Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To jak temat jest w podstawach to mam jeszcze pytanie. Czy falownik jest potrzebny?(do mojego akwarium) i czy na mechaniczny wystarczy filtr aqua szut 750l\h?

Na moje oko to raczej nie wystarczy do twojego litrażu bo przepływ ma 750l/h więc może być kłopot,musiałbyś mieć z przepływem 1500 lub 2000l/h np jak ten,jest w nim regulacja przepływu więc jakbyś miał za mocno to skręcisz sobie https://sklep.aquaelzoo.pl/ryby/aquael-circulator-1500,161.html +do niego jak najgęstszą najlepiej kwadratową gąbkę z rowkami np taką(przykład) http://allegro.pl/gabka-kwadratowa-do-filtra-12x12x20-5cm-bukowno-i5756900061.html...ale to już sam zauważysz po ilościach odchodów ryb czy falownik będzie potrzebny czy nie.Zawsze można dokupić jak będą problemy :mrgreen:

• Dziękuję 1
Opublikowano

Generalnie mógłbyś zostawić tego aquaszuta, ale wtedy przydałby się falownik ;) bez niego raczej nie da rady, tak jak Andrzej napisał potrzebowałbyś czegoś o przepływie 1500/2000 L/h.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Falownik jest Ci nie potrzebny. W twoim akwarium spokojnie wystarczy filtr wew. z przepływem 1000l/h, 750l/h też pewnie dałoby radę. Mam u siebie 2000l/h i spokojnie u mnie wystarcza. Gąbkę kup właśnie jak najżadszą. Gęsta gąbka szybko może się zatykać od brudu, co może obciążać silnik, zasysający wodę ze środka gąbki. To może zmniejszyć jego żywotność. Rzadka gąbka, przy przepływie 1000l/h, też wszystko zbierze. Takie jest moje zdanie.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Mam u siebie 2000l/h i spokojnie u mnie wystarcza.

Zwróć uwagę na to, ze prawie nie masz kamieni w porównaniu z "mbunariami" ;) żeby wyczyścić wszystko spośród gruzowiska trzeba jednak trochę bardziej ruszyć wodą, dlatego uważam, że 750 l/h to będzie za mało. Ale co do gąbek jak najbardziej zgadzam się z poznerem, przy gęstych szybko spadnie przepływ, rzadsza też zrobi robotę.

Opublikowano

Zobaczę co taniej wyjdzie. Aqua szut mam, używałem go w 112l właśnie z gąbką tylko ze taka średnia grubość była. Ale działała bardzo dobrze. Dzięki za rady chłopaki:). Poczytam jeszcze forum o tych faliwnikach i wprowadzam zmiany w akwa. W tamtym tygodniu wrzucę fotki jakie zmiany wprowadziłem.

Opublikowano

Jeśli mogę coś jeszcze doradzić to nie kieruj się w akwarystyce oszczędnościami, a rozsądnym i przemyślanym wyborem bo chcąc oszczędzić możesz sobie tylko strzelić w stopę i spowodować większy wydatek... ;)

Opublikowano
Zwróć uwagę na to, ze prawie nie masz kamieni w porównaniu z "mbunariami" żeby wyczyścić wszystko spośród gruzowiska trzeba jednak trochę bardziej ruszyć wodą

Wcześniej miałem mbunarium i to mocno zgruzowane. Pysie przecież pływają między tymi kamieniami wypłukując brudy spomiędzy nich. Prawdą jest, że łatwiej jest utrzymać non mbunarium w czystości, ale nawet najmocniejszy filtr nie wypłucze wszystkich brudów że szczelin i zakamarków. Poza tym obawiam się, że 2000l/h może powodować zbyt silny nurt u kolegi. No i chyba sam fitr jest większy.

Zgadzam się z Matikiem, decydując się na akwarium, przede wszystkim, powinieneś mieć na względzie dobro ryb, a potem dobro kieszeni....750l/h może być faktycznie za mało.

• Dziękuję 1