Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam do was pytanie, jaki będzie lepszy filtr zewnętrzny do akwarium 80x80x35 220l?

Eheim 2073 czy eheim 2075 czy Unimax 500 w zupełnosci wystarczy?

Liczę na opinie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Rozumiem wolę się dowiedzieć ponieważ akwarium jest wysokie i nie wiem czy większy filtr nie będzie lepszy i tak sam chce kupić turbo 2000 jako wewnętrzny i tez nie wiem czy jako mechanik ze wzgledu na wysokosc akwarium poradzi sobie z oczyszczaniem.

Opublikowano

Jeśli chodzi o biologa to nie patrz na wysokość czy szerokość a obsadę jaką będziesz miał. W takim litrażu to coś na dwa gat. w układzie 1+4 czyli taki filterek sobie poradzi.A co do wysokości to masz 35 czyli nie wysokie ? Bo masz 80 dł x 80 szer. x 35 wys.

[300] Malawi

Opublikowano

No rozumie cie jak najbardziej lecz wcześniej w tym akwarium były pyszczaki i wszystko było dobrze nic sie nie działo z rybami mialy sie bardzo dobrze, jest strasznie duzo kryjówek i skal .

Wiem że teraz wszyscy zaraz zaczną pisać ze absolutnie nie nadaje sie taki zbiornik .

Lecz ja zadam jescze raz pytanie co do filtracji i w wyborze filtra .

Opublikowano

Wiesz, Ciebie jak wsadzą do celi to też będziesz żył i będziesz się miał dobrze. Jak Ci dadzą tam panienkę to będziesz się rozmnażać. Pytanie tylko czy na pewno będzie Ci miło i wygodnie. ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Tak zmienia to wszystko. Pisałeś że akwa ma 80x80x35 a to akwa ma 80x35x80. Zawsze na końcu wymiaru podaje się wysokość czym wprowadziłeś w mały błąd. W takim razie układ jedno haremowy jedno gatunkowy maks bo niestety wysokość to niewiele przy pyszczakach. Tu chodzi o powierzchnię dna to takie małe ot. A co do filtracji jak pytałeś to coś o 1000l/h jako biolog a na mechanika możesz dać coś 1500l/h którego zawsze możesz skręcić a przy 5-6 rybach nie będzie więcej potrzeba. Nawet bym pokusił się o większy biolog i prefiltr na niego jako mechanik. Niestety wysokość u Ciebie nie przekłada się na ilość ryb w tym akwa.

[300] Malawi

• Dziękuję 1