Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

he, moje tło miejscami ma kilkanaście cm. i długie jest na 150, a podstawa zrobiona z 5cm płyty, nie powiem,że nie miałem kłopotów, raz mi nawet po skończonej robocie je wyparło po zalaniu wodą :D i byłem zmuszony użyć silikonu i przykleić je do tylnej szyby.

Opublikowano
he, moje tło miejscami ma kilkanaście cm. i długie jest na 150, a podstawa zrobiona z 5cm płyty, nie powiem,że nie miałem kłopotów, raz mi nawet po skończonej robocie je wyparło po zalaniu wodą :D i byłem zmuszony użyć silikonu i przykleić je do tylnej szyby.

no to niewesoło! Czyli musiałeś wylać wodę i dopiero silikon, czekać i dopiero znowu tło wsadzać??? O kurcze. W takim razie ja swoje nieźle przyłożę kamieniami.

Bliźniak2 piszesz o naprężeniach tylnej szyby do której przykleja się tło, a czy sądzicie, że można się obawiać jakichś naprężeń listew wzmacniających w akwa pod które wciska się często tło? Ja przypuszczam, że są nieznaczne, ale może jednak to tylko moja słodka nieświadomość???

Opublikowano
A przyklejenie nie wystarczy?

Z drugiej strony zastanawiam się jak przyklejone tło będzie wpływało na naprężenia szyby.

Moim zdaniem przyklejenie tła do szyby silikonem w zupełności wystarczy. Nie ma potrzeby 'wpasowywania' go pod listwę wzmacniającą.

Mam tła w akwa 'w różnym wieku' - od 3 lat do 1,5 roku. Nie tylko z CR65- również z łupka. Nie zauważyłam żadnych niepokojących oznak - jakichś rozszczelnień czy peknieć szyb. A wszystkie tła mam przyklejone bezpośrednio do szyb z bokami włącznie - żadnych dodatkowch płyt pleksy czy czegoś tam.

Smile - świetne tło - moje gratulacje. Romek - czekam na efekty :)

Pozdrawiam 'klubowy beton' ;) leeri

Opublikowano

Do Klubowego Betonu: ;) No ja też czekam na efekty Leeri ;) Być może uda mi się skończyć tło w weekend teraz. Dziś zamierzam zabrać się za malowanie, i jak podeschnie to w niedzielę do akwa :) i jazda z urządzaniem. Nie mogę się już doczekać. Tło od 6 dni spryskuję, ostatnio prysznicem, bo od rozpylacza do kwiatów mam już pęcherze ;))

Jak skończę to wrzucę jakąś fotkę - obiecuję.

Ja mam zamiar jednak spróbować bez przyklejania - zobaczę czy da radę. Swoją drogą ile czakeliście po wklejeniu na przeschnięcie silikonu przed zalaniem akwa i tła?

Pozdrawiam!

Opublikowano

ja zalałem do pełna kiedy przestał pic wode, postało chyba dwa dni i wymieniłem jeszcze raz całość

romek pisałeś wczesniej o łączeniu styropianu z pianka ?

bezposrednio mozna łączyć? tzn pianka przyklei sie trwale do stryopianu ? jak ją formujesz ?

Opublikowano

Silikon schnie 2mm (w głąB) na dobę - więc zależy to od grubości spoiny. U mnie tło jest wciśnięte pod wzmocnienia jako że mam je na całej długości, z boku - gdzie ich nie ma przyklejone silikonem, samo przyklejenie na pewno zda egzamin, pod warunkiem że "na sucho" bo jak ktoś wkłada tło do już zalanego baniaczka to nic nie da klejenie - zresztą to chyba nawet niewykonalne