Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam było by dobrze jakbyś podał wymiary zbiornika,co do obsady to proponuje tobie obsadę Pseudotropheus saulosi jedno-gatunkowo ale w układzie wielo-samcowym np 2 samce+5/6 samic.Samce tego gatunku są niebieskie w czarne pionowe paski,samice są żółte...I już byś miał dwa super kolorki rybek ;) ...EDIT; AndrzejWałb dzięki za spostrzegawczość już poprawione ;) zapomniałem (i) dodać

• Dziękuję 1
Opublikowano
Witam było by dobrze jakbyś podał wymiary zbiornika,co do obsady to proponuje tobie obsadę Pseudotropheus saulosi jedno-gatunkowo ale w układzie wielo-samcowym np 2 samce+5/6 samic.Samce tego gatunku są niebieskie w czarne pionowe paski,samce są żółte...I już byś miał dwa super kolorki rybek ;)

Mam 160litrow wiec logicznie mozna policzyc że 100x40x40

Opublikowano

Ja bym dal 2 gatunki po 1+4. Na pewno saulosi bo ładne sam miałem, i popularnego rdzawego. I masz niebieski żółty i pomarańczowo-czerwony :)

Opublikowano

No widzisz, jednak nie takie logiczne, ale to Ci już Andrzej wyjaśnił w miły sposób. Zresztą przyjęło się, że jak chcemy uzyskać tu pomoc, dajemy pełne dane, a to dlatego z kolei, że litraż w przypadku Pyszczaków to nie wszystko, bardzo liczy się też powierzchnia dna...

i pomarańczowo-czerwony :)

Patrzcie jak to ludzie różnie barwy widzą, ja bym powiedział, że Rdzawe są rudo-fioletowe :P

A wracając do obsad to zależy czego oczekujesz. Jeśli nastawiasz się na kolory to najlepszym rozwiązaniem jest to zaproponowane już przez koleżankę i kolegów wyżej. Jeśli jednak nie musisz mieć wszystkich kolorów tęczy w akwa to ja bym Ci polecił np. Labidochromis Perlmutt zamiast Saulosi, możesz też pokusić się o jednogatunkowe Demasonarium, ale to już dla wytrwałych ;) opcji jest wiele, poprzeglądaj forum, poczytaj propozycje i wybierz sobie to, co Ci się podoba, a my pomożemy dobrać z tej listy ryby, które mogą mieszkać w takim zbiorniku.

Opublikowano
Samce tego gatunku są niebieskie w czarne pionowe paski,samce są żółte...I już byś miał dwa super kolorki rybek

...samice są żółte. Popraw Andrzeju wpis...

-- dołączony post:

...teoretycznie masz rację. Ale trzeba pamiętać ,że niektórzy sami kleją akwaria i nie ma zasady ,że akwarium o danym litrażu ma mieć te a nie inne rozmiary. Piszesz ,że jesteś początkujący...a na zdjęciu masz fajne zielone akwa:0) Chyba ,że miałeś namyśli początkujący z naszym biotopem.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Patrzcie jak to ludzie różnie barwy widzą, ja bym powiedział, że Rdzawe są rudo-fioletowe :P

Akurat kolory to nie moja najmocniejsza strona i nawet papier mam na to :P