Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nalot jest normalny. Skąd niby wiesz, że było ok skoro cały czas mierzyłeś paskowymi testami? One pokazują co chcą. Kup kropelkowe testy jbl i wtedy rób testy. Jak nie włożyłeś tam jakiegoś dużego korzenia albo kokosa to takie wyniki nie mają prawa wyjść przez serpentynit.

Opublikowano

Dragon to jest serpentynit wyjęty z wapna nie lasowanego:D :D :D i włożony do baniaka:( :( :(

zacznij od wywalenia kamienia i jak piszą koledzy zakupu ludzkich testów akwarystycznych tylko nie badziewiastych - masz na forum jaką walizkę kupić:D

EDIT

Masz rację Mateuszu - poprawiłem i ja zalecam wywalenie tego kamola.

Przyjmuję że pasek przed kamolem pokazywał dobrze a po kamolu żle

Opublikowano
jak piszą koledzy zacznij od wywalenia kamienia

Nikt mu tego nie napisał... ;)

-- dołączony post:

zacznij od wywalenia kamienia

EDIT

Masz rację Mateuszu - poprawiłem i ja zalecam wywalenie tego kamola.

A dlaczego ma wywalać ten kamień? Mi też się kilka takich trafiło, zanim wrzuciłem do akwa, dokładnie wyszczotkowałem, wykąpałem we wrzątku i jakoś problemów nie ma.

Opublikowano

A dlaczego ma wywalać ten kamień?

bo mu z wody dobrej robi złą czyli jak ja to pojmuję z pH pow 7,6 wodę pH 6,5

z KH ok 10 tylko 3 co by świadczyło że ten serpentynit ( jeśli to faktycznie serpentynit) zawiera niezwykle kwaśne dodatki

no i zasadniczy powód - chloruje mu wodę do 0,8 mg/l a tego nie przeżyje żadna ryba.

rację oczywiście ma Marek - raczej same bzdury wychodzą z tych pasków choć autor upiera się że przed włożeniem kamienia parametry wody były dobre - no to jaki wniosek się nasuwa.

Ten wywalamy a wkładamy z innego żródła czysty.:D

• Dziękuję 1