasu posiadam reaktor PUROLITE zbudowany z rury pcv napędzany pompką 750l/h (odpowiednio stlumionej) i wszystko pięknie cyka, ale cały czas chodzi mi po głowie litr purigenu który stoi w szafce nie używany.

Do JBL1901 nie chce go wkładać poniewaz filtr jest zasypany w calosci matrixem i jest mu dobrze i nie mam zamiaru otwierac go za czesto aby zregenerowac purigen.

Narurowiec pelni u mnie funkcje idealnego mechanika i tez nie bede nic zmienial.

Ale tak sobie mysle o zbudowaniu jeszcze jednego reaktora z rury pcv i zasypania jej purigenem, podlaczenia wylotu z pompki do trójnika aby zasilal purigen i purolite.

Tylko czy to ma sens ????? Czy purigen bedzie dzialal pod cisnieniem tak jak purolite ????

Opublikowano

Ale tak sobie mysle o zbudowaniu jeszcze jednego reaktora z rury pcv i zasypania jej purigenem, podlaczenia wylotu z pompki do trójnika aby zasilal purigen i purolite.

Tylko czy to ma sens ????? Czy purigen bedzie dzialal pod cisnieniem tak jak purolite ????

Ja uważam że będzie działał jak każdy Purigen ale sensu w tym nie ma.:D

Masz obecnie z Purolite A520E stan który cię zadowala czyli niskie NO3 , brak sinic i szczęśliwe zdrowe rybki ale i zadowolone bakterie nitryfikacyjne - jest równowaga.

Dołożysz Purigen a to wiele zmieni - bo on zacznie zabierać bakteriom NO2 i dalszy łańcuch działań bakterii zachwiejesz ujmując wszystkim następnym pożywienia.

Czyli jak ja to rozumiem:

- osłabisz bakterie z grup Nitrobacter odpowiadające za przerób NO2 do NO3 bo Purigen te azotyny NO2 zaadsorbuje. A teraz jest równowaga.

-będziesz miał dwa złoża a nie jedno do regeneracji i każde innym systemem chemii - wzrasta upierdliwość:( .

- spadnie poziom NO3 w baniaku nie wiem do ilu bo nie wiem ile jest teraz - ale co za dużo to nie zdrowo - możesz wejść w stan permanentnych sinic bo zakłócisz równowagę N i P - a ile masz PO4 kolego?;)

Jedyne sensowne rozwiązanie jakie widzę - to sprzedać ten litr Purigenu i wycofać kasę póki jeszcze ktoś zechce ten Purigen odkupić od ciebie. Jak nowy nie używany łatwiej sprzedać i wyższą cenę uzyskasz.

Opublikowano

niestety ilosci PO4 nie znam (nie mam tego testu), ale chyba masz racje i nie bede kombinowal jak koń pod górkę, do tego pytania skłonił mnie ten nieuzywany (kosztujacy pare groszy) purigen, pomyslalem ze jak ma lezec w szafce to go uzyje, ale jak mam sobie pogorszyc zamiast poprawic to niech dalej lezy w szafce. Dzięki

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka