Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zdecydowanie za małe, jak już masz powiększać, to minimum ok 500l , ja teraz żałuję , ze nie od razu kupiłem 1000 litrów + :)

Zgadzam się z Tobą w zupełności. Ale niestety ilość miejsca (przynajmniej na razie) pozwala mi ustawić baniak max 300l. Ale w przyszłości (dzieci rosną hehehe) pewnie pojawią się większe baniaczki :)

Opublikowano

Wielkie dzięki za wszystkie rady i napewno wezmę je sobie do serca ;) jutro mam zamiar kupić testy i wstrzymać się z wpuszczaniem ryb ;)

deccorativo mieszkam w gnieznie może byś się czego dowiedział o moich wodociagach :D

Opublikowano

deccorativo mieszkam w gnieznie może byś się czego dowiedział o moich wodociagach :D

Bardzo skąpe w informowaniu nabywców tej wody są twoje wodociągi.

http://www.pwikgniezno.com.pl/jakosc-wody.html

sam zobacz

ale cośtam widać dlaczego ci się kamień wytrąca - tak jak podejrzewałem:D

pH 7,67 - bardzo dobre dla Malawi bo w dojrzałym baniaku wzrośnie tak pod 8 i nic nie trzeba kombinować z pH

azotany NO3 - 3,19 mg/l bardzo przyzwoite wystarczy system podmianek wody by wsio grało

woda jest bardzo twarda - GH 19 czyli zawiera bardzo dużo minerałów podają tylko wysokie żelazo ale nic o wapniu, magnezie, nie pytając o potas i krzemiany.

W jeziorze GH jest ok 7 tym masz 19 i ryby przyjmą to na klatę:D czyli na płetwy brzuszne:D Niestety będzie ci się wytrącać osad w wodzie.

Nic nie podają ani o procesie dezynfekcji ani czym to robią - marne te wodociągi.

Zadzwoń do laboratorium i spytaj o proces technologiczny czym dezynfekują w stacji i czym jak rura w ulicy pęknie. To odpowie jak i czym uzdatniać powinieneś kranówę.

Z góry mówię że żadnych grysów koralowych i żadnych wapieni w filtracji ani w baniaku -kolego.

Spróbuj wysępić kompletne badania które muszą robić 2 razy do roku - tam będzie więcej ale niechętnie to dają bo się odkrywają np interesuje mnie poziom chloroformu w twojej kranówie bo coś myślę że jadą na podchlorynie sodu albo na chlorze gazowym.