Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O, no i teraz jest ok ;) ja to wszystko wiem, chodziło mi tylko o sformułowanie ;) no, ale przepraszam bo zacząłem OT i tak to rozwijamy i zaśmiecamy koledze temat o jego lampie ;)

Opublikowano

Lampa rzeczywiście bardzo ładnie wykonana. Myślę jednak, że najlepiej jak oświetlenie jest maksymalnie z przodu i pod kątem kierujące strumień światła w kierunku tylnej ściany akwa. Wtedy ryby są bardziej bocznie oświetlone i nie są "prześwietlane" .

Opublikowano

Witać i dziękować wszystkim za opinie.

Moim zdaniem jedna z najlepiej zaprojektowanych lamp LED typu 1 naświetlacz na środku.

Na prawdę widać klasę i wiedzę projektanta - gratuluję pietach.

Nie tylko wybarwia ryby ale i uwzględnione potrzeby roślin i glonów - brawo.

Jakie dałeś kolimatory?

Wiem że w założeniu był ten zasilacz ale jednak poszedłbym o krok dalej i dał zasilacz montażowy 24V lub 18V oraz sterownik Romka.

Tylko mały kroczek a pełny automat z cyklem dobowym by wyszedł, ale i tak super.

Jest bez kolimatorów.

Robię na zasilaczach od drukarek 32V bo najlepiej pasuje napięcie dla 8 diod w szeregu + zapas na pseudo driver LM317.

Niestety mam trochę tyły odnośnie wiedzy nt. sterowników choć wstyd się przyznać ale od wakacji leży w szufladzie sterownik na Atmega ale brak czasu na zmontowanie w całość.

Zacząłem nawet samemu rysować PCB ale... brak czasu.

Za jakieś 2-3 tygodnie będę miał TC420 do ewentualnej jakieś lampki ale ja głównie robię pod rośliniaki.