Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obawiam się, że podobnie jak u macrostoma jest praktycznie w kazdym gatunku dużych drapieżników, te niezagrożone przez inne drapieżniki "potwory", skolonizowały cały akwen a akwaryści znają zazwyczaj jedną lokacje. Różnice pomiędzy lokacjami są znaczne.

-- dołączony post:

Po wielu filmach i zdjęciach zauważyłem inne ubarwienie tych ryb gdzie Maculiceps jest odmianą bardziej kolorową niż niebieski Macrostoma. Ale mogę się mylić:)

Jeśli się okaże, że to te same ryby a najważniejsze ubarwienie to nie ma co szukać i brać Macrostomę. Tak jak pisze Hari jak nie będziemy mieli sami porównania to nic nie jest pewne na 100% więc poczekam i chyba zaryzykuję Maculicepsa.

Zbyszku sorki za zamieszanie i już kończę OT;)

Ja jestem wręcz pewny, ze będą inne. Sprzedawca nie opisywał by raczej inaczej identycznych ryb. Nie zmienia to faktu, ze to wszystko macrostoma. Wszak różnice w ubarwieniu nie są problemem aby uznawać za jeden gatunek ryby tak inne jak choćby Cynotilapia zebroides Likoma "red top" i Cynotilapia zebroides Cobwe.
Opublikowano

To jest maculiceps czyli macrostoma, ale jaka lokacja nie wiadomo. Wiadomo to że ten koleś ma tą rybę z cichlidstadl i jest to WF kupiona jako tyrannochromis maculiceps.

Także kupując tą rybę z Tan-mal jako maculiceps masz dużą szansę na tą rybę ale czy 100% tego nikt ci nie zagwarantuje.

Z tego co się orientuję to ta ryba rozeszła się bardzo szybko w cichlidstadl i zostały tylko macrostomy z Tanzani.

Poluj Jeffiku kto wie.........

• Dziękuję 1
Opublikowano
Jak dla mnie możesz nagrać filmiki o każdej rybie z Twojego akwa, warto

Pewnie że warto, sam mam taki zamiar.

To do dzieła Panowie.

Wasze filmiki ogląda się z prawdziwą przyjemnością.