Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obecnie w akwarium pływają następujące gatunki: Msobo Magunga 1+3+1?, Afra Cobue 1+5 (samiczki do redukcji ze względu na małą atrakcyjność wyglądu), Pseudotropheus Demasoni 1+1+7?(7 młodych 3-4cm, już widać, że przewaga samców; wstępnie było 1+3, po około roku dwie 100% (inkubacja) samiczki "zniknęły").

Od kilku tygodni biję się z myślą, czy nie przenieść Demasoni do oddzielnego baniaczka, żeby pływały tam solo, ze względu na ich dietę. Karmię tylko NLS Premium Cichlid, pomieszanym z Thera+, do tego codziennie Spirulina Super Forte Tropicala, dodatkowo pokarm od Fish Magic, czasem mrożony Solowiec, szpinak.

Wiem, że 240 to niewielki zbiornik, ale czy jako trzeci gatunek zamiast Demasoni istnieją Mbuny z ładnymi samiczkami (mogą być pływające w toni) które nadawałyby się do tej obsady? Najlepiej by było, żeby ich barwa nie była niebieską lub żółtą.

Proszę o propozycje.

Opublikowano

Zarówno Perlmutt i Sprengerae to ciekawe propozycje, raczej bym się skłaniał ku Perlmuttowi, bo jest mniej oklepany niż np. Yellow, a równie cieszący oko.

Co do Rdzawych, podobały mi się od zawsze, ale druga połowa nie przepada za jego kolorystyką.

A może polecicie ryby pływające w toni, w zachowaniu jak Acei (który jest oczywiście za duży do 120 cm)? Ale może jest mniejsza ryba, o takim dość spokojnym usposobieniu?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A może polecicie ryby pływające w toni, w zachowaniu jak Acei (który jest oczywiście za duży do 120 cm)? Ale może jest mniejsza ryba, o takim dość spokojnym usposobieniu?

Przepraszam za post pod postem, ale edytowałem po trochę dłuższym czasie, myślałem że po edycji post przeniesie się na liście wyżej, ale tak się nie stało.

Opublikowano

Może przekonaj drugą połowę do Sprengerae, pokaż jej gdzieś na żywo, na zdjęciach nie widać całego uroku jaki mają te ryby, wiele osób przekonuje się do nich właśnie widząc je dopiero na własne oczy, a nie ze zdjęć... Zarówno one jak i Labidochromis Caeruleus są spokojniejszymi Mbuna, ale Yellow nie chcesz...

Opublikowano
Ja i na żywo nie widzę uroku tej ryby. Może to przez okulary? :D

Masz anty refleksy? :D ja też patrzę przez okulary i bardzo lubię tą rybę, ale jak ze wszystkim jest to kwestią gustu ;) kolega szuka spokojnej ryby, która nie jest duża, żółta i niebieska, no i dobrze żeby pływała w toni, moja ograniczona wiedza nie pozwala na inne rady :P

Opublikowano
Co do Rdzawych, podobały mi się od zawsze, ale druga połowa nie przepada za jego kolorystyką.

Tak jak MatiK pisze przekonaj swoją połówkę do rdzawego...Naprawdę super rybka która posiada to coś...które zauważysz tylko na żywo sam je posiadam i wiem co piszę :P ...no ale decyzja i tak będzie należeć do ciebie ;)