Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...wystarczy jak je wyszorujesz jakąś szczotką i opłuczesz gorącą wodą.

Czy na taki baniak jaki mam wystarczą trzy takie olbrzymy???tzn myślałem by jeden dać po lewej drugi w środku a trzeci po prawej co wy na to???

Opublikowano
Czy na taki baniak jaki mam wystarczą trzy takie olbrzymy???tzn myślałem by jeden dać po lewej drugi w środku a trzeci po prawej co wy na to???

...myślę ,że tak. Jak coś to zawsze można dodać. Ale to już kwestia Twojego gustu i tego czy osiągniesz to co zamierzałeś.

Opublikowano

Jednak kicha....za duże te kamyki nie wejdą do baniaka.......tak wzbraniam się przeciw gruzowiskom w baniaku....czy jest możliwość ustawienia cyrkulacji wody by w takich gruzowiskach nie gromadziły sie kupki???czy takie coś się komuś udało by nie trzeba było rozbierać gruzowiska do czyszczenia baniaka.

Opublikowano

Na pewno oglądałeś dużo zdjęć akwariów z pyszczakami, więc wiesz, że to możliwe. Musisz pobawić się z cyrkulacją. Resztę "wypłuczą" z tych grot same pyszczaki. Wszystkiego i tak się nie pozbędziesz. Z tym poradzi sobie filtracja. Musisz to jakoś pogodzić, gdyż pysie żyją w kamieniach, a mbuna najlepiej czuje się właśnie w gruzowisku.

• Dziękuję 1
Opublikowano

f73cbe9feb74.jpg

Dokupiłem kamyki(czemu takie a nie inne???bo kolega je opylił za grosze) i takie coś mi wyszło co wy na to???bo brak mi pomysłu....myślałem by po prawej i lewej stronie zrobić takie sterty gruzu a po środku pusta przestrzeń ale sam już nie wiem.

-- dołączony post:

. Nie ma siły abyś nie ustawił prawidłowo cyrkulacji...
tylko jak ja się dowiem ze cyrkulacja jest prawidłowo ustawiona bez rozbierania gruzowiska???wczoraj jak mi te no3 szalało i okazało się żę kupki z całego tygodnia były w gruzowisku sprawdziłem mechanika i wiecie co??jego gąbka była czysta tak jak by nic nie ciągnęła a przecież wodę wypycha z dyszy,,,,
Opublikowano
f73cbe9feb74.jpg

Dokupiłem kamyki(czemu takie a nie inne???bo kolega je opylił za grosze) i takie coś mi wyszło co wy na to???bo brak mi pomysłu....myślałem by po prawej i lewej stronie zrobić takie sterty gruzu a po środku pusta przestrzeń ale sam już nie wiem.

-- dołączony post:

tylko jak ja się dowiem ze cyrkulacja jest prawidłowo ustawiona bez rozbierania gruzowiska???wczoraj jak mi te no3 szalało i okazało się że kupki z całego tygodnia były w gruzowisku sprawdziłem mechanika i wiecie co??jego gąbka była czysta tak jak by nic nie ciągnęła a przecież wodę wypycha z dyszy,,,,

Znów przepraszam za OT...Tak to jest kolego jak się wszystko robi na żywioł,na szybko..bez planu na aranżację ,teraz tylko masz same problemy;od ułożenia kamieni w zalanym już zbiorniku(na sucho miałbyś lepiej z układaniem kamieni,no i zapewne koledzy też by coś poradzili w ich ułożeniu),problemy z cyrkulacją a skończywszy na skokach NO3...

1.
Ja bym to zrobił tak...Ułożyłbym kamienie w te dwa gruzowiska po bokach zostawiając z tyłu i po bokach baniaka między szybami a kamieniami trochę miejsca żeby ta cyrkulacja miała gdzieś obieg żeby spychała te zanieczyszczenia do filtrów,a środek baniaka pusty bym zostawił jako plażę

2.
A jak się dowiesz że cyrkulacja jest dobrze ustawiona...odpowiem tobie...Nie będzie kupek i zanieczyszczeń które przy odpowiednim ustawieniu będą zasysane przez filtry,wiadomo coś zawsze się znajdzie między kamieniami ale jak słusznie napisał
pozner że resztę "wypłuczą" z tych grot same pyszczaki,gdyż pysie żyją w kamieniach, a mbuna najlepiej czuje się właśnie w gruzowisku.

3.
Ustaw sobie wyloty wody z filtrów według strzałek na szyby jak nabazgrałem w podanym załączniku
:P
(nie mam zdolności plastycznych więc wyszło jak widać)...Z kubełka daj sobie po skosie w dół,a mechanik i falownik w górę,w prawo na mniej więcej środek tylniej szyby,potem tylko w razie złej cyrkulacji próbuj tylko z ustawieniem falownika,powinno pomóc reszty nie ruszaj.

U mnie się to sprawdza syfku nie mam,a jak się jakiś znajdzie między kamieniami to ryby buszując między nimi go wypłukują,no a resztę robi cyrkulacja i filtry ;) ...Jeszcze raz przepraszam za OT...

post-15785-14695725229359_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano
wiecie co??jego gąbka była czysta tak jak by nic nie ciągnęła a przecież wodę wypycha z dyszy,,,,

..pamiętaj ( co już Ci pisałem) ,że mechanik Aquael nie zassie poprzez gąbkę odchodów. To min. Na tym polega dobra cyrkulacja ,że ma je spychać w stronę mechanika a one mają "właźić" w gąbkę i rowki które ma ona. Poczytaj uważnie co Ci Andrzej wyżej napisał. Pobaw sie cyrkulacją a dojdziesz do prawidłowych efektów.

Opublikowano
Znów przepraszam za OT...Tak to jest kolego jak się wszystko robi na żywioł,na szybko..bez planu na aranżację ,teraz tylko masz same problemy;od ułożenia kamieni w zalanym już zbiorniku(na sucho miałbyś lepiej z układaniem kamieni,no i zapewne koledzy też by coś poradzili w ich ułożeniu),problemy z cyrkulacją a skończywszy na skokach NO3...

1.
Ja bym to zrobił tak...Ułożyłbym kamienie w te dwa gruzowiska po bokach zostawiając z tyłu i po bokach baniaka między szybami a kamieniami trochę miejsca żeby ta cyrkulacja miała gdzieś obieg żeby spychała te zanieczyszczenia do filtrów,a środek baniaka pusty bym zostawił jako plażę

2.
A jak się dowiesz że cyrkulacja jest dobrze ustawiona...odpowiem tobie...Nie będzie kupek i zanieczyszczeń które przy odpowiednim ustawieniu będą zasysane przez filtry,wiadomo coś zawsze się znajdzie między kamieniami ale jak słusznie napisał
pozner że resztę "wypłuczą" z tych grot same pyszczaki,gdyż pysie żyją w kamieniach, a mbuna najlepiej czuje się właśnie w gruzowisku.

3.
Ustaw sobie wyloty wody z filtrów według strzałek na szyby jak nabazgrałem w podanym załączniku
:P
(nie mam zdolności plastycznych więc wyszło jak widać)...Z kubełka daj sobie po skosie w dół,a mechanik i falownik w górę,w prawo na mniej więcej środek tylniej szyby,potem tylko w razie złej cyrkulacji próbuj tylko z ustawieniem falownika,powinno pomóc reszty nie ruszaj.

U mnie się to sprawdza syfku nie mam,a jak się jakiś znajdzie między kamieniami to ryby buszując między nimi go wypłukują,no a resztę robi cyrkulacja i filtry ;) ...Jeszcze raz przepraszam za OT...

a czy 2-3-4 mogę umieścić tam gdzie jest 1(1 mam tam gdzie na twoim rysunku 2-3-4)????bo jeżeli zrobię tak jak pisałeś to zamiast podziwiać rybki będę podziwiał to co na rysunku gdyż ta strona jest od łóżka a ta druga od ściany....z kubełka nie mogę dać po skosie w dół jedynie w górę