Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam zaczynam swoją przygodę z pyszczakami poszłam do sklepu kupiłam ryby i do wczoraj było wszystko dobrze dziś niestety wyłowiłam 4 martwe rybki :( wiem juz na 100% że mam złą obsadę prosze mi pomuc co mam zroić mój link do mojego akwarium https://www.facebook.com/anna.p.gajewska/videos/1031307766921250/?l=5995153981662306710

Wydzielam do odrębnego wątku - gdy uzupełnisz informację na temat wielkości zbiornika to wyedytuję temat.

Odnośnie zgonów ryb, na początek proponuję założyć odrębny wątek w dziale: Woda i podać informację na temat jakości wody w akwarium.

Post_Mortem

-- dołączony post:

wielkość akwarium 200 litrów

Opublikowano

więc tak..woda stała 3 tygodnie po 3 tygodniach włożyłam rybki..wodę mam kryształ podawałam im jedzenie malawi....2 dni temu zmieniłam na inne (finase) może to jest przyczyna??to co ja mam teraz zrobić??już sama nie wiem

Opublikowano

Staszku coś przeczuwam że nastąpi samoistna redukcja tej obsady do zera więc nie ma o czym pisać.

Ale może jestem w błędzie i będzie inaczej - czekam na odpowiedz Ani

EDIT

No Aniu może nie jest tak żle:D czy wykonałaś start biologii dając bakterie nitryfikacyjne?

Jak pisał Mod potrzebne wyniki pomiarów wody testami kropelkowymi firmy JBL.

szczególnie

pH zakres 7,4-9

NO2

NO3

i przeniesienie tematu do działu Chorób - to nie obsada jest przyczyną zgonów ryb, choć jak pisze stan - masakra.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Choroba po trzech dniach , hmm

Raczej bardzo ale to bardzo źle dobrana obsada może (lub nawet jest ) byc przyczyna zgonów. Moja propozycja na ten moment to pójść do naciągacza z zoologa zapytać czy nie ma ochoty na super dobrana obsadę do 200l ;-) i zacząć od nowa kompletować. Bo jak pisałem na ta chwile jest to jedna wielka porażka i bez likwidacji nic z tego nie będzie na dłuższą metę.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jak zresetujesz akwarium wal jak w dym to pomożemy w dobraniu ładnej i kolorowej obsadzie.

P.S. tam nawet sprzedał Ci rybę z jeziora Wiktorii ( ta podobna do naszego okonia z czerwonymi akcentami ;-) ) No i jest też Tanganika ( ta mała czarna w białe kropki trophues duboisa czy jak mu tam ;-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Aniu , to nie jest Malawi , ty masz tam ryby z Malawi , Wiktori i Tanganiki . Jednym słowem groch z kapustą

-- dołączony post:

No Aniu może nie jest tak żle:D czy wykonałaś start biologii dając bakterie nitryfikacyjne?

moim zdaniem ryby padły, bo nie było biologii i zaczęły się same truć wydzielanym amoniakiem.... pewnie padnie więcej

• Dziękuję 1
Opublikowano

powiedz mi co ja mam teraz zrobić z tymi rybkami??przecież ich nie wyrzucę a po rady do was będę teraz waliła jak w dym

-- dołączony post:

moim zdaniem ryby padły, bo nie było biologii i zaczęły się same truć wydzielanym amoniakiem.... pewnie padnie więcej

a czy teraz mogę takie cos przeprowadzić?????????aby przetrwały inne???