Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielokrotnie na forum był poruszany temat pomp C.O. do filtracji naszych akwarii.

Natknąłem sie na pompy C.W.U. czy ktokolwiek widział ktokolwiek wie ?

coś na ten temat ?

Kolejne pytanie dotyczy filtrów narurowych:

http://www.osmoza.com/index.php/cPath/28_50

i ich wkładów np:

http://www.osmoza.com/index.php/cPath/27_35_43

jak układ filtracji mechanicznej na pompie c.w.u. i filtrach narurowych spełniał by swoje zadanie ?

9 zł za wkład to żaden pieniądz wiec pomyślałem sobie że raz porządnie inwestując można wykonać niezły filtr mechaniczny bez zatapiania w akwarium wszelkiej maści filtrów wewnętrznych.

Czy ktoś już coś takiego próbował ?

Opublikowano

pompy C.W.U. są dużo częściej niż te do CO robione ze szkodliwymi dla ryb metalami...

przerobiłem kilkadziesiąt opisów i macałem w sklepach i niestety...

dodatkowo pompy te mają najczęściej o wiele słabszy współczynnik wydajności do ceny nie wiedzieć czemu...

jeśli chodzi o układ z filtrami narurowymi, to widzę jeden problem, ponieważ w przypadku wykluczenia pomp CWU z powodów powyższych, pompy do CO nie nadają się IMO do takiej filtracji mechanicznej, gdyż nie zasysają one wody, a co za tym idzie syfy musiałby płynąć najpierw przez pompę, a to zapewne znacznie skraca jej żywotność...

podejrzewam natomiast że świetnie spisywałby się w połączeniu z kilkoma tymi pojemnikami jako filtr fluidyzacyjny FBF, no ale to już nie mechaniczny

Opublikowano

Na takich filtrach mialem oparta filtracje wody w stalej podmianie i w najblizszym czasie znow zamierzam je wykorzystac. Filtracja wewnetzrna bylaby przy nich zbyt kosztowna, pamietajmy, ze w normalnym filtrze najczesciej cvzyscimy gabke, a tu do wymiany poszedlby caly wklad. Posiadacze sumpow mogliby umiescic je na zrzucie wody z komina i wtedy teoretycznie nie potrzeba pompy, bo grawitacja zalatwilaby reszte. Ale to tylko teoretyczne rozwazania....

Opublikowano

filtry narurowe w moim przypadku będą przed pompą ( w takim razie CO) przez filtry woda przepływać będzie siłą grawitacyjną więc i do pompy dopłynie. Chyba ze w jakimś punkcie mojego toku myślowego jest błąd.

Planuję więc zrobić coś takiego że:

woda wypływa z akwarium do filtra narurowego z niego do pompy CO z pompy do filtra FBF a z filtra z powrotem do akwarium.

Proszę o uwagi i spostrzeżenia po poniedzdiałku chciałbym wprowadzić swój plan w działanie.

Opublikowano
Na takich filtrach mialem oparta filtracje wody w stalej podmianie i w najblizszym czasie znow zamierzam je wykorzystac. Filtracja wewnetzrna bylaby przy nich zbyt kosztowna, pamietajmy, ze w normalnym filtrze najczesciej cvzyscimy gabke, a tu do wymiany poszedlby caly wklad. Posiadacze sumpow mogliby umiescic je na zrzucie wody z komina i wtedy teoretycznie nie potrzeba pompy, bo grawitacja zalatwilaby reszte. Ale to tylko teoretyczne rozwazania....

no tak, ale jak mniemam miałeś te filtry podłączone do kranu, gdzie z założenia jest ciśnienie wody... to wtedy jak najbardziej

natomiast jako prefiltr do sumpa... hmmm właśnie buduję sumpa i założenie nawet jednego takiego baniaczka przed sumpem w szafce to byłby wyczyn... IMO niepraktyczne zupełnie i w zasadzie niepotrzebne

Opublikowano
Posiadacze sumpow mogliby umiescic je na zrzucie wody z komina i wtedy teoretycznie nie potrzeba pompy, bo grawitacja zalatwilaby reszte. Ale to tylko teoretyczne rozwazania....

A tego wogóle juz nie rozumiem,

o ile woda na zrzucie wody z komina mogła by przejść przez filtr to jak z sumpa bez pompy ta woda miała by z niego wypłynąć bez pompy ?

Ale powracajac do tematu na który chciałbym odpowiedź czy woda pod wpływem siły grawitacji przepłynie przez ten filtr i dopłynie do pompy?

Zakładajac ze wkłady będę musiał wymieniać co miesiac to w skali roku jest to koszt 100 zł, wydaje wiecej w miesiącu na piwo wiec na pysie mogę wydać bez problemu.

Kolejne pytanie czemu pompy cwu są szkodliwe ? zbudowane są z mosiadzu, chromowanych części metalowych i tworzywa sztucznego, zakłądajac ze w akwarium nie ma chloru który ma duzy wpływ na mosiadz co innego w tych pompach szkodzi?

Opublikowano
natomiast jako prefiltr do sumpa... hmmm właśnie buduję sumpa i założenie nawet jednego takiego baniaczka przed sumpem w szafce to byłby wyczyn... IMO niepraktyczne zupełnie i w zasadzie niepotrzebne

Ja mam w zasadzie wolna przestrzen okolo 40cm nad sumpem dlugosci 200cm wiec teoretycznie moglbym je zamontowac kombinujac z rurkami pcv do zimnej albo cieplej wody Pisalem juz, ze jako mechaniczna sa nieoplacalne.... choc jakis pasjonat moglby nie ogladajac sie na klopotliwa obsluge wywalic wklad, nawrzucac gabki i w zasadzie do sumpa doprowadzac wode juz po wstepnej filtracji, co z pewnoscia ograniczyloby czestosc wymiany albo czyszczenia wkladow w samym sumpie. Dla chcacego nic trudnego, wiec z pewnoscia daloby sie jeszcze przed nimi zamontowac pompe co i puscic ja na 1 biegu. Nie jestem jednak szalony na tyle, zeby cos takiego zmajstrowac.....

Opublikowano

kurcze jakie koszty ??

rurki PCV kolanka i złączka kilkadziesiąt złotych.

pompa CO - 400 zł

filtr narurowy z wkłądem kilkadziesiąt złotych

plus klej wyjdzie około 600 zł w eksploatacji wymiana tylko wkładów koszt 8-9 zł.

Jeżeli takie coś zafunkcjonuje w akwarium będę miał tylko rurę zasysającą syfek. Wymiana wkładu bezproblemowa i cały syf poza akwarium ?

Kurtka ani koszty ani problem

Jedyne to czy pod wpływem grawitacji woda przepłynie przez te filtry.

Opublikowano
A tego wogóle juz nie rozumiem,

o ile woda na zrzucie wody z komina mogła by przejść przez filtr to jak z sumpa bez pompy ta woda miała by z niego wypłynąć bez pompy ?

Zakladam, ze nie jest to jedyna filtracja i oprocz niej istnieje klasyczny sump, z ktorego i tak w jakis sposob musisz przetransportowac wode do zbiornika...

Ale powracajac do tematu na który chciałbym odpowiedź czy woda pod wpływem siły grawitacji przepłynie przez ten filtr i dopłynie do pompy?

Teoretycznie moze to byc mozliwe, ale jesli juz to chwile po samym uruchomieniu. Rosnace zanieczyszczenie z pewnoscia ograniczy przeplyw, co bedzie skutkowac wzrostem poziomu wody w kominie, itd..... IMHO konieczna bylaby pompa przed takimi filtrami, a samo to juz powoduje, ze jest to inwestycja nieoplacalna.

Opublikowano

komina brak

otwór w dnie baniaka bezpośrednio w akwarium tylko kilka centymetrów rurki aby była nad piaskiem z akwarium rurka prosto do filtrów.