Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciężko to zrobić, ale skoro już kilkadziesiąt lat się tym zajmuje i moim zdaniem się na tym zna, to raczej wie co robi, zwłaszcza że opowiadał mi o tym jak odróżnić u takich maluchów ale nie zbyt zapamiętałem, bo kupowałem 4 gatunki i o każdym mi opowiadał ;)

Opublikowano
ale skoro już kilkadziesiąt lat sęe tym zajmuje i moim zdaniem się na tym zna, to raczej wie co robi, zwłaszcza że opowiadał mi o tym jak odróżnić u takich maluchów ale nie zbyt zapamiętałem

...mati1999. Przy tak małych rybach nawet największy znawca ma prawo się pomylić. Nikt z kolegów nie podważa jego doświadczenia. Owszem..są jakieś symptomy ( ewentualnie) mówiące o dymorfizmie płciowym..Ale dopiero spełnienie pewnych warunków jak wielkość czy wybarwienie pozwala na 100% określenie dymorfizmu płciowego.

• Dziękuję 1
Opublikowano
...mati1999. Przy tak małych rybach nawet największy znawca ma prawo się pomylić. Nikt z kolegów nie podważa jego doświadczenia. Owszem..są jakieś symptomy ( ewentualnie) mówiące o dymorfizmie płciowym..Ale dopiero spełnienie pewnych warunków jak wielkość czy wybarwienie pozwala na 100% określenie dymorfizmu płciowego.

dlatego tam też napisałem, że wiem że każdy ma prawo się pomylić i wiem że bardzo ciężko odróżnia się płeć, i właśnie dlatego zadawałem to pytanie dotyczące walki ryb pomiędzy sobą

Opublikowano

Jak tak czytam, że ten Pan uczył się od Pawlaka i zajmuje się tym kilkadziesiąt lat to zastanawiam się ile lat ma Pan Pawlak ;).

A tak na poważnie, to u tak małych ryb (jak pisał Perez) płeć odróżnić można po otworach płciowych. Jak osoba od której kupowałeś ryby używała lupy (Perez mikroskop to przesada ;)) to jest szansa, że masz to co kupowałeś ale margines błędu jest spory.

Opublikowano

Mati ile cm mają Twoje rybki, nie wierze że gość sprzedał miesięczne pysie ,to wtakim razie powinny mieć ok 1 max 1,5 cm. Może go źle zrozumiałeś, patrze na kotnik w którym mam miesięczne aulonki, niemożliwe.

Opublikowano

Teraz największe mają ok. 4 cm ale jak kupowałem to miały ok. 2 cm, to pewnie maja więcej niż miesiąc to mój błąd przepraszam, więc skoro mają największe ok. 4 cm to w jakim wieku mogą być?

Opublikowano

Ja bym się nie zamartwiał teraz układem płci a raczej redukcją obsady.

W profilu masz 112l a w nim yellow, red red, lombardoi i o zgrozo, livingstoni.

Żadna z nich nie nadaje się do takiego litrażu.