Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Jestem w trakcie zakładania akwarium 200l ,niestety nie mam możliwości założyć filtra zewnętrznego , dlatego proszę doradcie mi jaki będzie najlepszy filtr wewnętrzny do takiego akwarium .

Pozdrawiam i z góry dziękuje .

Opublikowano
Witam Wszystkich.

Jestem w trakcie zakładania akwarium 200l ,niestety nie mam możliwości założyć filtra zewnętrznego , dlatego proszę doradcie mi jaki będzie najlepszy filtr wewnętrzny do takiego akwarium .

Pozdrawiam i z góry dziękuje .

Witam...jak to nie masz możliwości założenia filtra zewnętrznego(na dodatek biologa)???Co do filtra wewnętrznego to tylko będzie tobie służył jako mechanik w celu oczyszczenia odchodów ryb i syfku z dna...Jako mechanika to polecam ci AQUAEL CIRCULATOR 1500 lub 2000 jest w nim możliwość skręcenia przepływu w razie efektu pralki,do niego zakup gąbkę z rowkami o jak najgęstszej granulacji...

Opublikowano

Opona masz problem - tam nie ma w sklepach Aquaela.

Musisz się posiłkować kimś w kraju kto ci kupi i wyśle.

I tak wyjdzie ułamek ceny jaką tam byś zapłacił i nie wiemy co tam dostaniesz.

Masz dwie opcje.

1/ Ktoś ci tu w kraju sklei kaseciaka i wyśle do ciebie - ja z góry odmawiam - oczy już nie te:(

2/ Ktoś ci kupi tu Aquaela Circulator ale wersję Turbo 1500 lub 2000 o taki

0f4e660c41742386gen.jpg

tu nasz wszystko w komplecie czyli te złoże ceramiczne do tej puszki wsyp a zdejmij przykrywkę i na sitku załóż tą gąbkę.

Masz i piękną filtrację mechaniczną i biologię jak diabli. czyli 2in1:D

wada jest taka że to cholerstwo strasznie rzuca się w oczy w baniaku - trzeba wielki kamień by zasłonić - a tego ci tam masz pod dostatkiem.

powodzenia i ruszaj

Opublikowano

Dzięki . W zasadzie to już wszystko mam przygotowane tylko brak filtra .Żwirek , duże kamnienie z oceanu 2tyg szukałem :) , tło zwykłe czarne na zewnątrz akwarium , posiadam jeszcze pompe http://www.plantica.pl/produkty/pompy-i-glowice/tetra-pompa-wp1000-2961

Tutaj w sklepie znalazłem takie cos tylko niewiem czy się nada http://verslun.tjorvar.is/product_info.php?cPath=24_77_373_374&products_id=4531&osCsid=3huthg4qbgun0esa0o57plute2 .

Opublikowano
Dzięki . W zasadzie to już wszystko mam przygotowane tylko brak filtra .Żwirek , duże kamnienie z oceanu 2tyg szukałem :)

Żwirku nie dawaj...najlepiej piasek(granulacja 0.8-1.2mm) którego pyśki potrzebują do czyszczenia skrzeli,do kopania,przegrzebywania piachu w poszukiwaniu pokarmu ;)

Opublikowano

Jak pisze kolega - koniecznie piasek granulacja jak podał a nawet o ząbek grubszy może być.

Ten filtr z linku może być ale to coś wychodzi 240zł.:(

Z opisu wynika że ma tam dwie gąbki w tych sekcjach i 2000l/h.

Będziesz jak ja miał akwarium z biologią tylko w piasku - i styknie bez problemu. Oczywiście w tych gąbkach też będą bakterie nitryfikacyjne.

Gwarantuję że i NH4 i NO2 będzie zerowe na przekór tym ze złożami po naście litrów.

Start biologii piękny wykonaj:D

Opublikowano
Tutaj w sklepie znalazłem takie cos tylko niewiem czy się nada http://verslun.tjorvar.is/product_in...0esa0o57plute2 .

...ten filtr generalnie może być i da spokojnie radę. Ma jednak jedną wadę. A są to przyssawki. Zwróć uwagę na przyssawki w filtrze który pokazał Ci Decco..Te pierwsze nie mają amortyzatorów i przenoszą drgania na szybę natomiast te drugie mają amortyzatory i pompa pracuje cicho. Chyba ,że je zmienisz na zwykłe to wtedy i ta pompa pracuje głośno. Zaletą też tego filtra co pokazał Ci Decco to oprócz przyssawek jest możliwość rozbudowy. Czyli możesz dodać np. jeszcze jeden moduł w pionie ( z wkładem) lub np. zbudować dwie równoległe linie np. po dwa moduły. I jako biolog zda to egzamin..Natomiast jako biolog i mechanik to niestety z powodu spadku przepływu jako mechanik będzie niewydolny. Dla mnie wniosek jest jeden..albo robisz kaseciaka ( Decco pięknie to opisał jak zrobić) albo robisz filtr hamburski jak sugeruje Ci Agnieszka. A jeżeli będziesz jednak chciał mieć taki jaki Ty pokazałeś to postaraj się zmienić przyssawki oryginalne na takie z amortyzatorami.. Ktoś powie ,że to może szczegół..Owszem..ale potem przeczytasz na forum ,że dana pompa głośno pracuje. I pamiętaj ,że jeżeli chcesz w jednym filtrze mieć biologa i mechanika to musi być wydolny mechanicznie bo nasze pysie do czyściochów nie należą.