Skocz do zawartości

Akwarium 240x60x55 + sump 120x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
no niestety wymiary juz nie ulegna zmienie . a teraz pytanie o pompe do kaseciaka bo znalezłem cos takiego co pyslicie ???

Ja bym na straganie w Niemczech od handlarza nie kupował nawet za połowę tej ceny.

Parametry tej pompy raczej z sufitu wzięte

te 3000l/h z 10W - hihi na godzinę:D :D . a jak będzie głośna to komu odeślesz?

Nie wiem czy mieszkasz w Raichu ale w Polsce do 600l w kaseciaku wystarczą pompy od najmniejszej

Atman 306 2000l/h za 90 zł ale trzeba i tak falownik by podsuwał gówienka z tych 2m.

Jebao 3000l/h za 110zł + to samo

Pompa Jebao SP-3000 (3000 l/h) 119 (5078549584) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img18.allegroimg.pl/photos/400x300/50/78/54/95/5078549584@@AMEPARAM@@18@@AMEPARAM@@50/78/54/95@@AMEPARAM@@5078549584

potem wchodzisz w XXI w i pompy ze sterownikiem DC lub DCT od 4000l/h do 12000l/h ale i ceny pow 200zł natomiast ja bym nie żałował takiego wyboru jak tu wielu zrobiło.

Opublikowano

Ja w swoim kaseciaku mam Jebao DCT 4000 i powiem , że nie żałuję zakupu. 10 trybów szybkości i przycisk FEED , który szczególnie przydaje się podczas karmienia, czy krótkiego grzebania w akwa. U mnie ona przeważnie chodzi na najmniejszym "biegu" , ale to i tak ok. 2800 l/h. Polecam :)

Opublikowano
Ja w swoim kaseciaku mam Jebao DCT 4000 i powiem , że nie żałuję zakupu. 10 trybów szybkości i przycisk FEED , który szczególnie przydaje się podczas karmienia, czy krótkiego grzebania w akwa. U mnie ona przeważnie chodzi na najmniejszym "biegu" , ale to i tak ok. 2800 l/h. Polecam :)

Nie mam tej pompy ale jak padną w 300l Tanganiki te dwa Hydorki Pico 1200 razem 14W i faktyczny wytrysk w sumie ok 1600l/h to sobie taką kupię - bo te słychać wyrażnie.

Filtracja to jest to co chodzi zawsze i żre prąd przez okrągłą dobę.

Te pompy przy biegu max dają faktycznie 4000l/h i faktycznie tylko 33W choć przy naszej jakości prądu nawet 40W.

Ale na najniższym biegu pompują 2800l/h i tylko 30% mocy czyli ok 11- 14 W ale najlepsze że nie słyszysz filtracji zupełnie - są bezgłośne.

To opinie nie tylko u nas ale wszędzie na świecie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

no dobra akwarium juz stoi i rybki pływaja .

Ostatecznie na drewnianej szafce ( niestety nie skonczona ) pojawiła sie akwarium 220x50x50 .Oswietlenie to 3 naswietlacze o mocy 20w podwieszone na aluminiowym profilu zamontowanym a ramce z pcv które sam zrobiłem . Filtracja to 2 kubełki unimax 700 ułozene zeby był zasys po obu stronach a wyloty równiez (deszczownice). Grzałka 300w utrzymuje tem 27 stopni . Kamieni weszło 110kg i piasku 70kg no i woda 550 l daje niezła wage ale szafka zrobiona z litego drewna (nogi10cmx10cm,8 szt)i blat z płyty osb 25mm ale 2 szt wiec grubosc 5 cm daje całkiem stabilna konstrukcje ( oczywiscie wszystko połaczone dodatkowymi płytami z tyłu i boków.

Cała procedura zamiany była dość skomplikowana, cała wode przelałem do beczek( 2 szt) i tam tez wsadziłem ryby i tez musiałem je podzielić na dwie grupy (małe i duze ), do trzevciej beczki wsadziłem piasek ze starego akwarium,oczywiscie 2 filtry pracowały cały czas w tym beczkach AHA BARDZO WAZNA SPRAWA GDYBY KTOS CHCIAŁ COS TAKIEGO ROBIC ZEBY JEDEN FILRT UNIMAX 700 PRACOWAŁ W 2 BECZKACH - DŁUGOS WAZY JEST WAZNA BO MOZE SPOWODOWAC ZE Z JEDNEJ BECZKI WYPOMUJE WODE DO DRUGIEJ I SIE PRZELEJE - ja zareagowałem w ostatniej sekundzie i udało mi sie uniknac zalania .

No dobra teraz jeszcze kwestia falownika a mianowicie JVP-202 12000l/h daje czadu ze hej ..... właczam ja na 30 min i wymiata wszystko nawet z zakamarków a ryby uciekaja na druga strone bo pompa daje niezle ( zastanawiam sie czy nie jest za mocna ) ,dodatkowo napowietrzacz Tetra APS 300 daje w tylnej czesci fajne babelki . Hmm co dalej

Rybki ogolnie zareagowały bardzi ciekawie a mianowicie w piersza noc po przeprowadzce wiekszasc wystartowała do tarła ,wczesniej w moje 300l był z tym problem i tylko red redy tarły sie ze zawsze cos tam pod kamieniami pływała małego a pozostała czesc ryb nic ( było ich poprostu za duzo 49 szt ogólnie). na ta chwile mam:

7 szt Zebra Cobalt Blue

7 szt red red

2 samce stuartgranti ( maja tak po 16cm ) niestety brak samic

1 samiec otter point

5 yellow

2 Elongatus Phanga

5 acei ngara

2 baenschi benga

2 red german

2 hongi sweden

4 Aulonacara OB Peacock

3 Protomelas Taeniolatus "Boadzulu"

1 Copadichromis borleyi Kadango

5 fire fish

5 demasoni

Wiem ze niektórzy powiedza ze to " niezła zupa rybna" ale.... jak wiecie o gustach sie nie rozmawia .

Filry wyrabiaja ,parametry weody super a to przerybienie powoduje brak agresji no moze za wyjatkiem samca Elongatus Phanga ten to jest terminator ale teraz znalazł sobie pieczare w koncie i nikt mu nie przeszkadza . To chyba tyle ,sorki za słabe zdjecia

post-13595-14695725347381_thumb.jpg

post-13595-14695725348427_thumb.jpg

post-13595-14695725348991_thumb.jpg

Opublikowano
Wiem ze niektórzy powiedza ze to " niezła zupa rybna" ale.... jak wiecie o gustach sie nie rozmawia .

To ja nie o gustach skoro masz gdzieś, że pozbawiasz te ryby ich naturalnych zachowań... Zdajesz sobie sprawę, że masz zupełnie źle dobraną żywieniowo obsadę?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienia i  na pewno wezmę pod uwagę Twoje sugestię👍 Zdjęcia wstawię jak już sump będzie gotowy.
    • Dawno, dawno temu, ktoś mówił, że filtracja narurowa nie będzie działać, w efekcie trzeba było sprawdzić i się przekonać. Jeżeli nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Na puerwszy rzut oka, Twoje rozmyślania powinny się sprawdzić.
    • Witam. Planuje zbudować filtracje narurową nieco inną jak każdy robi. Na pierwszy rzut oka niczym się nie różni ale patrząc na zastosowane kolanka 45 stopni zamiast 90 to już tak. Oczywiście nie wszędzie jak będzie widać na podglądzie. Mianowicie przy kolankach 45 stopni woda powinna przepływać znacznie płynniej jak przy 90 stopniach. Tak samo jest z powietrzem. Instalacje na  powietrze np w garażu która ma zastosowane kolanka 45 stopni jest bardziej wydajniejsza. Wiąże się to z większą ilością klejenia ale ciekawi mnie czy ma to faktycznie sens. Powiedzcie proszę co o tym myślicie. Czy jest to warte zachodu czy lepiej zastosować klasycznie kolanka 90 stopni ?   Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi  
    • Ta uwaga dotyczyła sumpa ze zdjęcia. Tam przegrody są równe z górną krawędzią zbiornika. Jak coś zaburzy normalny przepływ, np. gąbki, czy włóknina zapchają się szlamem, woda się podniesie i przy niższych przegrodach po prostu się przeleje do kolejnej komory, a tam może pójść na pokój.  Ja nie mam możliwości podłączenia sumpa do kanalizy, zatem żadnych z tym doświadczeń, ale myślę, że to fajna rzecz. Ktoś takie rozwiązanie pokazywał na YouTube. Odpływ do kanalizacji na pewno pozwoli Ci się mniej przejmować przestrzenia zapasową w sumpie ponad poziom wody po zatrzymaniu pompy.  Co do wysokości przegród, to musiałbyś obliczyć, ile wody będzie musiał zmieścić Twój sump po zatrzymaniu pompy. Jak pisałem, u mnie to jest 1,5 cm x powierzchnia akwarium + 1/2 pojemności komina, ale jak też już wspominałem, nie jestem specjalistą sumpologiem, to moje pierwsze tak duże akwarium, z taką filtracją. Moje obserwacje nie muszą być uniwersalne, np.: poziom wody nad krawędź komina (u mnie te 1,5 cm) może zależeć od wydajności pompy, a ilość wody zrzuconej z komina od poziomu zainstalowania spływu. Największy kubełek Aquaela - Hypermax 4500 mieści 16 l mediów i ma w/g deklaracji obsługiwać akwaria do 1500 l. W Twoim sumpie przy przegrodach na 25 cm wychodzi mi przestrzeń na media trochę ponad 40 l.  Przyjąłem założenie, że  komora zrzutu ma 10 cm i pompy 20 cm. Można by je trochę scieśnić, ale nie za bardzo, bo gdzieś musisz zmieścić grzałki.  Jak już zbudujesz tego sumpa, to wrzuć proszę zdjęcia. Powodzenia.    
    • W moim innym poście napisałeś żeby obniżyć przegrody o 2 cm więc zastosowałem się do tego i obniżyłem bardziej. Ale dobrze-zastosuję się do Twojej wypowiedzi i skorzystam pewnie z Twojego projektu. A można by było w ostatniej komorze(tam gdzie pompa)wywiercić otwór przez który nadmiar wody spływałby do kanalizacji np? Jak obniżę te przegrody aż tak bardzo jak pisałeś to tam niewiele miejsca mi zostaje na media filtracyjne. Dzięki.
    • Chyba najlepsze rozwiązanie (mam na myśli komin). Co do projektu sumpa - musisz wyjść od objętości wolnej przestrzeni nad lustrem wody. Tam się musi zmieścić to, co spłynie z akwarium i z komina, jak stanie pompa. Dobrze, żeby była jeszcze jakaś rezerwa, pamiętasz o prawach Murfiego? Z akwarium schodzi u mnie około 1,5 cm słupa wody, z komina około połowy jego pojemności. W Twoim projekcie zmieści się jakieś 25 - 30 litrów (zależy, jaki będzie poziom wody w komorze pompy) - chyba trochę mało. Poziom wody w tak zaprojektowanym sumpie determinuje trzecia przegroda. Nad nią jest tylko 9 cm wolnej przestrzeni. Komora na media jest moim zdaniem za duża, podzieliłbym ją na trzy części. Wtedy woda będzie lepiej obmywać ceramikę, czy co tam będzie. Szczeliny między komorami mam na 18 mm, dołem chyba też (grubość płyty wiórowej). W zupełności wystarcza. Musi się w nich zmieścić tyle wody, ile spłynie rurą zrzutową. W Twoim projekcie szczeliny o takiej grubości miałyby ok. 41 cm², co odpowiada rurze o wewnętrznej średnicy 72 mm. Zastrzegam - nie jestem specem od sumpów. W życiu zaprojektowałem jeden i nie obyło się bez błędów (i poprawek), ale chodzi już rok i nie sprawia problemów. Załączam mój poprawiony projekt, zgodny mniej więcej ze stanem faktycznym - może nasunie Ci jakieś pomysły na swój sump.   I pamiętaj jeszcze o zbiorniku na dolewkę. Cokolwiek wymyślisz, na pewno nie będzie za duży.  
    • Więc zdecyduję się raczej na akwarium z kominem. Proszę o poradę co do przegród(ich odległości od górnej krawędzi,odstępie między sobą-3cm)odledłości od dolnej krawędzi-4cm. Z góry dziękuję.
    • Zajrzyj tutaj:  Generalnie żadna chemia (bakterie czyszczące) nie bardzo się sprawdzają. Proponuję wyposażyć się w wycior i raz na jakiś czas przeczyścić rury/węże. Nie przejmuj się gdy coś z rur wpadnie do akwarium - ryby bardzo chętnie to wciągną 🙂 
    • Pozostaje kwestia, co z tak pięknie zapowiadającym się sumpem. Pewnie bez wiercenia w szkle się nie obejdzie. Można to zrobić tak: Tyle, że on ma układ zamknięty więc starczyła jedna rura, Ty byś musiał jeszcze przewidzieć przelew awaryjny, zwany nie wiedzieć czemu rewizją.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.