milc Opublikowano 27 Października 2007 #1 Opublikowano 27 Października 2007 Oprócz prezentacji postanowiłem się pochwalić również skróconym reportażem z budowy zbiornika 500 L Mbuna (koniec 2006 roku). Więcej materiałów (filmy, muzyka, zdjęcia): http://www.milc.pl/baniak/ Zapraszam do dyskusji :-) ZBIORNIK 500 L MBUNA - BUDOWA - FOTOREPORTAŻ 1. Szafka pod zbiornik postrachem stolarza Zbiornik jest wbudowany w dużą szafę biurową. Sam stelaż oraz blat został tak zamontowany, że może pracować niezależnie od całej szafy, dzięki temu nie obciąża całej konstrukcji. Stolarz - wykonawca, kiedy usłyszał planowane obciążenie, wpadł w panikę, i w efekcie zastosował spawany stelaż z kątownika plus blat klejony z podwójnej płyty. Po zalaniu zbiornika wydzwaniał do mnie jeszcze przez dwa tygodnie, pytając, czy wszystko w porządku. 2. Zbliżenie na stelaż Widok na będący efektem szoku stolarza kształtownik 50 mm. 3. Zbliżenie otworów w pokrywie Widoczny poszerzony przy użyciu szalonej wyrzynarki otwór w pokrywie, przez niego przeprowadzone dwa uchwyty do węży od Fluvala 405. W prawym dolnym rogu widać izolację cieplną tylnej ściany zbiornika, styropian 4 cm. Zdrowy dom to ciepły dom. 4. Płukanie żwiru Tak wygląda kupiony w firmie akwarystycznej żwir granitowy, podobno płukany. Po lewej woda po jednokrotnym kontrolnym wypłukaniu na miejscu. Komentarz chyba zbędny. 5. Płukanie żwiru i piasku - metoda berlińska Nowo opatentowana technologia bezobsługowego płukania żwiru i piasku. Uwaga - zastosowanie Karchera do płukania piasku niewskazane, po 30 płukaniach Karcherem woda nadal mętna. Okazało się, że siła Karchera po prostu rozbija piasek na pył. 6. Spoinowanie spienionego PCV Na dnie zbiornika mamy 1 cm styropianu a na tym 2 mm czarne spienione PCV, dodatkowo ospoinowane dookoła. Zyskujemy amortyzację, izolację, brak możliwości skubania styropianu przez ryby i czarne dno. 7. Styropian pod zbiornik Pod dno płyty 2 cm styropianu - izolacja i amortyzacja. Nie do wiary, jak trudno to ułożyć, żeby poza zbiornik nie wystawało :-) 8. Montaż skimmera Skimmer fluvala do kubełka. Po kilku miesiącach poszedł w kosz, ze względu na cholernie kłopotliwą obsługę i szybkie zarastanie syfem. Efektów ujemnych dla zbiornika nie stwierdzono :-) Zresztą wiele z rzeczy, które nakupowałem na początku, poszło ostatecznie w kosz, bo okazało się w praktyce do niczego nie potrzebne. Jest o tym wątek na forum. Po lewej i prawej widać efekty nieudolnego oklejenia czarną folią akwarium - prawdopodobnie dałem za mało wody, w każdym razie bąbelków miałem od cholery. Te białe plamy to z kleju, ale one akurat same znikają po wyschnięciu. 9. Montaż kubełka Nie za bardzo jest co napisać :-) Jedynie tyle, że z doświadczenia kubły eheima zalewają się dużo łatwiej, niż fluvala (na przykład po czyszczeniu). Nie wiem, może to zaleta gładkich rur w eheimach? W każdym razie zalanie i odpowietrzenie jest dużo szybsze i łatwiejsze. 10. Płukanie żwiru i piasku - metody manualne Kolega Bartuś pieści przyszłe podłoże "tymi ręcami" :-) 11. Zgubne skutki rozpakowywania wszystkiego naraz Zafundowałem sobie sporo problemów, polecam rozpakowywanie i montaż sprzętu po kolei :-) 12. Z zaoszczędzonych części budujemy dodatkowy filtr Oczywiście żart, ale jednak sporo części zostało. W każdym razie zapasowych części mam na pewno więcej, niż włosów :-) 13. Feeria wężyków, czyli denitrator AquaMedic Kolejny sprzęt, który po kilku miesiącach poszedł do demobilu. Niespecjalnie chciał działać bez dokarmiania, a ponieważ był zasilany ciśnieniem z kubełka, cierpiał na chroniczną zmienność przepływu i wymagał ciągłego nadzoru. 14. Tysiącletnie skały i najnowsza technologia Po lewej tata Milc, po prawej synek Milc, z tyłu pojazd do przewozu wapieni, a pośrodku czyszczenie tychże Karcherem. Tego typu sprzęt czyści zielonobure wapienie, zarośnięte mchem i ziemą do białości, jakbym je farbą malował. Zostają tylko naturalne przebarwienia. 15. Skały czyściutkie Przygotowane na stole do kompozycji. 16. Łupki filytowe Przygotowane na stole do kompozycji. 17. Kompozycja i głupota Pierwsze przymiarki aquascapingu. I przy okazji obraz mojej największej głupoty - warstwa czarnego żwiru na dnie, i warstwa piachu na wierzh. Z jednej strony nadzieja, że tak zostanie, z drugiej do dzisiaj nie wiem, po co tak to zrobiłem. W kazdym razie teraz mam piękny narutalny miks :-) 18. Zbliżenie kompozycji (głupoty już nie widać) I piękny afrykański korzeń savannah - nabiera koloru dopiero w wodzie. 19. Prawie gotowe. Czego brakuje? Ano, wody :-) 20. Test cierpliwości Boże, ależ to się długo napełnia... 21. Jak nie umieszczać przewodów elektrycznych Poglądówka dla samobójców - stadko gniazdek pod zbiornikiem. Dziś gniazda mam już naczej, a na podłogę trafiła czujka zalaniowa podłączona do alarmu i monitoringu. 22. Pierwsze próby klimatu Zaczyna wyglądać. 23. Pierwsze próby klimatu - zbliżenia No, coraz lepiej :-) 24. Zostało posprzątać i czekać Segregatory z kadr są bardzo przydatne w akwarystyce :-) 25. Przymiarki do obsady A tutaj przedstawiamy rewolucyjną metodę doboru obsady. Potrzebujemy żyłki i powycinanych z papieru rybek. Dzięki temu możemy perfekcyjnie dobrać gatunki kolorystycznie. A, potrzebujemy jeszcze sporej ilości piwa, żeby wywołać stan wyższej świadomości, który może nas doprowadzić do takich pomysłów i ich natychmiastowej realizacj. Spożycie tegoż zostało wymuszone długim czasem napełniania zbiornika :-) 26. Przymiarki do obsady Jak widać, msobo i maingano całkiem się lubią :-) 27. Przymiarki do obsady Sprengerae, flavus i red-redy :-) 28. Wizja spełniona - na razie Wielka, powtarzam, wielka szkoda, że takiego podłoża z różnymi strefami nie da się utrzymać... no, może przy neonkach by się dało. 29. Wygląd prawie finalny - i startowe welony Miło szaleć, kiedy czas po temu... z 10 litrów na 10 ryb w sklepie, trafiły do 500 litrów na 4 ryby :-) 30. Wygląd prawie finalny - i startowe welony Jedyne zadanie - jeść i robić kupkę. Wymarzona praca każdego mężczyzny :-) 31. Panorama Może nie Racławicka, ale całkiem fajnie :-)
kaszub Opublikowano 27 Października 2007 #2 Opublikowano 27 Października 2007 haha obsmialem sie szczerze, zaciecia literackiego nie mozna ci odmowic Pogratulowac zbiornika, ja moj zrobie za dwa lata i moze tez w skawinie...
milc Opublikowano 27 Października 2007 Autor #3 Opublikowano 27 Października 2007 Jakaś przeprowadzka w planie?
kaszub Opublikowano 27 Października 2007 #4 Opublikowano 27 Października 2007 Moja dziewczyna jest ze skawiny, z ul.Slonecznej, kolo kosciola. Twoje nazwisko kojarzy jej sie z weterynarzem:) Na razie jednak studiuje w Paryzu,jak skonczy, bedziemy myslec
danielj Opublikowano 27 Października 2007 #5 Opublikowano 27 Października 2007 Gratulacje Milc Zbiornika , fotorelacji , poczucia humoru i papierowych ryb
lago Opublikowano 27 Października 2007 #6 Opublikowano 27 Października 2007 Super akwa PS. Zostan przy welonkach
milc Opublikowano 27 Października 2007 Autor #7 Opublikowano 27 Października 2007 PS. Zostan przy welonkach Dzięki za pochwały :-) A wiesz, że miałem ochotę zostać, jak zobaczyłem, co welonki potrafią wyprawiać, jak nie mieszkaja w kuli?
lago Opublikowano 27 Października 2007 #8 Opublikowano 27 Października 2007 wiem co potrafia to super rybki, sam mialem je przez pare lat
kamillo Opublikowano 28 Października 2007 #9 Opublikowano 28 Października 2007 RE WE LA CJA!! Jak bede stawiał 4 baniak w swoim 50m mieszkanku wypróbuje montyw ze spienioną PCV-ką zamiast tła. W przyszłości klej folie i inne cuda na wode z płynem, olej lub na niezastąpionę w tej kwesti wazelinke
makok Opublikowano 28 Października 2007 #10 Opublikowano 28 Października 2007 milc, to spienione pcv na tło wkleiłeś na zewnątrz? bo moja dekoracja mimo że na styku szyb jest styropian jednak nie jest do końca idealna i chyba wykleję zbiornik od środka pcv dla zabezpieczenia szyb...
Rekomendowane odpowiedzi