Skocz do zawartości

woda -co się dzieje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

.....akwa 2 miesięczne to świeże akwa. Wrzuć zdjęcie tej wody. Podejrzewam, że jednak mogą to być pierwotniaki ( jeżeli to one to za parę dni znikną). Ale to też wróżenie z fusów ale z drugiej strony chyba nie jest zbiegiem okoliczności ,że dzieje się to w świeżym zbiorniku. Póki co zmniejsz ilość podmienianej wody i wrzuć dwie ampułki Prodibio - BioDigest. Jak masz świeże akwa a robisz duże podmiany to możesz wrzucać na wszelki wypadek po jednej ampułce.Musisz wyczuć wielkość podmian robiąc testy na NO2 i NO3 przed i po wymianie. Zamiast bawić się w chemie kup prefiltr Eheim http://www.clarias.pl/eheim-4004320-prefiltr-modulowy-filtr-wstepny-do-filtow-zewnetrznych-i-glowic-aquaball-p-565.html i zamiast gąbek włóż watę akwarystyczną .Woda będzie kryształ. Chemia w akwa to powinna być ostateczność kiedy inne środki nie pomogą. Może coś zmieniałeś w filtrze i tam tkwi przyczyna?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Amigo walczyłem z mętną wodą około roku i napisałem tu dziesiątki postów na ten temat. Pomogła gąbka 45ppi, Purolite oraz zaprzestanie maczania łap w akwarium. Ty z tego co wiem to dopiero robiłeś rewolucję w kuble i przestawiałeś cyrkulację? Zostaw to na kilka dobrych dni i niech się czyści. Jaką masz gąbkę na tym Aquaelu?

Opublikowano

Ta gąbka trochę za gruba. Zainwestuj parę grosza w drobniejszą:

WKŁAD FILTRACYJNY GĄBKA 20x10x10 cm PPI 45 (5768849866) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img15.allegroimg.pl/photos/400x300/57/68/84/98/5768849866@@AMEPARAM@@15@@AMEPARAM@@57/68/84/98@@AMEPARAM@@5768849866

Tylko zmierz wymiar otworu na rurkę bo nie pamiętam. Ten gość ma w ogóle fajne gąbki to możesz dobrać idealnie na wymiar ale pamiętaj, że musi być ppi45 i woda kryształ.

Co do grzebania to... chłopok... wczoraj pisaliśmy o ustawianiu filtrów więc dziś mija może 24h a Ty narzekasz na klarowność wody? Cierpliwości... nie pchaj łap do akwarium minimum tydzień i sam zobaczysz.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jak jest problem to ma, w akwarium stabilnym dobrze działającym już nie ma takiego znaczenia, wydaje mi się że ledy wiele wybaczają w temacie klarowności wody a jarzeniówki już wszystko pokażą.