Skocz do zawartości

Wymiana pieca, stacja uzdatniająca.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam pytanie, czy jest to możliwe żeby po założeniu stacji uzdatniającej wodę (zmiękczanie) zmniejszył się poziom azotanów do 0 ?

Testy NO3 pokazują mi równe 0 a przed założeniem nowego pieca i stacji wahały się około 30.

Czy na prawde mam te 0 czy to jest jaki błąd pomiarowy związany ze zmiękczeniem wody?

Opublikowano

Nie jesteśmy wróżkami. Stacje są różne i z wierzchu nie widać co w środku.

Ogarnij się i podaj na poważnie.

1/ Co to za zmiękczacz -typ , link do zakupu - cokolwiek po czym będzie można go zidentyfikować i zweryfikować jak jest zbudowany i jakie ma złoża.

2/ Podaj jakimi testami mierzyłeś to NO3 - jeśli to paski 6in1 albo Zoolek lub Sera to daruj sobie podawanie wyników i to znikanie azotanów - te testy mają to zaprogramowane.

No i zapewne nowy piec ma tu zasadnicze znaczenie na znikanie azotanów:D dalej nie za bardzo kumam o co biega z tym piecem od azotanów:rolleyes:

Opublikowano

ale muszę wyciągać z ciebie informacje - nie jestem śledczym ani prokuratorem.:rolleyes:

Na pewno to ustrojstwo nie ma adsorbera azotanów więc na pewno ich nie usuwa.

A odpowiedz na drugie pytanie to gdzie?????:D

Opublikowano
Zoolek, ale na początku wykrywały w starej wodzie 30azotanów

Jaki test taki wynik czyli do d... Znikające azotany to norma dla niego.

Wywal ten test do śmieci - kup JBL NO3 to ci się wszystkie azotany NO3 odnajdą. Czy będzie przed i po 30 mg/l - nie wiem, ale na pewno jednakowo po obu stronach tego ustrojstwa.

Jeśli ten JBL potwierdzi i w kranówie i po zmiękczaczu ten wynik =30 mg/l co wcale nie jest na razie takie pewne.

To mamy problem kolego i nowy tytuł tematu dla ciebie.

"Jak utrzymać w baniaku z rybami NO3 w okolicy 20 jak w kranówie mam 30." - systemu podmianek wody 80% co tydzień - raczej bym nie polecał.