Skocz do zawartości

Start akwarium 250 l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Widze ze aquael 2000 daje rade bo mi wydmy wydmuchal na dnie . Ladnie wyglada taki przesuwajacy sie piasek .

Kubel tez odpalony. Temperatura.ustawiona na 24*C i raczej tak zostanie docelowo

..jeżeli masz dwa filtry to Aquela ustaw wylotem z dołu do góry lekko na tylna szybę a wylot z kubła lekko w dół na przednią i naprzeciwko siebie. Będziesz miał jako taką cyrkulację i napowietrzanie poprzez łamanie lustra. A temp. bym podniósł czy też ustalił jednak na 26 stopni. Chociaż tutaj temp. otoczenia też będzie miała wpływ na wodę w akwa.

Opublikowano
Akwarium zalane.

Kubel tez odpalony. Temperatura.ustawiona na 24*C i raczej tak zostanie docelowo.

Dodalem do wody uzdatniacz Prime a do kubla bakterie Microbe-Lift w żelu. Oczywiscie pierw pozwolilem uzdatniaczowi oczyscic wode a nastepnie dodalem bakterie i po 30min odpaliłem kubel.

W moim przekonaniu ideał i nie zmieniaj - no może tylko jeszcze daj pożywkę dla tych bakterii nitryfikacyjnych w żelu bo głodują. Wszystko jedno jaką tylko z wykluczeniem szczyn;)

Opublikowano
W moim przekonaniu ideał i nie zmieniaj

...jeżeli chodzi o temp. to wg mnie może być zbyt niska. Jeżeli chodzi o filtry to bez sensu bo będzie ciągle walczył jak nie z filmem to "kurzem". I nie można powiedzieć ,że jest to ideał bo tak naprawdę dopiero jak będą ryby i odchody w danym aranżu to wtedy będziemy wiedzieli czy jest dobra cyrkulacja i napowietrzanie.

Opublikowano

Póki co na spokojnie sobie dobieram obsadę. Tzn, ma być kolorowo czyli coś z żoółtego - Yellow, coś z niebieskiego - Saulosi i może odrobinę czerwonego np. Labidochromis Hongi Sweden ?

Nie wiem czy nie za dużo ale podobają mi się też :

Pseudotropheus Elongatus Mphanga

Cynotilapia Afra Red Top Likoma

Pseudotropheus FLAVUS

Wiele osób mówi, że wszystkie pyszczaki są agresywne i nie ma znaczenia gatunek bo to loteria. Czyli selekcja naturalna.

Zawsze podobały mi pyszczaki co rozkopywały dno czy któryś z wyżej wymienionych szczególnie lubi kopać w piachu? Troche ulotniło mi się wiedzy przez 8 lat przerwy.

Opublikowano
w tańszych grzałkach tak działają termostaty nawet różnica bywa 5-6 c

Te tańsze termometry też mają ładny rozrzut. Z gratisów do różnego sprzętu dostałem łącznie 3 termometry. Przyklejone obok siebie dają rozrzut +/- 2 stopnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.