Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, od jakiegoś czasu planuję kupić nieduży falownik, który będzie odpowiedzialny za cyrkulację wody w moim akwarium. Dzięki filmikowi Stana, dotyczącemu właśnie cyrkulacji w zbiorniku (jeszcze raz dzięki Stan! ;)) wiem w końcu jak to wszystko dobrze poustawiać i teraz została tylko decyzja dotycząca zakupu falownika. Wiadomo, pierwsza myśl, oczywiście Jebao RW4, ale czy to nie aby przerost formy nad treścią do 300 litrów? (jeśli macie inne zdanie - dajcie znać, chętnie zmienię myślenie :P) JVP odrzuciłem ze względu na bardzo zróżnicowane opinie i w momencie, kiedy postanowiłem, że kupię Aquael ReefCirculator 2600, akwarystyczny24.pl zaczął reklamować falowniki firmy MOVER, które są cenowo zbliżone do tych Aquaela. Czy ktoś miał z nimi do czynienia?

Opublikowano

Absolutnie nie uważam aby Jebao RW-4 było przerostem formy nad treścią. Można w płynny sposób regulować przepływ wody przez cyrkulator. Dużym plusem za mocnego Jabeo jest to, że przy skręceniu go nawet o 1/4 staje się prawie bezgłośny. Przy tak dobrej cyrkulacji wody możesz nawet pokusić się o brak wewnętrznego mechanicznego filtra w akwarium.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wprawdzie masz trochę krótsze akwarium od mojego, ale myślę, że Aquael Reef Circulator 2600 nie spełni Twoich oczekiwań - jest wprawdzie mały i niesłyszalny, ale dość słabo dmucha.

Wydaje mi się, że lepiej kupić coś mocniejszego, ale z regulacją przepływu Nie namawiam na Aquael Reef Circulator 10.000 bo to relatywnie drogi i mocny sprzęt i musiałbyś go dość mocno skręcić (ja pokrętło mam ustawione na trochę więcej niż 1/3 mocy), ale tak jak przedmówca poinformował, zaletą takiego rozwiązania jest możliwość skręcenia mocnego przepływu i praktycznie bezgłośność urządzenia.

Bardziej się kieruj wielkością (gabarytami) cyrkulatora i jego ceną, aniżeli mocą bo większa moc jest akurat atutem w tej sytuacji (oczywiście jeśli masz możliwość regulacji przepływem)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja również namawiam na Jebao bo to konkretny sprzęt i do 300l jak znalazł. Mam 450l i używam Jebao wp-10 (to chyba RW-8 będzie). Po jedzonku podkręcam na full aby wszystko ładnie pozamiatał a po 20 minutach skręcam o dwa biegi i jest super czysto w akwarium. Pamiętaj, że lepiej mieć zapas niż niedobór.

Edit:

Mój błąd. Używam Jebao wp-25 czyli RW8.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki Panowie, chyba tak naprawdę, podświadomie chciałem żebyście mnie przekonali do Jebao :P uważam podobnie jak Wy, lepiej mieć zapas, ale resztki wyrzutów sumienia, spowodowane ceną jeszcze ze mną walczą ;)

Przy tak dobrej cyrkulacji wody możesz nawet pokusić się o brak wewnętrznego mechanicznego filtra w akwarium.

Ja już go nie mam ;) używam HW304 jako mechanika, ale zmieniam go na jbla e1501 od zetce bo niestety hw po dwóch otwarciach u mnie (kupiłem używkę) zaczyna stroić fochy (ułamała mi się już wajcha do odcinania wody z węży i jedna klamra się wygięła, na szczęście jeszcze nie przecieka), wiem że można tanio kupić części, ale denerwuje mnie też jego buczenie.

Nie namawiam na Aquael Reef Circulator 10.000 bo to relatywnie drogi i mocny sprzęt

rzeczywiście trochę kosztuje, tu ewidentnie wygrywa Jebao ;)

Sorry... używam WP-25. Naprawdę przepraszam za zamieszanie.

Spoko Seba, mi też się te wszystkie ich oznaczenie mylą jak tylko mogą ;)

No dobra, to raczej postanowione, krótka piłka... A podpowiedzcie mi jeszcze, na którym biegu proponujecie trzymać w takim razie Jebao w moim akwarium? W opisie urządzenia jest zakres od 500 do 4000 litrów, to ile to ma właściwie biegów?

Opublikowano

No dobra, to raczej postanowione, krótka piłka... A podpowiedzcie mi jeszcze, na którym biegu proponujecie trzymać w takim razie Jebao w moim akwarium? W opisie urządzenia jest zakres od 500 do 4000 litrów, to ile to ma właściwie biegów?

Byłeś u mnie i widziałeś moją Tanganikę 150cm ale Jebao WP 25 nie usłyszałeś.

Gratuluję wyboru.

Ma to jak ciągnik siodłowy kilka biegów z przełożeniami na terenowe, szosowe i wsteczne- tak samo ten Jebao:D

Masz chyba 4 speedy x kombinacje pracy ciągła, przerywana, narastająca i na dokładkę bieg wsteczny czyli feed - przerwa 10minut na karmienie.

U mnie pracuje na 1biegu praca ciągła z feedem jak karmię.

Jak się nie pobawisz sam swoim RW to nikt ci nie dobierze twojego optimum w twoim baniaczku.

pozdrowienia dla was:D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja mam w akwarum 120x60x60 jebao wp25 i pracuje on na 1 biegu nieraz ale rzadko na drugim. Oczywiście dmucha w prawo do góry(na drugim biegu nawet przy takim ustawieniu wydmuchuje piach z drugiej mańki ). Nawet nie wyobrażam sobie dmuchania na wprost bo by wsio wydmuchał z drugiej mańki ;-)

• Dziękuję 1