Skocz do zawartości

375 litr jaka belka ,listwa LED jaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

szukam LEDA do swojego 375. chciałbym zmieniać kolory które podkreślą kolory pysków, chodzi mi też o światło nocne,zmierzchowe. mam pokrywę z dwoma T5 moc 54. chodzi także o sposób montażu , widziałem na allegro różne ,ale chodzi mi o wasze zdanie! jakie używacie i jak wam się spisują?

poz

Opublikowano

Proponuję moduły LED RGB w zestawie z białymi, można je kupić np. tutaj:

http://www.smd-led.pl/moduly_led.php?pro_id=769

Do tego sterowanie Led Dimmer Pro (www.palabras.pl), czyli sterownikiem wykonanym przez kolegę RomanoLindano.

Jest bardzo dużo wątków na naszym forum dotyczących oświetlenia LED, więc proponuję skorzystać również z wyszukiwarki:)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Nie będę tworzył nowego wątku więc napiszę tutaj.

Mam zbiornik tak jak w temacie, czytałem wiele na temat oświetlenia LED większość poleca moduły led samsunga z 4 diodami. Chciałem je zamówić ale ciężko je dostać bo niby występuje w ofercie sklepów internetowych ale towaru aktualnie brak i z rozmowy z jednym ze sprzedawców wynika, że mogą już być niedostępne.

W związku z tym czy ktoś ma oświetlenie oparte na takich diodach:

https://polskiled.com.pl/modul-goq-samsung-3x5630-160-stopni-bialy-zimny,3,3404,3269

Ile ewentualnie trzeba ich kupić na zbiornik 150 cm, ile niebieskich i czerwonych.

Opublikowano

Patrząc na liczbę lumenów przypadają dwa potrójne na jeden poczwórny. A ilość jest niestety bardzo subiektywna. Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Biorąc pod uwagę potrójne - ja bym na Twoim miejscu zaczał od 10 białych, czterech niebieskich i dwóch czerwonych, albo zamiast kolorowych daj 7 sztuk RGB. Zasilacz kup taki, żeby z dwa razy tyle modułów wyrobił - jak uznasz, że za ciemno.

Ja lubię jasno, więc od razu robiłmym dwie takie "belki" po 10+7, ale są koledzy, którzy Ci 5 białych doradzą, bo wolą klimatycznie i półmrok.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, poszukam jeszcze tych z 4 diodami a jak nie znajdę to zamówię 15 białych zimnych + 6-8 niebieskich i 3 czerwone zasilacz około 40W.

Mam nadzieje, że będzie dobrze jak nie to jeszcze dokupię białych.

Opublikowano

Zauważyłem, że od pewnego czasu brak modułów poczwórnych białych zimnych. Chyba jakaś luka w produkcji lub wstrzymanie. Bierz te co podałeś lub te:

http://kupujled.iai-shop.com/product-pol-133-Modul-LED-3-SMD5630-SAMSUNG-GOQ-1-08W-DC12V-IP68-Zimna.html

Weź po prostu x2 i tyle. Cena też proporcjonalnie mniejsza więc nie ma co płakać, moduł ten sam i świecą dobrze. Weź z 15-20 takich i będzie ze sporym zapasem. RGB nadal są poczwórne i te polecam.

Opublikowano
Zauważyłem, że od pewnego czasu brak modułów poczwórnych białych zimnych. Chyba jakaś luka w produkcji lub wstrzymanie. Bierz te co podałeś lub te:

http://kupujled.iai-shop.com/product-pol-133-Modul-LED-3-SMD5630-SAMSUNG-GOQ-1-08W-DC12V-IP68-Zimna.html

Weź po prostu x2 i tyle. Cena też proporcjonalnie mniejsza więc nie ma co płakać, moduł ten sam i świecą dobrze. Weź z 15-20 takich i będzie ze sporym zapasem. RGB nadal są poczwórne i te polecam.

Ile tych RGB 4xLED trzeba by było kupić?